İnsan kaçakçılığı şebekesi çökertildi

Güncelleme Tarihi:

İnsan kaçakçılığı şebekesi çökertildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 13:29

MUĞLA'da insan tacirliği yapan şebeke, polisin ‘Poyraz’ adlı operasyonuyla çökertildi. Polis takibinden kurtulmak için 36 kaçağın bulunduğu çalıntı minibüsü şarampole yuvarlayıp kaçan şoför kaçarken, ağaçlara takılarak durabilen araçtaki kaçaklardan 6'sı yaralandı. Ele geçirilen 8 kişilik şebekenin liderinin İngiltere'de aynı suçtan cezaevinde yatan Afgan uyruklu Abdülhamit Sekiza, Bodrum'daki elebaşısının ise aynı suçtan daha önce 11 kez tutuklanan Metin Duman olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Muğla Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri 4 gün önce Milas'ın Boğayokuşu Mevkii'nde şüpheli gördükleri 34 RM 695 plakalı minibüsü durdurmak istedi. Polis noktasını geçen minibüs sürücüsü ön kapıdan atlayarak aracı 500 metrelik uçuruma sürdü. Ağaçlara takılarak durabilen araçtaki 36 kaçaktan 6'sı yaralandı.

Kaçan insan kaçakçılarını takibe alan polis, Van, İstanbul, İzmir ve Bodrum'da 4 ayrı noktada ‘Poyraz’ adını verdikleri operasyon düzenledi. Olayla ilgili Metin Duman (57), Ahmet Ç. (37), Nedim İ. (32), Zeki K. (53), F.T. (46), S.H. (38), H.A. (30) ve H.S. (45) gözaltına alındı. Minibüsü kasten uçuruma yuvarlamak isteyen sürücü ise kaçtı. Şebekenin kullandığı 9 metrelik tekne, minibüs ve otomobile el konuldu. Gözaltına alınanların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 2 bilgisayar, 2 kredi kartı kopyalama cihazı, kredi kartı yazma cihazı, post cihazı, 20 kopyalanmış kredi kartı, 21 pasaport, 28 şişme can simidi, can yeleği ve 5 gram esrar ele geçirildi.

ŞEBEKENİN BODRUM LİDERİNİN DOSYASI KABARIK

Gözaltına alınanlar arasında 1994 yılından bu yana yasadışı yollardan insan kaçakçılığı yapan, çok sayıda kaçağın boğularak ölümüne yol açan Metin Duman'ın da olduğu ortaya çıktı. Geçen yıl gazetelere yaptığı açıklamada “İnsan kaçakçılığını bıraktım” diyen Metin Duman'ın şebekenin Bodrum lideri olduğu anlaşıldı.
Çetenin asıl liderinin insan kaçakçılığı suçundan İngiltere'de bir cezaevinde tutuklu olan Afgan uyruklu 32 yaşındaki Abdülhamit Sekiza olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Sekiza'nın cezaevinden çeteyi yönettiği belirtildi. İnsan taciri Sekiza'nın Afganistan'dan kaçakları Van'a getirttiği, çetenin Van sorumlusu Ahmet Ç.'nin kaçakları karşılayıp İstanbul'a gönderdiği, çetenin İstanbul sorumlusu Nedim İ.'nin de iki gün konaklamayı sağladığı anlaşıldı. İstanbul'dan İzmir'e sevk edilen kaçaklar, İzmir sorumlusu Zeki K.'nin karşıladığı, İzmir'de değişik otellerde 3 gün bekletilen kaçakların havanın durumuna göre Bodrum'a gönderildiği, çetenin Bodrum temsilcisi Duman'ın tekne sağlayarak yasadışı yollardan Yunan adalarına geçirdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Çete üyelerinin insan kaçakçılığının dışında sahte kredi kartıyla 136 yabancı uyruklu kişiyi de dolandırdıkları, esrar satışı, otomobil hırsızlığı suçlarına da karıştıkları kaydedildi.

Gözaltına alınanlar, ‘suç işlemek için örgüt kurmak, suç örgütü lideri ve üyesi olmak, göçmen kaçakçılığı yapmak, kredi kartı kopyalamak, adam yaralanmasına sebebiyet vermek, oto hırsızlığı’ suçlarından Milas Adliyesi'ne sevk edildi. 36 kaçak ise Milas Emniyet Lüdürlüğünde pasaport işlemleri tamamlandıktan sonra sınır dışı edilecek.

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada 2007 yılında insan kaçakçılığına yönelik 6 operasyon düzenlendiğini, 30 organizatörün yakalandığını ve 134 yabancı uyruklu kaçağın sınır dışı edildiğini belirtti. 2008 yılı Ocak ayından bugüne kadar ise altı operasyon düzenlendiğini açıklayan yetkililer 40 organizatörün yakalandığını 95 yabancı uyruklunun sınır dışı edildiğini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!