İllüzyon barış Ortadoğu kayasına çarpar

Güncelleme Tarihi:

İllüzyon barış Ortadoğu kayasına çarpar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2011 00:00

ABD Başkanı Barack Obama önceki gün yaptığı Ortadoğu konuşmasında 1967 sınırları temelinde bir Filistin devleti kurulmasından yana olduğunu açıklayan ilk başkan olunca dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşme buz gibi havada geçti.

Haberin Devamı

İki lider arasındaki buluşma, planlanandan tam 2 saat uzun sürdü. Bibi, Obama’nın önerisini kesin bir dille reddetti.

BEYAZ SARAY'DA BUZ GİBİ GÖRÜŞME / FOTO GALERİ

Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında, Netanyahu, “1948-1967 arası sınırlar barış sınırları değil, tekrarlanan savaşların sınırlarıydı. İllüzyonlara dayalı barış Ortadoğu gerçeğinin kayalarına çarpar. Kalıcı olacak tek barış sarsılmaz gerçeklere dayalı olmalıdır. Filistinliler bazı gerçekleri kabul etmek zorunda. Fazla hata yapma şansımız yok. Çünkü sayın Başkan, tarih Yahudi halkına bir başka şans vermez” dedi.

Netanyahu, Filistin lideri Mahmud Abbas’a da “Ya Hamas’la birlik anlaşması ya da İsrail’le barışı seç” resti çekti.Obama ise bir gün önceki açıklamasında geri adım atmadı ve “Açıkça görülüyor ki, aramızda formül ve dil konusunda bazı farklılıklar var. Bunlar dostlar arasında olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

İki lider, El Fetih ile anlaştığı duyurulan Hamas konusunda ise mutabık kaldı. Bu arada AB, ABD, Rusya ve BM’nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü de, Obama’nın İsrail ile Filistin arasındaki barışa ilişkin fikirlerini desteklediğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!