'İngiltere yurt dışında işkenceyle alınan ifadeleri kullandı'

Güncelleme Tarihi:

İngiltere yurt dışında işkenceyle alınan ifadeleri kullandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 10:23

İngiltere'nin eski Özbekistan Büyükelçisi Craig Murray, ülkesini ülke dışında işkence altında alınmış sanık ifadelerini kullanmakla suçladı.

Haberin Devamı

Özbek hükümetinin işkence uyguladığına dair iddiaları nedeniyle 2004 yılında merkeze çağrılan ve daha sonra büyükelçilik görevinden istifa eden Murray, kendisine ait internet sayfasında İngiliz hükümetini suçlayıcı ifadelere yer verdi.
  
Suçlamalarını gizli yazışmaların kopyalarına dayandıran Murray, bu yazışmalardan birinde dışişleri bakanlığından bir danışmanının işkence altında alınmış ifadelerden faydalanmakta hiçbir sakınca olmadığını, sadece bu ifadelerin mahkemelerde delil olarak kullanılamayacağını belirttiğine dikkat çekti.
  
BBC'ye de açıklama yapan Murray, sitesinde yayımladığı belgelerin iddialarını kanıtladığını belirterek, “Ateşledikleri silahın ucundan duman tütüyor. Bu bir suçüstüdür” dedi.
  
Murray'ın internetteki sitesinde yaptığı suçlamalar üzerine açıklamada bulunan dışişleri bakanlığı sözcüsü ise İngiliz hükümetinin işkenceyi istisnasız olarak lanetlediğini bildirdi. Sözcü, Murray ile ilgili olarak yasal işlem başlatıp başlatmayacakları sorusunu yanıtsız bıraktı.
  
Murray, 2002 yılında Taşkent'e Büyükelçi olarak atanmasının ardından Özbek yönetimini işkenceyle suçlayan açıklamalarda bulunmaya başlamış, bu konuyla ilgili olarak merkezle yaptığı yazışmaların basına sızmasının ardından da merkeze çağırılmıştı. Murray, daha sonra Dışişleri Bakanlığı'ndan istifa etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!