İnsan niye İnsan Hakları mastırı yapar?

Güncelleme Tarihi:

İnsan niye İnsan Hakları mastırı yapar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 23:55

Globalleşme ve değişme boş laflar değil. Artık dünün uzmanlık alanlarıyla yarının dünyasında ayakta durmak imkansız. İnsan Hakları hukuku, Avrupa Birliği'ne girmek için uğraşan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde sayısız davası görülen Türkiye için yeni bir uzmanlık dalı.

Sadece hukuk değil, başka üniversitelerden de mezun birçok genç insan, Bilgi Üniversitesi'nde açılan İnsan Hakları Hukuku yüksek lisans programına geleceği düşünerek gidiyor. Yeni dünyanın yeni hukuk dilini anlamak için.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, İnsan Hakları Hukuku alanında yüksek lisans programı başlattı. Üniversite, zaten kendi Hukuk Fakültesi'nde geçtiğimiz yıldan beri İnsan Hakları Hukuku'nu zorunlu ders olarak okutuyor. Yüksek lisans programını ise Doç. Dr. Turgut Tarhanlı ve Yard. Doç. Dr. Yeşim M. Atamer yönetiyor. Tanınmış hukuk hocalarının ders verdiği programda master dışında bir yıllık sertifika bölümü de var.

Bu programa katılmak için hukukçu olmanız gerekmiyor. Tıp, eczacılık ya da iktisat konularında lisans eğitimi almış olanlar da katılabiliyor, askeri ve polis akademisi mezunları da. Tıpkı Batı üniversitelerinde olduğu gibi disiplinler arası geçişi yumuşak tutan bu anlayış, programa ilgiyi artırmış. Eğitim dili Türkçe, yabancı dil yeterlilik derecesi aranmıyor.

Lisansüstü programı İsveç'teki Lund Üniversitesi ve İngiltere'deki Oxford Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülüyor. Hukuk eğitiminde geleneksel tutum, kamu hukuku-özel hukuk ayrımına dayalı bir sistem. Ancak bu program gelenekten uzaklaşmış, belirli konularda yoğunlaşan bir ders programları var. Bu yıl iki ana başlık var: İnsan Hakları ve Ekonomi Hukuku. Öğrencinin birbirinden bağımsız ve tamamı seçimlik derslerden oluşan bu iki alt programdan birini tercih etmesi zorunlu.

Ekonomi Hukuku programında da yine yeni çağda çok gerekli olan konular işleniyor. ‘‘Rekabet Hukuku’’ ve ‘‘Finans ve Şirketler Hukuku’’ alanında yoğunlaşmayı sağlayacak derslere yer verilmiş. Öğrenci istediği taktirde bu iki konuda da uzmanlaşabilecek.

Akademik kadro şu kişilerden oluşuyor: Prof. Cemal Bali Akal, Prof. Uğur Alacakaptan, Prof. Rona Aybay, Prof. Niyazi Öktem, Doç. Turgut Tarhanlı, Yard. Doç. Erdoğan Bülbül, Yard. Doç. Ferhat Kentel, Yard. Doç. Emrah Oder.


PROGRAMIN DİREKTÖRLERİNDEN TURGUT TARHANLI


Amaç yeni uzmanlıklar yaratmak


Katılımcılar için yeni kariyer olanakları yaratmak ve bilimsel açıdan bir artı değer üretmek programın temel amacı. Yüksek lisans programı, öğrencilere belirli alanlarda derinlemesine bilgi edinme ve araştırma olanağı sağlayarak, hukuk uygulamasında eksikliği hissedilen uzmanlaşmanın elde edilmesini hedefliyor. Bunun yanısıra, hukuk biliminin uluslararası boyutu ve yeni gelişmekte olan disiplinleri hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesini istiyoruz. Böylece lisans öğrenimindeki eksikliğin giderilmesi amaçlanıyor. Globalleşen dünyada ortaya çıkan yeni hukuksal sorunların aktarılması ve bunların çözümünde gerekli olan disiplinler arası bakış açısının öğrencilere kazandırılması isteniyor. Böylelikle hukuk biliminde yaşanan hızlı değişime uyum sağlayabilen, sadece bugünün değil, yarının sorunlarına da çözüm üretebilen hukukçular yetişecektir.


Özgür Heval Çınar (Stajyer Avukat)

AİHM üzerinde uzmanlaşmak istiyorum


İleriki dönemde ceza hukuku ve AİHM üzerinde uzmanlaşmak istiyorum. Avrupa Birliği sürecinde ülkemizin uluslararası alanda ve uluslararası hukuktaki rolü üzerinde de katkılarım olacağına inandığımdan bu alanda yetişmek ihtiyacı hissettim.


Özlem Özdemir (Stajyer Avukat)


AB hukuku yeterince anlaşılamıyor


Birinci amacım AB hukuku alanında yoğunlaşmak. Çünkü bu alanın yeterince anlaşılamadığını ve insan hakları sorunsalının topluluk bünyesinde yeni ve açılımı geniş anlamlar kazanabileceğini düşünüyorum. Bu çerçevede uğraşılması gereken bir program. İnsan hakları kavramının belli bir kesimin tekelinden alınıp, daha geniş kitlelerin, gerçek sahiplerinin ellerine teslim edilmesi gerektiğine inanıyorum. AB bu anlamda doğru katkılar sağlayabilir.


İsmail Şahin (Uluslararası İlişkiler mezunu, gazeteci)


Ülkemizdeki ihmaller beni bu konuya itti


Hürriyet Gazetesi Dış Haberler Servisi'nde çalışıyorum. İnsan haklarının ülkemizdeki eksikliği ve uygulamalardaki ihmaller beni bu konuda uzmanlaşmaya itti. Amacım bu konu üzerinde ülkeme yapıcı katkılarda bulunmak.


Barış Bahçeli (İÜ Hukuk Fakültesi Mezunu)


Özgürlükler rejimi üzerinde çalışıyorum


Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Anayasa Hukuku kürsüsünde araştırma görevlisiyim. Özellikle özgürlükler rejimi üzerinde çalışıyorum. Bu yüzden bu programı seçtim.


Kurtuluş Çaltekin (Avukat)

İnsan kendini geliştirmek istiyor



İnsan beyni, merakı nedeniyle dünyayı hep yeniden anlamlandırma çabasında. Kendine oluşturduğu alanı genişletme isteği duyuyor; bunun yolu da insan hakları kavramında anlam buluyor. Kendi dünyamı anlamlandırmak istiyorum, daha mutlu bir dünyanın temellerinin insan hakları ve çağdaş demokrasi ile atılacağına inanıyorum. Beni buraya getiren en önemli noktalardan biri de Türkiye'nin temel eksiğini kapatabilmek için hayatlarını bir tuğla yapan sevgili hocalarımız.


Murat Aksoy (İşletme mezunu)


İnsan hakları hukuku tıkanıklığı açacak



Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalışıyorum, İnsan Yerleşimleri Derneği'nde yönetim kurulu üyesiyim. Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Farklılaşan toplumsal taleplerin siyasete yansıması toplumun farklı kesimlerini giderek içe kapatmakta. İnsan hakları hukukunun bu sürecin önünü açacağına inanıyorum.


DERSLER


Haklar Felsefesi, Medya ve İletişim Ceza Hukuku, AİHM Kararları Işığında Pozitif İnsan Hakları Hukuku, Kişisel ve Siyasal Haklar ve Türkiye Cumhuriyeti'nin İdari Yapılanması, Toplumsal Cinsiyet ve Hukuk, Bir İnsan Hakkı Olarak Mülkiyetin Korunması, Avrupa Birliği'nin Dayandığı Hukuk Felsefesi Yapısı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!