İngiltere, Fransa, Almanya UAEK toplantısı konusunda anlaştı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere, Fransa, Almanya UAEK toplantısı konusunda anlaştı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 21:47

İngiltere, Fransa ve Almanya, İran'ın nükleer enerji araştırmalarında uranyum zenginleştirme programını durdurması için Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) 2-3 Şubat'ta acil yönetim kurulu toplantısına çağrılması konusunda anlaştı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da büyükelçiler düzeyinde gün boyu yapılan toplantıda, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden ikisi olan İngiltere ile Fransa, diğer üç daimi üye Rusya, Çin ve ABD temsilciliklerine UAEK yönetim kurulunun 2-3 Şubat'ta acil toplantıya çağrılmasının planlandığını bildirdiler.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İngiltere, Fransa ve ABD'nin İran'ın “atom bombası üretim yolunu açabilecek” nükleer enerji programından derin kaygı duyuyor.

Londra'da yapılan toplantıda, merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da olan UAEK'ya Tahran yönetiminin daha önce verdiği söz ve ”Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) dayalı ek protokol” koşulları uyarınca İran'ın atom enerjisi programını kesin kaldırması koşulu hatırlatıldı.

UAEK'nın üyesi 35 ülke, 2-3 Şubat'ta yapılması planlanan toplantıda, İran hükümetinin Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisinde BM'nin koyduğu mühürleri geçen hafta kaldırarak bu alanda araştırmayı sürdüreceğini açıklamasına karşı ne tedbirler alınabileceğini irdeleyecek.

ABD tarafından desteklenen İngiltere, Fransa ve Almanya, İran'ın atom enerjisi sorunu böyle kalmaya devam ederse, yaptırım gücü olan BM Güvenlik Konseyi'ne mutlaka taşınmasını istiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!