İntiharın ipuçları hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

İntiharın ipuçları hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

İntihara eğilimli kişiler eyleme geçmeden önce davranışları, yaşam ve iletişim biçimleriyle çevrelerine ipucu veriyor.

On altı yaşındaki lise öğrencisi ve milli tenisci Ceylan Konuk'un ölümü gençler arasında giderek sıklaşan intihar sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, kişilerin eyleme geçmeden önce intihar edeceğine ilişkin ipucu verdiğini belirterek aileleri uyardı.

15-24 yaşta yaygın

İstatistiksel verilere göre, dünyada her yıl 500 bini aşkın kişi ‘kördüğüm’ haline gelen sorunlarından kurtuluşu ölümde görüyor. Bunun en az 10 katı, yani 5 milyon insan ise intihara teşebbüs ediyor. İstatistikler, intiharın en yaygın olduğu yaş grubunun 15-24 olduğunu ortaya koyuyor. Bu grubu 25-34 yaş grubu izliyor.

İntiharla ilgili yapılan araştırmalar, intiharın önceden anlaşılmasına yönelik ipuçları verdiğini gösteriyor. Kişinin intihar etmeden önce yaşam biçimiyle, davranışlarıyla veya iletişimle verebileceği bu ipuçlarından bazıları şöyle sıralanıyor:

'Ölüm isteğini belirten doğrudan ve yinelenen konuşmalar; dolaylı olarak mutsuz, olumsuz, kararsız, karamsar düşünce içeriği ve umutsuz konuşma içeriği; sevdiği eşyaları eşe dosta dağıtma; toplumsal etkileşimlerden geri çekilme; cinsellikle ilgilenmeme; son 6 hafta içinde duygusal ilişkilerden kesilme; ölüm riski olan ilaçları küçük dozda kullanma; ruhsal bozuklukların belirtilerinin bulunması; evden ve okuldan kaçma, dürüst olmayan davranışlar; baba tarafından reddedilme; yinelenen ve başarısız olmuş evlilikler; alkolizm ve uyuşturucu kullanımı; düzensiz ev ve iş hikayesi, gelirde iniş çıkışlar; çalışma gücü ve başarısı arasındaki çelişki; uzun süreli ölümcül hastalık; iş, evlilik ve yakın dostlarla ilgili kayıplar ya da sorunlar; saldırganlık.'

Ortak duygu: Karamsarlık

Psikiyatristler, intihar düşüncesinde olan insanlardan bazılarının, 'Artık yaşamın bir anlamı kalmadı! Herşey üstüme üstüme geliyor. Gülemiyorum, ağlayamıyorum. Hiçbir şey yapasım gelmiyor. Dünyada fazlalıkmışım gibi geliyor. Acı çekiyorum, benim yüzümden insanlar acı çekiyor, buna hakkım var mı? Çevreme faydam yok' gibi duygu ve düşünce içinde olduklarını bildiriyor. Bu örneklerin çoğaltılabileceğini belirten Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, intihar düşüncesinde olan insanların ortak düşüncesinin 'ümitsizlik, karamsarlık, yaşamın anlamsız gelmesi, kendine olan saygı ve güven yitimi, kendini ve çevresini cezalandırma isteği' olduğunu vurguladı. Kaya, insanlık tarihi boyunca bir kısım insanların yaşamın bir döneminde intihar girişiminde bulunduğunu anımsatarak, 'Bir kısmı ölümle sonlanmaktadır. Sağ kurtulanların bir kısmı pişmanlık duyup yaşamı yeniden anlamaya çalışır. Bir kısmı ise kurtulduğuna pişman olur ve günün birinde yeniden dener' diye konuştu. l ANKA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!