İnce bağırsaktan idrar kesesi yapıldı

Güncelleme Tarihi:

İnce bağırsaktan idrar kesesi yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2007 10:30

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalında gerçekleştirilen operasyonla, doğuştan idrar kesesi olmayan Milaslı Cüneyt Kartal'a (14) ince bağırsaktan kese yapıldı.

Haberin Devamı

EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Üroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ulman, yaptığı yazılı açıklamada, Bodrum Gümüşlük İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Cüneyt Kartal'ın doğuştan idrar kesesinin bulunmadığını, bu tür rahatsızlıkların tıpta çok ender görüldüğünü belirtti.

Ortalama 30 binde bir “mesane ekstrofisi” adı verilen bu tür rahatsızlık ile karşılaştıklarını kaydeden Ulman, henüz anne karnındayken ultrason ile böyle rahatsızlıkların teşhis edilebildiğini ifade etti. Ulman, şu bilgileri verdi:

“Bu tür rahatsızlarda ince bağırsaktan idrar kesesi oluşturuluyor. Apendiksten (apandis) idrar kesesine bir kanal oluşturuyoruz. Hasta bu sayede idrarını yapabiliyor. Söz konusu ameliyatın yapılmaması durumunda hastalar yaşamları boyunca bez bağlamak durumunda kalacak. Söz konusu teknik sayesinde hastalar sosyal yaşamlarına devam edebilmektedir. Hastanın konforu açısından bu çok önemli.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!