IMF: Faiz indirimleri için henüz erken

Güncelleme Tarihi:

IMF: Faiz indirimleri için henüz erken
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2024 07:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ile IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nda küresel ekonomiye ilişkin mesajlar verdi.

Haberin Devamı

Küresel piyasaların merkez bankalarından agresif faiz indirimi beklediğini söyleyen Gopinath, enflasyonla mücadelenin sona ermediğine dikkat çekti ve bu yüzden faiz indirimlerinin erken olduğunu vurguladı. “Piyasalar merkez bankalarının oldukça agresif bir şekilde faiz indirimi yapmasını bekliyor. Bence bu sonuca varmak için biraz erken” diyen Gopinath, şu anki verilere bakıldığında, bunun yılın ikinci yarısında daha muhtemel olmasını beklediklerini kaydetti. Gopinath ayrıca, son iki yılda borçlanma maliyetlerinde yaşanan keskin artışlara rağmen ABD ve Avrupa’da işgücü piyasasının sıkı kaldığını ifade etti.

‘KÜRESEL EKONOMİ OLDUKÇA DİRENÇLİ’

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise, dünya ekonomisinin 2023’te dirençli olduğunu kanıtladığını; geçen yıl küresel ekonominin beklenenden daha iyi performans gösterdiğini söyledi. Küresel ekonominin bu yıl, 2023’ten daha yüksek performans göstermesini beklediğini de dile getiren Georgieva, Çin ekonomisi yapısal reformları gerçekleştirmediği sürece büyümesinin yüzde 4’ün altında kalacağı tahmininde bulundu.

Haberin Devamı

Ocak ayı sonunda Fed’in faiz kararına ilişkin herhangi bir tahminde bulunmayan Georgieva ayrıca, ABD’de faiz oranları düşmeye başladıkça ekonominin de yumuşak iniş yapacağını öngördü.

‘YAPAY ZEKÂ İSTİHDAMIN YÜZDE 40’INI ETKİLEYECEK’

Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekânın istihdama etkisi ile ilgili bir analiz kaleme aldı. Yapay zekânın küresel iş alanlarının neredeyse yüzde 40’ını etkileyeceği belirtilen analizde ayrıca, yapay zekâ teknolojisinin eşitsizliği artıracağı ifade edildi.

Analize göre, gelişmiş ekonomiler gelişmekte olan piyasalara ve düşük gelirli ülkelere kıyasla daha fazla etkilenecek. Gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkelere kıyasla gelişmiş ekonomilerde işlerin yaklaşık yüzde 60’ının yapay zekâdan etkilenmesi öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!