iPod çılgınlığı otoya sıçradı

Güncelleme Tarihi:

iPod çılgınlığı otoya sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2005 00:27

Apple’nin bugüne kadar 21 milyon adet satarak günümüz gençliğinin vazgeçilmez akseuarları arasına soktuğu iPod’lar otomobillere de girmeye başladı. Bugün bir çok otomobil üreticisi yeni modellerinde opsiyonel olarak iPod uygulaması sunarken, özellikle Amerika’da önümüzdeki yıl araçların yüzde 30’unun iPod uyumlu olması bekleniyor.

Auto Show dergisi de bu çılgınlıktan yola çıkarak Türkiye’de otomobillerini iPod uyumlu hale getirmek isteyenler için kapsamlı bir araştırma yapmış.

iPod’un pazarda hızla yaygınlaşması, bu cihazı otomobillerinde kullanmak isteyenlerin sayısının gün geçtikçe artamasına neden oluyor. Piyasada faaliyet gösteren birçok oto elektrikçisi, bu cihazları otomobillere bağlamak için kendi geliştirdiklerini iddia ettikleri yöntemleri kullanıyorlar. Basit yöntemler kullanılarak yapılan bağlantılar gerek ses kalitesini, gerekse iPod’un pratik kullanımı özelliklerini ortadan kaldırmakta. Ayrıca cihazların bilinçsizce koltuk üzeri, torpido gözü gibi yerlerde konumlandırılması seyir halindeyken cihazların özgürce hareket etmesine sebep olarak sürüş güvenliğini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu konuda en azından Apple’ın ürettiği aksesuarları kullanarak iPod’ları araç içerisinde sabitlemek mümkün.

EKSTRA MALİYET GETİRİYOR

Hem dinlenen şarkının ismini görmeyi sağlayan, hem de ses kalitesinden ödün vermeden çalışan arayüzler, bir çok müzik sistemi üreticisi tarafından üretildiği gibi otomobil üreticileri tarafından da çözümler sunuyor. Kenwood, Pioneer ve Alpine gibi markların otomobil müzik sistemleri ile çalışabilen arayüzlerin, müzik sistemi değiştirildiğinde farklı marka sistemler de kullanmaya imkan vermemesi ekstra maliyetleri de beraberinde getiriyor.

Otomobil üreticilerinin sundukları iPod çözümleri standart donanım listesinde yer almadığından, daha yüksek fiyatlara da malolabiliyor. Örneğin Mercedes B serisinde iPod ön hazırlık kitinin bulunmasını istiyorsanız anahtar teslim fiyatına 500 Euro eklemek durumundasınız. (iPod cihaz fiyatı buna dahil değil)

200 EURO’YA TAKIN

iPod’unuzu otomobilinize bağlamaya karar verip müzik sistemi ya da otomobilinizi değiştirdiğinizde de uzun süre kullanabileceğiniz bir kit arıyorsanız, Denison’un ürettiği, otomobilde iPod ve iPod mini kullanımına imkan veren ice Link çözümü birçok kullanıcı gibi sizin de ihtiyacınızı karşılayacaktır. Otomobillerin standart müzik sistemlerinde de kullanıma imkan veren Denison, ses kalitesinde kayıp yaşamadan müzik sistemiyle iletişim sağladığı gibi, dinlenen şarkının ismini (cihazda kayıtlı olduğu şekilde) müzik sisteminin ekranında gösteriyor.

Sistemin özelliklerine bağlı olarak iPod’u kontrol imkanı da sağlayan Denison, bağlı kaldığı süre içinde iPod’un şarj olmasına da olanak sağlıyor. Bazı uyumlu sistemlerde, müzik sisteminin direksiyondan kontrollerini, parçaları ileri-geri almak için de kulanmak mümkün olabiliyor. Denison’un iPod bağlantı kitinin montaj dahil maliyeti ise 200 Euro. Denison ürünleri Okçu Oto Müzik Merkesi tarafından ithal ediliyor. Denison ürünleri ve montaj hakkında detaylı bilgiyi (0212) 2765171 numaralı telefondan edinebilirsiniz.

iPod, otoda mp3 CD’lerinin yerini alıyor

Bilgisayarla yeni tanışanlara müzik dinlemek için gerekli olarak gösterilen ve bir çok müzik sıkıştırma formatını geride bırakarak en fazla tanınan müzik format standardını oluşturan MP3 formatı, otomobillere ilk olarak MP3’lerin kayıtlı olduğu CD’leri okuyabilen sistemlerle girdi.

Müzik dinlemenin MP3 formatıyla özdeşleştiği günümüzde otomobillerde birden çok MP3 CD’sini dinlemeye imkan veren CD değiştiricilerin ardından piyasada oldukça sık rastladığımız taşınabilir MP3 çalarlar farklı yöntemlerle otomobile girmeyi başardı. Hızla yaygınlaşan taşınabilir müzik çalarlar, otomobillerde bulunan ve MP3 okuyabilen CD çalarların yerini alırken kullanıcıların seçim kriterleri arasında da en üst sıralarda yer almaya başladı.

DAHA FAZLA PARÇA ŞANSI

Bu noktada taşınabilir MP3 cihazlarının kapasitesi de bir diğer önemli kriteri ortaya çıkardı. Bir müzik CD’sinde yaklaşık 4 dakikalık tek bir parçanın herhangi bir sıkıştırma işlemine uğramamış boyutu 70 megabayt civarında yer kaplarken; aynı parça MP3 formatına dönüştürüldüğünde kapladığı yer 1/20 oranında azalarak 3-4 megabayta kadar düşebiliyor.

256 Megabayt civarındaki, nispeten küçük kapasiteli bir MP3 çalara 100’e yakın parça sığdırabilmek de işin cazip yönünü oluşturuyor. Şu anda dünyadaki satış adetleri 25 milyonu aşan ve birçok aksesuar seçeneğiyle genişleme imkanı sağlayan Apple’ın iPod isimli ürün gamı ise 512 megabayttan 40 gigabayta kadar değişen kapasitlere sahip. Ancak otomotiv sektöründe kullanımı hızla yaygınlaşan model ise iPod’un 4 ve 6 gigabayt disk kapasitesine sahip iPod mini modeli.

OPSİYON OLARAK SUNUluYOR

Mercedes, BMW, Mini gibi otomobil markaları, yeni modellerinin müzik sistemlerinde iPod uygulamalarına opsiyon aksesuar olarak yer vermeye başladılar. Sektördeki eğilim, bu uygulamanın diğer otomobil markalarının da bu uygulamaya yöneleceğini ortay koyuyor. Çok yakın gelecekte yeni otmobilinizi iPod’la birlikte sipariş etme şansınız olacak, ama bugün bile mevcut otomobilinizin müzik sistemine iPod’u entegre etmek mümkün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!