‘İnkılap Tarihi’ne YÖK'ten sıkı takip

Güncelleme Tarihi:

‘İnkılap Tarihi’ne YÖKten sıkı takip
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

YÖK, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun'un ‘Türk İnkılap Tarihi’ kitabıyla ilgili soruşturma başlattı. Bilirkişi, bu kitabın üniversitede okultulmasının ‘facia’ olacağını belirtti. Erciyes ve Süleyman Demirel üniversiteleri öğretim üyelerince yazılan iki ayrı kitap da incelenmesi için bilirkişiye gönderildi.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), ‘İnkılap Tarihi’ kitaplarını takibe aldı. YÖK Başkanlığı, bir süre önce Yrd. Doç. Dr. Turan Akkoyun'un yazdığı ve 1997'de Afyon Kocatepe Üniversitesi Basımevi tarafından yayımlanan ‘Türk İnkılap Tarihi’ kitabıyla ilgili soruşturma açtı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı'nın da önsöz yazdığı kitap, çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetince incelendi.

Facia İnceleme sonucunda yazılan bilirkişi raporunda, ‘‘Kitabın Türk üniversitelerinde okutulacak nitelikte olmadığı, okutulmasının facia olacağı, eserin tarihi gerçekleri tahrif etme amacı taşıdığı, her satırına yazarın ideolojik dünya görüşünün sinmiş olduğu ve bu ideolojik görüşün Atatürkçü dünya görüşünü yıkmaya çalıştığı’’ ifade edildi.

YÖK Denetleme Kurulu'nca yapılan soruşturmanın başlamasının ardından kitabın üniversite tarafından toplatıldığı, İnkılap Tarihi konusunda okutman olarak ders veren Turan Akkoyun'un da bu derse girme görevine son verildiği öğrenildi.

KİTAPTAN SATIRLAR

Bilişkişi heyetinden bir öğretim üyesi, şu noktalara dikkati çekti:

Kitabın adı Türk İnkılap Tarihi olmasına karşın, Atatürk ilkeleri toplam 3 sayfada anlatılmış.

Halkçılık ilkesi tanımlanırken şu ifadelere yer veriliyor: Türk halkının his, düşünce, ihtiyaç ve inançlarının gereğinin hazırlanması demektir. Halkı, ırk, cins, cemaat ve mezhep farkını dikkate almaksızın bir bütün olarak ele almalı, bilhassa İslamiyete karşı saygılı olunmalıdır.

‘Atatürksüz Türkiye’ bölümünde İsmet İnönü dönemi anlatılırken, şu ifadeler kullanılıyor: Din Politikası: Katı bir laisizmi benimseyen CHP ve milli şef, laikliği anlamından farklı algılamış ve uygulamışlardır. Ezanın Arapça yerine Türkçe okutulmasında ısrar edilmiştir.

İKİ KİTABA İNCELEME

YÖK Başkanlığı, Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ramazan Tosun'un yazdığı ‘Türkiye Cumhuriyeti Tarihi’ kitabı ile Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Halaçoğlu'nun yazdığı ‘Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri’ kitabını da bilirkişilere inceletiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!