İmar affı ölüm getirdi

Güncelleme Tarihi:

İmar affı ölüm getirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Bürge, ilçede yıkılan üç binadan ikisinin 1985'teki aftan yararlandığını açıkladı.

Enkazlarından toplam 17 ceset çıkarılan iki binaya imar affından sonra da müteahhitler tarafından tekrar kaçak katlar yapıldığı anlaşıldı. Kaçak katlar hakkında yıllar önce yıkım kararı alındığı halde bu kararın uygulanamadığı ortaya çıktı.

Depremde, Avcılar ve Bağcılar'dan sonra ençok can kaybı veren ilçelerden biri Bayrampaşa. İlçede üç bina yıkıldı ve toplam 18 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan binalardan numuneler alındı. Bilirkişi incelemesini yaptıktan sonra binaların yıkılış nedeni ortaya çıkacak.

Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, Bayrampaşa'nın deprem felaketini ucuz atlattığını söylüyor. Yıkılan binaların dışında ciddi bir hasar olmadığına dikkat çekiyor: ‘‘Yıkılanlar kısmi bodrumu olan binalar. 1960'ların anlayışına göre tam bodrum yerine, kısmi bodrum yapılmış. Yıkılan binalardaki bilirkişi tesbitinde bu nokta ön plana çıktı. Diğer binaların ise ortanın üzerinde standartlarda olduğu söylendi. Bu tespit bizi sevindirdi.’’

Yüzsüzlüğün bu kadarı!

Başkan Bürge'nin verdiği bilgiye göre, yıkılan üç binadan ikisi, geçmişte imar affından yararlandı. Kocatepe Mahallesi 12. sokakta 12 kişiye mezar olan binanın ruhsat tarihi 1979. Yapımı uzun sürede tamamlanan bina çıktığı ek katlar için 1985'te imar affından yararlandı. 1992'de iki kaçak kat daha çıkan bina için Hüseyin Bürge'nin göreve başladığı 1994'te ceza zaptı tutuldu. Bina sahibi para cezasını ödemeyince, belediye 1994 Nisanı'nda yıkım kararı verdi. Ancak yıkım gerçekleştirilemedi.

Deprem gecesi bu binanın enkazından 12 ceset çıkarıldı. Birçok insan yaralı kurtarıldı. Binanın yıkılan duvarlarından biri yan binanın balkonuna düştü. Balkonda babasıyla birlikte uyuyan beş yaşındaki Tarık Kıvrak'ı ölümüne neden oldu.

Aynı mahallede, 3. Sokak'taki Habip Bülbül'e ait binanın hikayesi de diğerinden farksız. Yarı bodrum üzerine kurulan binaya 1975'te ruhsat alındı. Daha sonra iki kat eklendi. Bürge ’’Bu bina da diğeri gibi, irtifa açısından yasal değildi. İki kat fazlası 1985'teki imar affıyla yasallaştırıldı. Daha sonra, bir buçuk kat daha çıktı’’ diyor. Kaçak kat için 1992'de yıkım kararı alındı. Yetkililerin yıkamadığı binayı deprem yıktı. Kurtarma ekipleri binadan birçok yaralının yanısıra dört ölü çıkarttı.

Yan yatan ve bir kişinin ölümüne neden olan üçüncü bina için şu anda acil yıkım kararı alınmış durumda.

20 bina mühürlendi

Mimar Sinan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Saadettin Ökten başkanlığındaki bilirkişi heyeti ilçede hasar gören tüm binaları teker teker inceledi. 20 bina belediye tarafından tedbir olarak mühürlendi. Başkan Bürge, binalardaki hasarın tamiri mümkün hasarlar olduğunu kaydediyor. Evleri mühürlenen Bayrampaşalıların bir kısmı akrabalarının yanına yerleşti, bir kısmı da Perestij İş Merkezi'ne ait misafirhanede kalmaya başladı.

Yıkılan üç evin sakinlerinin birçoğu cenazelerini alarak çareyi memleketlerine dönmekte buldu. Kimi Kırklareli'ne göçtü, kimi Adana'ya, kimi de Muğla'ya. İki aile ise cenazelerini alarak depremle birlikte yerle bir olan Adapazarı'na döndü.

Bayrampaşa, depremi Bürge'nin ifadesiyle ucuz atlattı. Çadırda kalan kimse yok. Mağdurların hepsi başlarını sokacak bir yer bulabildi. Belediye aşevi mağdur ailelere sıcak yemek veriyor.

Hüseyin Bürge, diğer başkanlar gibi yıkım yapmanın zorluğundan şikayetçi: ’’1975'te, ben lise öğrencisiyken yapılan binaların sorumluluğuyla, acısıyla karşı karşıyayım. Kanunlara uyup, kaçak bina yıkımı yapmak neredeyse imkansız. Kanunları aşarak yaptığınızda sorumlu oluyorsunuz’’ diyor. Bürge, zorluklarına rağmen belediye başkanlarının kaçak yapılaşmaya asla izin vermemesi gerektiğini vurguluyor.

Peki, belediye yapılmakta olan inşaatlarda stardart kontrolü yapabiliyor mu? Bürge, şu cevabı veriyor: ’’Bir binanın yapımında emeği geçenlerin hepsi sorumluluğunu bilmek zorunda. Belediye başkanı neticede belediyenin organizasyonundan sorumlu. Alt birimlerden nasıl bilgilendirilirse başkan ona göre hareket ediyor. Kollektif sorumluluk sözkonusu.’’ Bürge'nin üzerinde durduğu bir başka konu da inşaatlarını kalfalara teslim eden vatandaşların durumu: ’’İnşaat standartlarına uysunlar. Geçmişteki hatalardan ders alamıyoruz. Sorumsuz yapılaşma yerel yönetimlerin işini zorlaştırdığı gibi vatandaşın canına maloluyor. Tedbirden başka çaremiz yok.’’

Bürge, Bayrampaşa'daki kurtarma çalışmalarıyla ilgili basında yanlış bilgilere yer verildiğini belirterek, şunları söylüyor: ’’İtalyanlar ilçemize yardıma geldi. Birkaç saat sonra da gittiler. Enkazın altındaki 40 kişiyi belediye ve itfaiye ekipleri kurtardı. Anında ve hızlı bir müdahale yaptık. Kısa sürede enkaz altından 40 kişiyi kurtardık. Fatih ve Büyükşehir belediyelerine, itfaiyeye teşekkür etmek istiyorum. Hızlı müdahale sonucunda 42 canı kurtuldu.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!