IMF gözden geçirmeyi onaylamadı, tedbir alınacak

Güncelleme Tarihi:

IMF gözden geçirmeyi onaylamadı, tedbir alınacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 18:04

Faiz dışı fazlanın 2008 yılında 1 puan düşürülmesi ve kamu harcamalarındaki artış IMF ile 7. Gözden Geçirmenin tamamlanmasına engel oldu.

Tedbir alınmasını isteyen IMF, Gözden Geçirmeyi bu haliyle onaylamama kararı aldı. Gözden Geçirmenin onaylanması için 2008 kamu maliyesinde sıkılaştırma sağlayacak tedbirler alınacak, KİT finansman dengesini iyileştirmek için elektriğe zam yapılacak, sosyal güvenlik reformu gerçekleştirilecek.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, 4 Ekim’de Ankara’da başlayan ve ABD’de devam eden Gözden Geçirme görüşmelerinin, önümüzdeki günlerde süreceğini ve 2008 yılı kamu maliyesi hedeflerine ulaşılmasını temin edecek adımlar konusundaki çalışmalara devam edileceğini açıkladı.

Gözden Geçirmenin onaylanması için 2008 kamu maliyesinde sıkılaştırma sağlayacak tedbirler alınacak, KİT finansman dengesini iyileştirmek için elektriğe zam yapılacak, sosyal güvenlik reformu gerçekleştirilecek.

Devlet Bakanı Şimşek, IMF ile 7. Gözden Geçirme görüşmelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. IMF ile yürütülmekte olan Stand-By Düzenlemesi Gözden Geçirmesi kapsamında 4 ? 17 Ekim tarihlerinde Türkiye’de sürdürülen çalışmalara, IMF ? Dünya Bankası Yıllık Toplantıları nedeniyle ABD’nin başkenti Washington’da devam edildiğini anımsatan Şimşek, Gözden Geçirme çalışmaları kapsamında yapılan görüşmelerde, 2007 yılı makroekonomik ve kamu maliyesi gelişmeleri, 2008 yılı bütçe hedefleri ve yapısal reformlarda kaydedilen ilerlemelerin ele alındığını anlattı.

CARİ AÇIK GSMH’NİN YÜZDE 8’İNİN ALTINDA KALACAK

Şimşek, yapılan görüşmelerde, 2007 yılında büyüme hızının yılbaşında öngörüldüğü gibi yüzde 5 civarında gerçekleşeceği; enflasyonun, Merkez Bankası’nın uygulamakta olduğu ihtiyatlı para politikası ile düşmeye devam edeceği ve cari işlemler açığının, yüksek uluslararası emtia fiyatlarına rağmen, istikrar kazanarak GSMH’nin yüzde 8’inin altında kalacağının değerlendirildiğini kaydetti.

2008 yılına ilişkin olarak ise büyüme hızının yüzde 5,5 seviyesine yükselmesi; enflasyonun orta vadeli hedefle tutarlı bir şekilde düşmeye devam etmesi ve cari işlemler açığının GSMH’ye oranının mevcut seviyesini korumasının öngörüldüğünü belirten Şimşek, 2007 faiz dışı fazlası konusunda şu bilgileri verdi:

"Program tanımlı toplam kamu faiz dışı fazlasının GSMH’ye oranının 2007 yılı sonunda, yıl başında hedeflenen düzeyin gerisinde kalarak, yüzde 4,3 civarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Faiz dışı fazlanın GSMH’ye oranının düşüşünde, esas olarak iç talepteki göreli yavaşlama nedeniyle bütçe gelirlerinin öngörülen düzeyin gerisinde kalması, geçmiş yıllardan sarkan bazı harcama yükümlülüklerinin 2007 yılı içinde ödenmesi ve mahalli idareler ile KİT’lerin performansındaki düşüş etkili olmuştur. Toplam kamu faiz dışı fazlasında hedefin gerisinde kalınmasına rağmen, 2007 yılı sonunda bütçe açığının yıl başında öngörülen düzeyin altında gerçekleşmesi ve toplam kamu net borç stokunun GSMH’ye oranının önemli ölçüde gerilemeye devam etmesi beklenmektedir."

SIKILAŞMA GELİYOR

2008 yılında program tanımlı toplam kamu faiz dışı fazlasının GSMH’ye oranı yüzde 5,5 olarak hedeflendiğini bildiren Şimşek, “2008 yılı faiz dışı fazla hedefi, bu seneye göre ciddi bir sıkılaşmaya işaret etmektedir. Böylece maliye politikası, 2008 yılında da, kamu borç yükünün hızla azaltılması ile enflasyonla mücadele sürecine destek sağlamaya devam edecek ve dış dengenin kontrol altında tutulmasına yardımcı olacaktır” dedi.

2007 yılının son çeyreğinden başlamak üzere, 2008 yılında ve izleyen dönemde, bir dizi yapısal reformun hayata geçirileceğini ifade eden Şimşek, bu reformları şöyle sıraladı:

“Faiz dışı fazlada süreklilik sağlanacak ve mali uyumun kalitesi artırılacaktır. Bu çerçevede; sosyal güvenlik reform kanununa ilişkin değişiklikler gerçekleştirilecek, gelir idaresinin kurumsal kapasitesi ve etkinliği artırılacak, istihdamın üzerindeki idari yükler aşamalı olarak kaldırılacak ve kamu personel rejimi daha rasyonel bir yapıya kavuşturulacaktır. Ayrıca, enerji sektöründe faaliyet gösteren KİT’lerin mali dengelerinin kuvvetlendirilmesi ve daha sağlıklı bir fiyat mekanizmasının tesis edilebilmesi için gerekli adımlar atılacak ve Halk Bankası’nın özelleştirilmesine ilişkin strateji belirlenerek kamuoyuna açıklanacaktır.”

IMF heyetinin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelerek Gözden Geçirme görüşmelerini sonuçlandıracağını kaydeden Devlet Bakanı Şimşek, “Ana hatları ortaya konulan yapısal reformlara ilişkin teknik hususlar ile 2008 yılı kamu maliyesi hedeflerine ulaşılmasını temin edecek adımlar konusundaki çalışmalara devam edilecektir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!