İnternet yasaklarını partileyerek protesto edin

Güncelleme Tarihi:

İnternet yasaklarını partileyerek protesto edin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 00:00

İstanbul Beyoğlu’ndaki Ghetto’da müziğin sesi, 26 Mayıs Çarşamba gecesi, bu kez internet yasaklarına karşı yükselecek. Yasaklara karşı Faruk Eczacıbaşı, Sedat Ergin, Eyüp Can, Sevin Okyay, Yıldırım Türker ve Yavuz Baydar DJ’lik yapacak. Gecenin organizatörleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil harkesi, yasakları protesto için 20:30’daki partiye bekliyor.

Haberin Devamı

“Youtube tam 750 gündür kapalı. Evrim Teorisi’ni richarddawkins.net’ten inceleyemezsiniz, dünyaca ünlü bilim adamının resmi web sitesi bizde yasaklı. Geocities.com daha ne kadar kapalı kalacak belirsiz. Yakın zamana kadar eğitim sendikasının, myspace’in, google groups’un ve dailymotion’ın sitelerine ulaşmanız engelleniyordu ve lastfm.com.tr’ye ulaşım hâlâ sansürlü.”
Ghetto ile Türkiye Bilişim Vakfı’nın ortaklaşa geliştirdiği projede, Türkiye’nin internet özgürlükleri açısından portesi işte böyle çiziliyor. Hem Ghetto’nun kurucusu Loris Mizrahi hem de Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı bu duruma fena halde tepkili.
Bir yanıyla internetsiz yaşam artık mümkün değil, ama diğer taraftan internet ile ilgili yasal çizgiler hala oldukça muğlak. Kişisel haklara ve özel hayata tecavüzle özgürlük arasındaki ince çizgiyi kasıtlı ya da kasıtsız olarak geçmek çok kolay. “Uygarlığın ölçüsü hıza ve değişime ayak uydurmak” diyen Faruk Eczacıbaşı’na göre, rastgele konmuş yasaklar çözüm olamaz.
Eczacıbaşı, “Eminim ki internette, kimsenin doğru bulmadığı bir takım hoş olmayan şeyler vardır. Ama bir kitapçıda bir iki tane beğenmediğiniz neşriyat var diye, bütün kitapçıyı kapatmıyorsunuz. YouTube’un çok başarılı eğitim videoları da var. Ve bu videolardan Türk öğrencileri ve Türk akademisyenleri mahrum kalıyor. Mahrum da kalınmıyor aslında, yan yollardan gidiliyor, bana sorarsanız daha da ayıp” diyor.
Loris Mizrahi’ye göre ise Türkiye’deki internet yasakları trajikomik, yaşananlar absürd: “Türkiye’de bir rastgelelik var. Çok becerikli bir sistem yok ve bunun sonucunda her şey yasak. Mesela Almanya gibi, sistematiğe dökecek bir irade yok. Youtube’u çok sık kullanıyoruz daha doğrusu kullanamıyoruz, Proxy’lerden giriyoruz. Çok saçma sapan bir olay. Ama daha da saçma olan, kimsenin bir şey dememesi, daha doğrusu kimsenin ciddi olarak bir şey dememesi. Ne olursa olsun herkes yasakları bir yerde sindirecek gibi bir olay var. O kadar önemli konularda tepkisizlik var ki; yasaklar olsa da olur, olmasa da olur noktasına geliniyor.”
Mizrahi asıl korkutucu olanın yasakların son derece olağan hale gelmesi olduğunu söylüyor:
“Yarın çok daha saçma bir şey olduğu vakit, yine herkes ‘burası Türkiye, normaldir’ deyip yoluna devam edecek. Burada önemli olan, daha doğrusu benim daha çok dikkatimi çeken, bu tepkisizlik. Biz de bu işin müzik kısmından girip böyle bir şey yapalım dedik.”

Haberin Devamı

YASAKLARA KARŞI ÇALACAKLAR

Haberin Devamı

Internet yasaklarına karşı düzenlenecek bu gecede, DJ kabini oldukça hareketli olacak. Faruk Eczacıbaşı, Sedat Ergin, Eyüp Can, Sevin Okyay, Yıldırım Türker ve Yavuz Baydar müzikleri seçecek. Ama isimler yalnızca bununla sınırlı kalmayabilir ve sürpriz isimler DJ kabinine girebilir. Eğlencenin yanı sıra çok önemli bir sosyal mesajın verileceği geceye, öğrenciyseniz 5, yetişkinseniz ise 10 lira vererek katılabileceksiniz.
Gecenin ilgi çekici olacağının ipuçlarını Faruk Eczacıbaşı veriyor; “Biz 70’lerin başının kuşağıyız. Bizim o zamanlar şimdiden çok daha fazla tepki müzikleri vardı. O tepki müziklerini artık yavaş yavaş, bugünkü gençler de öğrense iyi olur, çünkü tepkilerini bir şekilde göstermeye başlamaları lazım.”diyor.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN’I DA DAVET EDİYORLAR

Loris Mizrahi’ye göre, Başbakan Erdoğan da bu geceye mutlaka katılmalı ve internet yasaklarına karşı birleşeceklere destek vermeli. Eczacıbaşı da aynı görüşte:
“Ben Başbakanımızın aynı görüşte olduğunu düşünüyorum. Ama hukukun labirentlerine dalınca iş bir süre sonra daha da karmaşıklaşıyor.”
Takipçileri bilir, Ghetto’da bu tür organizasyonlar yeni değil. Haiti depreminin ardından düzenlenen yardım gecesinde 5 bin dolar toplanmış; mekânda Hrant Dink anısına da bir gece düzenlenmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!