İngiliz hükümetinden Hasankeyf'e olumsuz rapor

Güncelleme Tarihi:

İngiliz hükümetinden Hasankeyfe olumsuz rapor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2001 00:00


Ilısu barajıyla ilgili olarak İngiliz hükümeti tarafından hazırlatılan raporun olumsuz görüşler içermesi, İngiliz basınında yankı buldu.

The Guardian gazetesi, baraj inşasıyla 60 bine yakın kişinin evlerini terkedebileceklerini belirtirken, ''İşte bu nedenle bu proje 200 milyon sterlinlik İngiliz desteğini yitirebilir'' ifadesini kullandı.

Raporun Türkiye'nin baraj konusunda yaptığı ön çalışmaların İngiliz hükümetinin beklentilerini karşılamaya yetmediğini ortaya koyduğunu iddia eden gazete, İngiliz hükümetinde projeye karşı giderek artan bir soğukluk bulunduğunu yazdı.

Gazete, hükümetin kararının Eylül ayında çıkacağını belirtirken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Patricia Hewitt'in bu süre içinde yeni danışmalarda bulunacağını ve İngiltere'nin beklentilerinin karşılanıp karşılanmayacağı konusunda emin olacağını söyledi.

The Independent gazetesi ise, İngiliz hükümetinin desteğinin ''askıya alındığını'' öne sürdü. Gazete, Hewitt'in, uzmanlarıyla birlikte önüne konulan rapor üzerinde dikkatli bir çalışma yapmaya hazırlandığını kaydetti ve ''Ancak böyle bir raporun ardından hükümetin projeye desteğini sürdürmesi kolay olmayacak'' görüşünü savundu.

The Daily Telegraph gazetesi de, bugüne kadar baraja verilecek destek konusunda olumlu işaretler veren İngiliz hükümetinin bir ''U dönüşü''nün sinyallerini verdiğini iddia etti.

Gazete, siyasi çevrelerin İngiliz hükümetinin bugüne kadar projeye gösterdiği ilgi ve desteği sessizce bir yana bırakacağını savunurken, bu durumu sadece Başbakan Tony Blair'in İngiliz iş çevrelerinin çıkarlarını baraj projesiyle ilgili diğer kaygıların önüne almasının değiştirebileceğini yazdı.

KARAR EYLÜL'DE AÇIKLANACAK

İngiltere hükümetinin, Dicle Nehri üzerine inşa edilecek Ilısu Barajı'na Balfour Beatty şirketi tarafından 200 milyon sterlinlik yatırım yapılmasıyla ilgili kararını, 7 Eylül'den sonra açıklayacağı belirtildi.

Başbakan Blair'in bir sözcüsü de "Biz her zaman herhangi bir karar almadan önce barajın toplumsal ve çevresel etkilerine bakmak istediğimizi söylüyoruz" dedi.

İngiltere'nin ünlü inşaat devlerinden Balfour Beatty, Ilısu Barajı projesine 200 milyon sterlinlik yatırım yapmak için hükümetin onayını bekliyor.

Dicle Nehri üzerinde inşa edilmesi planan barajla ilgili tartışmaların sürdüğü İngiltere'de, bizzat Başbakan Tony Blair'in projeye destek verdiği ve "barajın, Türkiye'nin komşularıyla arasında gerginlik yaratacağına" dair tartışmaları da haksız bulduğunu açıkladığı biliniyor. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!