Intel süper bilgisayarlar artışta

Güncelleme Tarihi:

Intel süper bilgisayarlar artışta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2005 12:16

Dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının yarıştığı TOP500 listesinde Intel bilgisayarları üçte ikilik bir orana ulaştı. TOP500'de en çok Intel Xeon işlemciler, ikinci sıra da ise Itanium 2 işlemciler yer alıyor. Listenin en hızlıları ise gene IBM imzası taşıyor.

Haberin Devamı

Son TOP500 listesine göre, global hava tahminlerinin doğruluğundan, insanlı uzay uçuşlarının güvenliğinin artırılmasına kadar önemli bilimsel ve mühendislik çalışmaları Intel tabanlı süper bilgisayarlar üzerinde gerçekleştiriliyor. Geçen hafta yayımlanan 25. TOP500 Süper Bilgisayar listesinde yer alan dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayardan 333'ü Intel işlemciler kullanılıyor.

Beş yıl önce bu listede yer alan sistemlerden sadece dördü Intel tabanlıydı. O zamandan bu yana Intel tabanlı sistem sayısı düzenli olarak arttı ve TOP500'deki süper bilgisayar mimarilerinin çoğunda kendini belli etmeye başladı. Yeni yayınlanan listeye göre, en çok tercih edilen platformlar açısından ilk üç sırayı üç Intel tabanlı platform aldı: 254 sisteme destek veren Intel Xeon işlemciler ile 64-bit teknolojisine sahip Intel Xeon işlemciler diğer işlemcilere göre daha çok tercih ediliyor. Intel Xeon işlemcilerini, 79 sisteme destek veren Intel Itanium 2 işlemcileri izliyor.
 
Süper bilgisayarlar yaygınlaşıyor

Haberin Devamı

Yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) grubu, mühendislik ve bilimsel keşiflerin sınırlarını zorluyor, ancak HPC'de öncülük yapan bilgi işlem teknolojileri, araştırma laboratuarları açısından çok fazla önem taşımıyor. Sonuçta onlar insanların günlük yaşamlarına katkıda bulunuyor. Elektromanyetik alan simülasyonu, hesaplamalı akışkanlar dinamiği ve sonlu eleman analizi, süper bilgisayarların daha çok kullanıldığı teknoloji örnekleriydi, ancak şimdi şirketler süper bilgisayarları daha çok, patates cipslerinden cep telefonuna ve otomobillere kadar çeşitli ürünlerin tasarımı ve üretiminde kullanıyor.

Intel süper bilgisayar teknolojisinin nasıl kullanıldığına iyi bir örnek de, TOP500'deki ilk 10 sistem arasında yer alan, Intel Itanium 2 işlemcilere dayanan NASA'nın Columbia süper bilgisayarı. Silicon Graphics tarafından üretilen Columbia adlı bu süper bilgisayar, uzay mekiği ve astronotların uçuştan sonra geri dönmelerini düzenleyen NASA'nın programının önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Listede Intel en çok kullanılan süper bilgisayar konumundayken, en hızlı süper bilgisayarların çoğunu ise IBM'in Blue Gene serisi oluşturuyor. TOP500'ün ilk on sırasında IBM'in ezici üstünlüğü dikkatleri çekiyor.

Altı ayda bir düzenlenen TOP500 süper bilgisayar listesi, Mannheim Üniversitesi'nden Hans Meuer'in, ABD Enerji Bakanlığı'nın Ulusal Bilimsel Enerji Araştırmaları Bilgi İşlem Merkezi'nden  Erich Strohmaier ve Horst Simon'ın ve Tennessee Üniversitesi'nden Jack Dongarra'nın çalışmalarının bir ürünü. Raporun tamamını www.top500.org adresinde görebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!