İmam-hatip operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İmam-hatip operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, imam-hatip liselerini iki aşamalı bir planla yeniden yapılandırıyor. Bakanlığın, Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanlığı ve YÖK'le koordineli bir şekilde yürüteceği çalışmayla, ilk aşamada yeni okul açılışı plana bağlanacak. İki aşamalı plan şöyle uygulanacak:

ÖĞRENCİYE KOTA

Yılda 2288 imam ve hatip gereksinimi bulunmasına karşın, ortalama 50 bin mezun veren bu liselere alınacak öğrenci sayısına ‘mevcut-mezun ve gereksinim’ üçgeni içinde kota koyulacak. İlk adım Anadolu imam-hatip liseleriyle atıldı ve bu okulların kontenjanı ‘liseden mezun olacak kadar öğrenci sayısı’yla sınırlandırıldı.

SAYIDA AZALMA

Geçen yıl orta kısım hazırlık sınıflarına toplam 8 bin 100 öğrenci alınan 107 Anadolu imam-hatip lisesinin, bu yıl lise kısmı önüne konulan hazırlık sınıflarına toplam 6624 öğrencilik kontenjan verildi. Böylece, Anadolu imam-hatip liselerinin öğrenci kontenjanı geçen yıla göre 1476 azaltıldı. Kontenjanın, her yıl gereksinime göre düşürüleceği bildirildi.

TÜRBANA YASAK

Özellikle imam-hatip liselerinde olmak üzere resmi ve özel tüm ilk ve ortaöğretim kurumlarında, Atatürk ilke ve devrimlerine aykırı başörtüsü ve kıyafet yasaklandı. Yasağı, okullar yarıyıl tatiline girmeden önce yayımladığı genelgeyle tüm illere duyuran Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, idareci, öğretmen ve öğrencilerin ‘Aşırılığa kaçmayacak sade kılık kıyafette bulunmaları’nın sağlanmasını istedi.

UYGULAMA BUGÜN

İmam-hatip liselerinde kız öğrencilerin yalnız Kuran derslerinde başlarını örtebileceklerini anımsatan Uluğbay, vali ve milli eğitim müdürlerini önlem almaları için uyardı. Aksi tutum içinde olanlar hakkında yasal işlem yapılması istenen genelgenin uygulanmasına ‘kesinkes’ bugün başlanıyor.

KARMA EĞİTİM

Çalışmanın ikinci aşamasının, karma eğitime geçişi öngördüğü bildirildi. Milli Eğitim Temel Yasası uyarınca, kız ve erkek öğrencilerin birlikte okuyacağı liseler olarak açılmasına karşın, ayrı bina ve sınıflarda öğretim yaptıran imam-hatiplerde, en geç önümüzdeki yıldan itibaren kız ve erkek öğrencilerin birarada okumaları sağlanacak. Yalnız imkanı bulunmayan okullarda ayrı eğitime izin verilecek.

HAZIRLIK SINIFI

İmam-hatip liselerinde halen 4 yıl olan öğrenim süresi, gelecek yıldan (1998-1999) itibaren 3 yıla inerken, bu okulların önüne Kuran ve Arapça derslerinin okutulacağı hazırlık sınıfları konulacak.Bu sınıflarda bir yıl boyunca toplam 960 saat Kuran ve Arapça okutulacak. Anadoluimam-hatip liselerindeki hazırlık sınıfında da, ayrıca yabancı dil okunacak. Hazırlık, tüm imam-hatiplerde zorunlu olacak.

MÜFREDAT DEĞİŞİYOR

Haftalık ders saati çizelgeleri değiştirilecek. Hazırlık sınıfına Türkçe, Beden Eğitimi ve Vatandaşlık Bilgisi dersleri de konulacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!