İlk teklif Tillo

Güncelleme Tarihi:

İlk teklif Tillo
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2013 01:28

Başbakan Erdoğan’ın demokratikleşme paketini açıklamasının ardından yasa gerektiren ilk düzenleme Meclis’e geldi.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan’ın memleketi olan Siirt’in Aydınlar ilçesine eski adı olan Tillo’nun geri verilmesi istendi. Aynı teklifte Nevşehir Üniversitesi’nin adının Nevşehir Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi de öngörülüyor.

HÜKÜMETİN demokratikleşme paketinde yasa gerektiren ilk düzenleme TBMM’ye sunuldu. Yasa teklifi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın memleketi olan Siirt’in Aydınlar ilçesine eski ismi Tillo’nun geri verilmesini ve Nevşehir Üniversitesi’nin adının Nevşehir Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesini öngörüyor. Düzenleme, AK Parti’den Nevşehir ve Siirt milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı’na verildi. Teklif Kurban Bayramı tatilinin ardından Meclis komisyonlarının gündemine alınacak. Nevşehir Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi adıyla ilgili olarak teklifin gerekçesinde “Böylece tarihimizin bir büyük şahsiyetinin, gönül mimarının ismi kabrinin bulunduğu Nevşehir’deki üniversiteye verilmiş olacaktır” denildi. Aydınlar ilçesinin isim değişikliğinin gerekçesi ise şöyle açıklandı:

DÜNYA TİLLO BİLİYOR

“Çok eski dönemlerden beri bir kültür ve medeniyet merkezi olarak bilinen Tillo, Arapça ve Süryanicede ‘yüksek yer, mertebe’ anlamlarına gelmektedir. Osmanlılar döneminde Tillo adı, dini ilimler ile astronomi, matematik, tıp, fizik, kimya gibi müspet ilimlerde zirveye ulaşan medreseleri ile anılır olmuştur. Yerleşim yerinin tüm dünyada Tillo olarak biliniyor olması sebebiyle Aydınlar ismi başta bölge olmak üzere ülkemizde ve dünyada kabul görmemiştir. Bu isim problemi ilçenin tanıtımında ve gelişmesinde olumsuz bir rol oynamıştır.”

Köyün yeni tabelası

Haberin Devamı

TUNCELİ merkeze bağlı Güdeç köyünün sakinleri, köylerinin eski ismi olduğunu belirttikleri “Xeceriye” (Haceri) yazılı tabelayı, köy yol ayrımına koydu. 1960’tan sonra köylerinin isminin Güdeç olarak değiştirildiğini ve köylülerin yerleşim yerlerinin adının iadesi için mücadele ettiğini anlatan köy sakinlerinden Haydar Çetinkaya şöyle konuştu: “Köyümüzün adı 11 Nisan 2013 tarihinde yaptığımız başvuru üzerine resmi olarak değiştirildi. Bundan sonra çıkarılacak tüm kimliklerde köyümüzün eski orijinal adı olan Xeceriye ismi yazılmaktadır. Tabii sevindirici bir durum bizim açımızdan. Dileriz bu değişiklik demokratikleşme paketiyle köy adlarının dönüştürülmesinin yanı sıra Dersim adının da iade edilmesine bir öncülük sağlayacaktır.” AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!