İlkbahar Ekinoksu neden doodle oldu? İlkbahar Ekinoksu nedir?

Güncelleme Tarihi:

İlkbahar Ekinoksu neden doodle oldu  İlkbahar Ekinoksu nedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2018 11:51

Google, 21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedeniyle bugüne özel bir Doodle çalışması yaptı. Gece ve gündüz sürelerinin eşitlendiği ve havaların git gide ısınmaya başlamasının müjdecisi olan bugünün anlamını merak eden vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Peki İlkbahar ekinoksu ne demek? Ekinokslar ne zaman gerçekleşir? İlkbahar ekinoksu önemi nedir?

Haberin Devamı

21 Mart İlkbahar Ekinoksu arama motoru Google tarafından da unutulmadı. Gece ile gündüzün eşitlendiği, Kuzey Yarım Küre'de ilk bahar mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart İlkbahar Ekinoksu'na özel olarak hazırlanan doodle tasarımında bahar çiçekleri kullanıldı. Peki İlkbahar ekinoksu nedir? Yıl içerisindeki diğer ekinokslar ne zaman gerçekleşecek? İşte merak edilen detaylar...

Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül'de gerçekleşiyor. Bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar, güney yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor. Güney yarım kürede geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor.

21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU TAM ANLAMIYLA NEDİR?

Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a dik açı ile düşer.

Haberin Devamı

Kuzey Yarımkürede İlkbahar, Güney Yarımkürede Sonbaharın başladığı tarihtir.

Ekvatorda gölge boyu sıfırdır.

21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede gündüzler, Güney Yarımkürede geceler daha uzun olmaya başlar.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir.

Kuzey Kutbu’nda 6 ay gündüzün, Güney Kutbu’nda 6 ay gecenin süreceği günlerin başlangıcıdır.

Gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir.

İlkbahar Ekinoksu neden doodle oldu  İlkbahar Ekinoksu nedir

21 MART'IN DİĞER ÖZELLİĞİ

Miladi takvime göre her yıl 21 Mart’ta kutlanan ve doğanın yeniden canlandığını müjdeleyen bahar bayramı Nevruz, bu yıl da milyonlarca insanı bir araya getirecek. Yeni yıl, doğanın uyanışı ya da bahar bayramı olarak bilinen Nevruz, aslında çok uzun yıllardır kutlanan ve hemen hemen her toplum için önemli bir bayram. Türkiye’de 1995 yılına kadar bir gelenek olarak görülen Nevruz, bu yıldan itibaren ise resmi bayram olarak kabul edildi.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

Haberin Devamı

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

BAKMADAN GEÇME!