İngiltere: Irak'ın 11 Eylül'le bağlantısı yok

Güncelleme Tarihi:

İngiltere: Irakın 11 Eylülle bağlantısı yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 14:59

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak'ın 11 eylül ile bağlantısı olmadığını ve bu yüzden Irak'ın operasyon alanlarında bulunmadığını söyledi. Straw ayrıca, Filistin lideri Yaser Arafat`a `şiddeti durdurması` için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

 Straw, The İndependent gazetesine verdiği demeçte, Arafat`tan Filistin`deki terör örgütlerini durdurmak için gereken adımları süratle atıp sıkı tedbirler almasını istedi, ``Yoksa bunu yapacak güçte olmadığını itiraf etsin`` dedi.  İngiliz Bakan ayrıca Irak'a operasyon olmayacağı yönünde açıklamalarda bulundu.

IRAK'IN BAĞLANTISI YOK

İngiliz bakan, Irak konusuna da değindiği demecinde, Irak`la 11 Eylül saldırıları arasında hiçbir bağlantı bulunmadığını söyledi.  Straw, 'Irak`la 11 Eylül arasında bağlantı yok, bizim askeri operasyon alanımız da şu anda sadece Afganistan...' dedi.

İngiliz bakan, Amerikan yönetiminin şimdiye dek `kılı kırk yararak` ve ihtiyatı elden bırakmayarak kararlar aldığını belirtti ve `Bunun bundan sonra da böyle olmaması için sebep görmüyorum` ifadesini kullandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Usame Bin Ladin için de `Er geç yakalanacak` dedi.  

ŞİDDET ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİNİ VURDU

Haberin Devamı

 Bölgedeki şiddetin, zaten yavaş ilerleyen Ortadoğu barış sürecini olumsuz etkilediğini belirten Straw, Arafat`a, Filistin yönetiminin şiddetin durması için ilk adımı atması gereken taraf olduğunu da söyledi.  

Straw, ``Bize göre kilit öneme sahip ilk adım, Filistin yönetimi tarafından atılmalıdır. Hamas, İslami Cihad ve diğer terörist örgütlerdağıtılmalı, yöneticileri tutuklanmalı ve İntifada`ya son verilmeli`` dedi.  

Arafat`ın demokratik yolla seçilmiş lider olduğunu da vurgulayan Straw, herhangi bir durumda kendilerinin bu gerçeği temel aldıklarını ve onu bölgedeki geçerli otorite kabul ettiklerini de belirtirken, ``Öyle değilse bunu bize söylemeli`` diye konuştu.  

Bu arada Şimon Peres`e de bir çağrı yapan Straw, Peres`in de Arafat`ı Filistin`in yöneticisi kabul edip bemelde çözüm arayışına girmesi gerektiğini, bunun aksini düşünüyorsa, onun da bunu açıkça ortaya koyması gerektiğini vurguladı.  

İngiltere`nin İsrail yanlısı tutum içinde olduğunu yalanlayan Straw, son dönemdeki tavır değişikliğini de İsrail`deki Filistinli militanlar tarafından düzenlenen intihar saldırılarına bağladı.  

`Stratejimiz değil, bölgenin şartları değişti` diyen Straw, İsrail yönetiminin bombalama olayları yüzünden büyük bir baskı altında bulunduğu görüşünü savundu.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!