İngiltere doğruladı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere doğruladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 00:36

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, "kuş gribi" konusunda İngiltere’deki Dünya Sağlık Örgütü’nün referans laboratuvarına gönderdikleri örneklerin sonuçlarını aldıklarını belirterek, "Bunlar bizdeki sonuçları doğruluyor. Müspet (hastalığı doğrulayan) sonuçlar. Ancak insandan insana bulaşma ile ilgili herhangi bir kuşku şu anda yok" dedi.

Haberin Devamı

Akdağ, sabah saatlerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, üç çocuğun kaybedilmiş olmasından üzüntü duyduklarını belirterek, "Ama bir taraftan memnun olduğumuz bir husus var: Van’da hastanede bulunan hastalarımızın içinde, bize verilen bilgiye göre, durumu kritik olan veya ağırlaşan vaka şu anda yok" diye konuştu. Akdağ, bazı şehirlerden hayvan vakaları ile ilgili bildirimler ve şüpheli insan vakalarının olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Ancak diğer şehirlerimizde şu ana kadar insanımıza bulaşmış bir kuş gribi vakası tespit etmiş değiliz."

Test sonuçları haftaya kaldı

DOĞUBEYAZIT’ta kuş gribinden ölen Muhammet Ali Koçyiğit ve kardeşi Fatma Koçyiğit’den alınan örnekler üzerine testler yapan Ulusal Tıp Araştırma Merkezi, ilk bulgularını Türkiye’deki sağlık makamlarına ve Dünya Sağlık Örgütü’ne gönderdiklerini ve ilk testlerden Ankara’daki Ulusal Grip Merkezi’nin "kuş gribi" tesbitini doğruladıklarını açıkladı.

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan enstitünün basın sözcüsü, önümüzdeki hafta testleri sürdüreceklerini ve ancak ek testlerden sonra Türkiye’deki kuş gribi virüsünün öldürücü H5N1 olup olmadığını saptayacaklarını vurguladı.

KARIŞIK BİR ANALİZ

Sözcü, Türkiye’deki kuş gribi virüsünün "insandan insana bulaşabilir" bir virüs olup olmadığını ortaya çıkarmak çok karışık bir analiz olduğundan zamana ve ek testlere ihtiyaçları olduğuna dikkat çekti.

Türk kurbanlardan alınan örnekleri inceleyen enstitünün Enfeksiyon ve Bağışıklık Bölümü Başkanı Sir John Skenel, Hürriyet’e gönderdiği yazılı açıklamada, ilk test sonuçlarının Ankara’nın sonuçlarını doğrulamayı hedeflediğine değinirken bugüne kadar kanıtlanmamış olmasına rağmen bir çocuktan diğer çocuğa geçmesi olasılığının bulunduğunu belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!