IMF'ye Herkül kuvveti gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

IMFye Herkül kuvveti gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2010 17:50

Avrupa Birliği ile birlikte oluşturulan 110 milyar euroluk kurtarma paketi kapsamında Yunanistan'a yardım edecek olan Uluslararası Para Fonu'nun bu ülkede (IMF) işi, önceki benzer programlara kıyasla daha zor olacak.

Haberin Devamı

IMF, bundan 10 yıl önce Asya'da yaşanan finansal krizden sonra ekonomide yeniden yapılandırmayı sağlamak için en çok çaba sarf ettiği günleri yaşıyor. Fon, o günlerde büyük şirketlere küçülmeleri ve şube sayılarını azaltma karşılığında kurtarma yardımları sağlamıştı.

 

Ancak Yunanistan'daki durum daha zorlu görünüyor. Çünkü, bu ülkenin yıllardır iÅŸ güvencesi, devlet düzenlemeleri ve hükümet desteÄŸine alışmış olan halkının alınacak yeni tebbirleri kabul etmesi kolay olmayacak.Â

 

İKİ UCU KESKİN KILIÇ

Eğer Yunanistan, devletin müdahalesini kaldıracak ve verimliliği artırmak için gerekli iradeyi ortaya koyamaz ise borçlarını yeniden yapılandırmaya ya da euro bölgesinden çıkmaya zorlanabilir. Her iki senaryoda da, bölgenin diğer borçlu ülkeleri olan İspanya ve Portekiz'in benzer sorunlar ile karşılaşacağına yönelik korkuların fitili ateşlenir.

 

Haberin Devamı

FARKLI TARÄ°FE GEREKÄ°YOR

İşin zor kısımlarından biri de IMF'nin, Yunanistan'da daha önce başka ülkelerin toparlanması için uyguladığı programların aynısını uygulayamayacak olmasında yatıyor.

 

Bunun birinci nedeni, IMF'nin bu paketi AB ile birlikte sağlaması ve Avrupa Birliği'nin kaynağın daha fazla kısmını temin ediyor olması. Diğer taraftan, Yunanistan euro bölgesi üyesi olduğu için kendi faiz oranını ve döviz politikasını kontrol edemiyor.

 

Durum böyle olunca, IMF'nin, Yunanlılara yatırımları artırmak için faizleri düşürün ya da ihracatınızı artırmak için devalüasyon yapın gibi öneriler ile gidemiyor.

 

TEK ÇÖZÜM YOLU

Geriye tek bir çözüm kalıyor. O da; Yunanistan'ın borçlarını ödemesine yetecek düzeyde hızlı büyümesi için ekonomisini daha çevik hale getirmesi. Bu da ancak satılan ürünlerin daha rekabet edebilir hale getirilmesi için ücretleri ve maliyetleri düşürmekten, on yıllardan beri süren düzenlemelerin kaldırılmasından ve devlete ait kuruluşların özelleştirilmesinden geçiyor.

 

Haberin Devamı

Atina Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler dalında eğitim veren Theodore Couloumbis, birçok Yunanlının IMF programını, kendilerini harcamaktan alıkoyacak "yasaklama düzeni" olarak gördüğünü söyledi ve "Biz Yunanlılar olarak gurulu insanlarız, dışardan gelen yasaklamalarla kısıtlanmaktan hoşlanmayız" ifadesini kullandı.

 

HALKIN TEPKÄ°SÄ° BÃœYÃœK

Bununla birlikte, ülkenin içinde bulunduğu durumdan çıkmak için getirilen önerilere halk tarafından da büyük tepkiler gösteriliyor. Örneğin, AB bayrağı taşımayan gemilerin Yunanlı mürettabat çalıştırma zorunluluğu bulunmadan ülkedeki limanlara uğramasına izin veren kabotaj kanunlarını kaldırmak için yapılan öneriye karşı, ülkede denizcilik sektöründe çalışanların Pazartesi günü büyük çaplı eylem yapması bekleniyor.

 

Haberin Devamı

IMF: GENİŞ ÇAPLI KABUL VAR

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ise Yunanistan ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, ülkede yaşayanların birçoğunun ekonomide köklü değişiklik gerektiğinin farkında olduğunu söyledi. Lipsky, "Bizim anladığımız kadarıyla [IMF ve AB] paketi her ne kadar çok büyük hevesle desteklenmese de, geniş kesim tarafından kabul görüyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!