İngiliz mahkemesi Orhan Aslıtürk'ü güvenilir bulmadı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz mahkemesi Orhan Aslıtürkü güvenilir bulmadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Londra'da kefaletle özgürlüğüne kavuşan Gülay Aslıtürk'ün yüreği dün ağzına geldi. Eşi Orhan Aslıtürk'ün kefaletini ‘‘güvenilir bulmadığı için’’ düşüren mahkeme kararı üzerine yeniden tutuklanma tehlikesi geçiren Gülay'ın imdadına babası İlyas Çokay yetişti.

LONDRA'da görülen mahkemede savcı Orhan Aslıtürk'ün eşi Gülay Aslıtürk'ün tutuksuz yargılanması için verdiği kefalet, savcının itirazı üzerine düştü. Hakim, Türkiye'de silah ve sahte pasaport bulundurmak suçlarından yargılandığı için Orhan Aslıtürk'ün ‘kefalet ödeyecek güvenilirlikte’ olmadığına karar verdi. Gülay Aslıtürk'ün şimdi 90 bin Sterlin'lik kefaletinin tek garantörü babası İlyas Çokay.

Aslıtürk'ün avukatı, yerel saatle 11.30'da başlayan duruşmada, Yargıç Nicolas Evan'dan savunmanın hazırlıklarını tamamlaması için 6 haftaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Avukat, Orhan Aslıtürk'ün önceki gün Yüksek Mahkeme'ye başvurarak eşiyle ilgili kefaleti ödediği sırada, İngiliz makamlarına vermek zorunda bırakıldığı pasaportu geri istediğini belirtti.

Avukatın talepleri üzerine söz alan savcılık makamı İnterpol aracılığıyla Ankara'dan gelen metne atıfta bulunarak Orhan Aslıtürk'ün pasaportunun geri verilmesine karşı çıktı. Savcı, Orhan Aslıtürk'ün de eşi gibi Türkiye'de soruşturma altında bulunduğuna işaret ederek, Ankara'dan aldıkları ‘Gülay-Orhan Aslıtürk’ün sahte kendi pasaportlarıyla ya da sahte pasaportla kaçma olasılıklarına' işaret eden ve Orhan Aslıtürk'ün pasaportuna el konulması istenen uyarı yazısını yargıca okudu.

Yargıç, savcının itirazını haklı buldu ve Orhan Aslıtürk'ün garantörlüğü düştü. Gülay Aslıtürk'ün 90 bin Sterlinlik kefaletinin tek garantörü şimdi babası İlyas Çokay. Dünkü duruşmadan önce kefaletin 70 bin Sterlinlik bölümünün garantörü Orhan Aslıtürk, 20 bin Sterlinlik bölümünün de garantörü Çokay'dı. Duruşma, 11 Mayıs tarihine ertelendi.

İnterpol'un gönderdiği itiraz dilekçesine şaşıran Orhan Aslıtürk, iş yeri kasasında bulunan silahla ilgili açıklamayı kabul etmediğini belirterek, ‘Söz konusu silah antika bir silahtır. Ben yokken sekreterime rica edilerek kasaya konmuş. Silah İbrahim adında birine ait. Mahkemeye çıkıp ‘Silah benimdir' diye tanıklık etti. Ben mahkemede ifade vermediğim için dava düşmedi. Bana ait olmayan tabanca, İngiltere'de aleyhime kullanılıyor' diye konuştu.

Sabahki duruşmadan çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gülay Aslitürk, kefaleti iptal girişimiyle ilgili olarak ‘Hedef beni tutuklatmak' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!