Irak petrolü için atılan adımlar hız kazandı

Güncelleme Tarihi:

Irak petrolü için atılan adımlar hız kazandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2009 12:50

Amerika ve Avrupa’nın iki büyük petrol devi Exxon Mobil ve Shell’in hafta içinde Irak ile gerçekleştirdikleri anlaşma, ülkedeki petrol sanayisinin hızlı gelişmesi için yapılan atılımların son halkası oldu.

Haberin Devamı

Associated Press (AP) tarafından yayımlanan bir haber analizde, Exxon Mobil ve Shell’in attıkları Batı Kurna petrol sahası için yaptığı 50 milyar dolarlık anlaşmanın Irak’ın son bir hafta içinde yabancı bir petrol konsorsiyumu ile imzaladığı üçüncü anlaşma olduğuna dikkat çekildi.

 

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani’nin görüşlerine yer verilen haber analizde, Irak’ın yapılan anlaşmalardan çok memnun olduğunu belirtildi.

 

Haber analizde, konsorsiyumun gerçekleştireceği 8.6 milyar dolarlık Batı Kurna birinci etap projesinin 20 senelik bir anlaşma olduğu, üretim aşamasında 7 senede 7 kat artış amaçlandığı ve günlük 280 bin varil ile başlayacak üretiminin 2. 3 milyon varile çıkartılacağı belirtildi.

 

Haberin Devamı

Her iki şirketin varil başına 1.9 dolar kazanacağı anlaşmanın 5 sene uzatabilme opsiyonu bulunduğu ve anlaşmanın geçerlilik kazanması için son olarak Irak Kabine’sinin onay vermesinin gerektiği haber analizde yer aldı.

 

Hüseyin Şehristani, konsorsiyumun toplam 50 milyar dolar yatırım yaparak, bu paranın doğrudan yatırımlar ve işletme maliyetleri üzerinden konsorsiyum şirketlerine eşit olarak bölüneceğini açıkladı.

 

IRAK’IN PETROL POTANSİYELİ

AP, Irak’ın en az 115 milyar varil kapasitesi olmasına rağmen üretimde ve ihracatta potansiyelinin çok altında kaldığını, günlük üretimin 2.3-2.4 milyon varil arasında değiştiğini belirterek, ihracatın ancak 2 milyon varile yaklaşabildiğine değindi.

 

AP, dış gelirlerinin yüzde 95’ini oluşturan petrolün ülke için çok önemli olduğunu ve sanayinin gelişmesi için dış yatırımcılara bel bağlandığını ifade etti.

 

Haberde analizde sanayisinin gelişmesi için dış yatırımcılara bakan Irak’ın Batu Kurna anlaşmasından iki gün önce Britanya petrol devi BP PLC ve Çin’in BNPC şirketlerinin Rumeyla’daki petrol yatakları üzerinde 17.8 milyar varillik anlaşma imzaladığına değindi.

 

Haberin Devamı

Haziran ayında gerçekleşen ve hayal kırıklığı yaşatan lisans satışlarından galip çıkan BP ve CNPC, üretilen her varil üzerinden 2 dolar kazanacakları projede günlük 1 milyon varil ile başlayacakları üretimi 2.85 milyon varile çıkarmayı amaçlıyor..

 

DİĞER IRAK YATIRIMLARI

Pazartesi günü yapılan anlaşmaya değinen AP, İtalyan Eni SPA şirketinin Batı Kurna ve Rumeyla’nın yakınlarında bulunan Zübeyir petrol yatakları için 4,1 milyar varil üretime yönelik anlaşmasına da değindi.

 

Anlaşma sonucunda Eni ve ortakları olan Amerikan Occidental Petroleum Corp. ve Güney Kore’nin KOGAS şirketlerinin günlük 280 bin varil ile başlayacak üretimlerini 7 sene sonunda 1.1 milyon varile çıkarmak istedikleri belirtildi.

 

Haberin Devamı

AP, El Şehristani’nin açıklamalarına yer vererek, Irak’ta 6-7 sene sonunda toplamda 100 milyar dolar yatırım yapacak olan tüm konsorsiyum şirketlerinin Batı Kurna Etap 1, Zübeyir ve Rumeyla’da 6 milyon varil üretime ulaşacaklarına inandığını yazdı.

 

Haziran ayında Irak’ın 30 seneden beri gerçekleştirdiği ve beş petrol, iki gaz yatağı üzerinde yapılan ilk müzayededen arta kalan Batı Kurna Etap 1 projesi için yarışan diğer şirketler Rusya’nın Lukoil, Amerika’nın ConocoPhilips ve Çin’in CNPC petrol devleriydi.

 

Irak’ın 11-12 Aralık tarihlerinde gerçekleştirmesi beklenen ikinci bir açık artırım raunduna 10 petrol projesi için toplamda 45 uluslararası petrol şirketinin katılım göstermesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!