Ä°ngiltere'deki Türkler yaÅŸananları anlatıyor: Hamburger ekmeÄŸi bile çalıyorlar

Güncelleme Tarihi:

İngilteredeki Türkler yaşananları anlatıyor: Hamburger ekmeği bile çalıyorlar
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 11, 2011 00:00

Bugünlerde kiminle konuşsam hep aynı soru geliyor gündeme: Dünyada neler oluyor?

Haberin Devamı

BÄ°ZE ULAÅžIN

İngiltere'de yaşıyorsanız ve olaylarla ilgili fotoğraf, video ya da yorumlarınızı bizle paylaşmak isterseniz, lütfen planet@hurriyet.com.tr adresine bir e-posta yollayın.

Yıl başından bu yana gezegenin dört bir yanı kaynıyor. Arap Baharı'nın çalkantısına alıştık derken, bu kez dünyanın en huzur dolu ülkelerinden karışıklık haberleri geliyor.

Kimileri gezegenlerin konumlanmasına bağlıyor, kimileri sosyal, ekonomik açıklamalar getiriyor.

 

İrem KÖKER
hurriyet.com.tr

Kökeni ne olursa olsun bir gerçek var: Dünyada yer yerinden oynuyor.

 

Son 15 güne bakmak bile yeterli.

 

Norveç'te aşırı sağcı bir cani onlarca kişinin canına kıyıyor.

 

Haberin Devamı

Huzurun bedelinin ağır olduğu Balkanlar'da Kosova ile Sırbistan savaşın eşiğine geliyor.

 

Yanı başımızdaki Suriye'de yaşananlar herkesin malumu.

 

İngiltere sokakları karışıyor.

 

Yunanistan, İspanya, İtalya patlamaya hazır bomba. Ekonomi tarafında ise piyasalar altüst...

 

Öyle bir yıl yaşıyoruz ki, geçen gün Planet editörlerimizden Sevin Turan'ın dediği gibi "Yıl sonunda bu yılın almanağını yapacakların Allah yardımcısı olsun."

 

Daha sekizinci ayda şunu demek mümkün: 2011 sadece bugün değil önümüzdeki yıllarda da birçok konuda geri dönüp atıfta bulunacağımız bir yıl.

 

Dünyanın yerinden oynadığı yıl...

Ä°NGÄ°LTERE'DE YAÅžANAN SON GELÄ°ÅžMELER

- İngiltere Premier Ligi'nin bu haftaki açılışının, ülkedeki olaylar nedeniyle ertelenebileceği bildirildi. BBC'nin haberine göre, konuya ilişkin kararın yarın verilmesi bekleniyor.

- Polis, dün Birmingham kentinde yaşanan kargaşa esnasında bir aracın çarptığı üç Asya kökenli kişinin öldüğünü belirtti.

- Başbakan David Cameron, polis gücüne 24 saat su panzeri tahsis edileceğini açıkladı.

- Bağımsız Polis Şikayetleri Komisyonu, ülkede dört gündür devam eden gerginliğin başlangıç olayı olan 29 yaşındaki Mark Duggan'ın silahının olay sırasında ateşlenmediğini bildirdi.

 

Küresel cinnet yılı...

 

Haberin Devamı

Bu cinnetin -şimdilik- son halkası İngiltere. Ve biz de Hürriyet Planet olarak sizlere sorduk.

 

İngiltere'de yaşayan Türklere çağrı yaptık.

 

Yaşadıklarınızı, gördüklerinizi, çektiklerinizi bizimle paylaşmanızı istedik.

 

Dünden beri planet@hurriyet.com.tr adresine bağlı posta kutumuz doldu taştı.

 

Sizden gelenlere yetişmeye çalışıyoruz.

 

O kadar vurucu, etkileyici ki anlattıklarınız... Elimizden geldiğince hepsine yer vermeye çalışıyoruz.

 

Bize göndermeye devam edin, biz de Hürriyet Planet üzerinden yayınlamaya devam edelim.

 

Şimdi sözü size bırakma zamanı. Yani İngiltere’de yaşayanların, olayın birinci ağızdan, sizlerin objektifinden anlatımına…

 

Haberin Devamı

ikoker@hurriyet.com.tr

http://twitter.com/ikoker

 

LONDRA'DA YAÅžAYAN TÃœRKLER ANLATIYOR / FOTO ANALÄ°Z

 

DİLEK YILMAZ'IN LONDRA'NIN CLAPHAM BÖLGESİNDEN GÖNDERDİĞİ VİDEO / WEB TV

 

ADINI VERMEYEN BİR OKURUMUZUN MANCHESTER'DAKİ EVİNİN BALKONUNDAN ÇEKTİĞİ GÖRÜNTÜLER / WEB TV

 

MUSTAFA Ä°SÄ°MLÄ° OKURUMUZUN OBJEKTÄ°FÄ°NDEN LEICHESTER SOKAKLARI

 

HAKAN AKTAÅž'IN OBJEKTÄ°FÄ°NDEN PUTNEY/LONDRA

 

ULAŞ ÜLKER – CLAPHAM/LONDRA
Londra’nın güneyinde, olayların en yoğun yaşandığı Clapham'da yaşıyorum. Dün gece Londra saati ile 7’de başlayan olaylar saat 11'e kadar surdu. Ben olayların tam içerisindeydim. Fotoğraf makinem çantamda olmasına rağmen, kimin ne yaptığı beli olmayan bir ortamda çıkarmak istemedim.Göstericiler sokaktaki halka saldırmıyordu ama, resmen toplu bir soygun yapılıyordu, ne bulurlarsa çalıp , hatta orada deneyip, üzerilerine oluyorsa öyle alıyorlardı. Telefon mağazalarından telefonlar, hatta hamburgerciden hamburger ekmeği çalan bile gördüm, hepsi 14-15 yasında çocuklar ve çok eğleniyor görünüyorlardı. Kısacası vandalizm. Clapham, Londra’nın güzel ve zengin semtlerinden biri, buraya bu olayları yapmayan gelen "çoluk çocuk" ise zencilerin ağırlıkla yaşadığı Brixton bölgesinden geliyor. Kesinlikle belirtmem gerekiyor ki polisten çok daha organize ve planlı hareket ediyorlardı.

 

Haberin Devamı

ULAÅž ÃœLKER'Ä°N OBJEKTÄ°FÄ°NDEN CLAPHAM/LONDRA

  

MERVE BEKAR – GREENWICH/LONDRA   Â
Londra da derin bir sessizlik hakim. Sokaklarda kimseler yok. Bu fotoğraflar çekildiği sırada saat 15:00. Çok büyük ve ünlü marketler bile saat 16:00 olmadan kapandı. Küçük esnafın büyük çoğunluğu sigortaları olmadığı için gün boyu kapalıydılar. Halk açık dükkan bulmak, ekmek, su gibi temel ihtiyaçlarını sağlayabilmek için açık dükkan bulmaya çalışıyor. Buldukları dükkanlardaki kuyruk, savaş sırasında görülecek cinsten. Otobüslerin normalde tıklım tıklım olduğu saatlerde sadece bir iki kişi seyahat ediyor. Her 15 dakikada bir polis araçları ve devriyeleri görmeniz mümkün.Helikopter sesleri hiç susmuyor. Sanki İkinci Dünya Savaşı gibi.

 

Haberin Devamı

MERVE BEKAR'IN OBJEKTÄ°FÄ°NDEN GREENWICH/LONDRA

 

TURGUT ŞİŞMAN – TOTTENHAM/LONDRA  Â
Tottenham adeta bomba gibiydi sonunda patladı. Azaltılan sosyal yardımlar, ekonomik kriz ve krize karşı uygulanan kesintiler azaltılan iÅŸ saatleri, çalışan sayıları yabancılar sorunu siyahilerin  pek çok sosyal problemlerinin olmuÅŸ olması bu sosyal patlamaya ortam hazırladı. Åžimdi sanki Londra devasa çekirgelerin istilası altında. Gruplar halinde siyahlar ve muhtemelen bir takım göçmenler semt semt çeÅŸitli bilindik marka mallar ve elektronik eÅŸyalar satan maÄŸazalara saldırıyorlar. Polis ciddi anlamda hiç bir önleyici faaliyette bulunmuyor. Olayların baÅŸlamasının üzerinden 3 gün geçti hala çoÄŸu dükkan, banka, postane hala kapalı. Pek çok Türk ise gerçekten dükkanlarını korumak için gece sabaha kadar önlerinde sopa ve döner bıçaklarıyla nöbet tutuyor. Pek çok insan zararların sigorta firmaları tarafından karşılanacağına inanırken çoÄŸu sigorta poliçesinde ise bu gibi sosyal olaylara karşı bir teminat maddesi bulunmuyor. Londra'da halen hayat normale dönmekten çok uzak görünüyor.  Â

 

TURGUT ŞİŞMAN'IN OBJEKTİFİNDEN TOTTENHAM/LONDRA

 

DUYGU ÅžAHÄ°N - MANCHESTER
İngiltere Manchester'da yaşıyorum. 9 Ağustos öğlen saatlerinden itibaren Londra'daki olayları aratmayacak şekilde, benzer olaylar Manchester'da da yaşandı. Birçok lüks mağaza yağmalandı ve ürünler buradaki eyleme karışanlar tarafından talan edildi. Londra'da olduğu gibi yine burada da ucuzluk marketleri yağmalandı hatta gece yarısı 12’ye doğru yaklaşık 100 tane siyah kapüşonlu sweatshirt giymiş eylemci bulunduğum bölgedeki mağazaların camlarına saldırdılar. Altı tane polis otosu olaya müdahale edip kısa sürede kontrol altına aldı. Manchester polisi Twitter’dan gün boyunca insanları bilgilendirdi, Facebook'ta açılan 'Peace on the Streets: Live Update Manchester' adlı grupta ise insanlar kendi bölgelerinde yaşanan olayları paylaştılar sürekli olarak. Dün gece 1 sularında polis ekipleri ve helikopterler hala çalışmaya devam ediyordu.

 

EMRE ERDOÄžAN - BROADWAY/EALING
Ben Ealing'de yaşıyorum. Dün akşam iş dönüşünde göstericilerin arasında kaldım. Sadece polise ve dükkanlara saldırıyorlar. İki arabayı yaktılar. Amaçları kesinlikle protesto değil, sadece elektronik eşya satan, cep telefonu satan ve kıyafet satan mağazaları yağmalamak. Yaşları 22-25 arası karışık grup. Kesinlikle siyah ve Asyalı diyemem çünkü karışık. Genellikle ilk önce içki ve sigara satan yerlerden başlıyorlar. Çünkü sigara pahalı ve 21 yaş altına satılmıyor. Büyük ihtimalle de çalınan mallar internet üzerinden satışa çıkacaktır bu hafta sonu. Polis kesinlikle hiçbir şey yapmıyor, bağırıp üstlerine koşuyorlar. Sonra gostericiler koşuyor polis kaçıyor.

 

EMRE ERDOÄžAN'IN OBJEKTÄ°FÄ°NDEN BROADWAY/EALING

 

OKAN TOY - LONDRA
Ben şu anda Londra'dayım. Her gün televizyona bakarak her şeyden haberdar oluyoruz. Bizim evin karşısında bir alışveriş merkezi var, oraya gidemiyoruz korkudan. Independent gaztesinin internet sitesinde Türklerin döner bıçağıyla yağmacıları kovaladığı video var. İşte kahraman Türklerimiz yine kahramanlıklarını gösterdi.

 

/images/100/0x0/55eaf055f018fbb8f8a06625

MESUT KARA - YORK
Ben Kuzey İngiltere'nin York şehrinde oturuyorum. Buranın saatiyle 16:00'dan sonra şehrin her yerinde polisler herhangi bir yağmalama veya gösteriye karsi tedbir aldı. Londra'dan sonra en meşhur ve tarihi bir şehir olduğu için ve gelirinin yüzde 80'i turizm olduğu için buraya polis yığıyorlar. Burada da her an olaylar çıkabilir.

 

MEHMET - EDMONTON/LONDRA
Çalışmak için İngiltere'ye geldim. İçler acısı Londra sokakları. İnsanların korku dolu bakışları, Türk insanlarımızın dükkan kapatması. Bu olayların yaşandığı yerler hep bana 5 dakika. Her yeri yıkıyorlar, kırıyorlar, çalıyorlar, bunların yaptığı hırsızlık. 29 yaşında öldürülen bir siyahi gencin üzerine yaşandığı söyleniyor, tamam. Bir insan bir polis tarafından vuruldu, iyi değil ama bu yaptıkları da protesto değil.

Â

/images/100/0x0/55eaf055f018fbb8f8a06627

ERHAN - LONDRA
Londra yanıyor, polis izliyor. Hiç kimsenin can güvenliği yok, isyancıları gören polis arkasını dönüp gidiyor. Tüm mağazalar kapalı. Açık olan birkaç lokal mağazada uzun kuyruklar var.

 

SÃœLEYMAN AKIÅž - NORTHAMPTON
Ben Northampton'da yaşıyorum. Gösterilerin olacağı duyumunu aldıktan sonra dükkanlarımızı erken kapatarak önlem alıyoruz. Pakistanlı ve Hindistanlı esnaf da erken kapatıp veya dükkanlarını açmayıp önlem almaya çalışıyor. Şu anda burada önemli bir olay olmadı. Caddelerdeki polislerin sayısı artırıldı, çok iyi devriye yapıyorlar.

  

MUSTAFA ERSÄ°N TURNA – QUEENSWAY/LONDRA Â
Haberlerde göremesek de Queensway denilen semtte (1. bölge, Londra’nın merkezi sayılır) saldırıya uÄŸramış dükkanlar gördük. Olaylar ÅŸunu gösteriyor ki Londra patlamaya hazır bir terör ÅŸehridir ve ÅŸu ana kadar yaÅŸananlar ise gelecekte yakın ve ya uzak gelecekte yaÅŸanacakların bir ön habercisidir. Â

 

İngilteredeki Türkler yaşananları anlatıyor: Hamburger ekmeği bile çalıyorlar

Toplumdaki beklenmedik çöküş dolayısıyla, bu gece saat 6'da kapatmak zorunda kaldığımızı üzülerek bildiririz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!