İlk oy Öymen'den

Güncelleme Tarihi:

İlk oy Öymenden
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2007 15:37

Haberin Devamı

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul milletvekili Onur Öymen, Hürriyet Gazetesi'nin Avrupa'daki Türklere genel seçimlerde oy kullanma hakkı verilmesi için başlattığı kampanyaya Berlin'de destek verdi. TBMM heyeti ile birlikte Berlin'e gelen Onur Öymen, Hürriyet Gazetesi'nin Berlin'de sembolik olarak kurduğu seçim sandığında oy kullandı. Hürriyet Gazetesi'nin, Kreuzberg'de yeni açılan Çiçek Pasajı'nda kurduğu sembolik sandıkta oy kullanan Onur Öymen'e ise destek, Berlinli genç bayanlardan geldi.

Adım atılmadı

“Demokrasi için oy kullanıyorum” diyerek Hürriyet seçim sandığına oy atan Öymen, “Avrupa'da yıllardır Türk vatandaşlarımız oy hakkı talebini dile getiriyor. Ancak şu ana kadar hiçbir hükümet bu konuda ciddi bir adım atmadı. Daha önce Almanya'nın güvenlik gerekçesiyle oy kullanmaya izin vermediği yönünde bir engel bulunuyordu. Ancak Federal İçişleri Bakanı Sayın Wolfgang Schaeuble'nin her türlü güvenliği sağlayacakları yönündeki garantisinden sonra artık hiçbir bahane kalmamıştır. Biz CHP olarak, hemen bu seçimlerde burada yaşayan vatandaşlarımızın oy kullanabilmeleri için yasa değişikliğine hazırız. Bu konuda Başbakanı da çok kararlı gördüm. Bu konuda hükümet partisinden adım atılmasını bekliyoruz” dedi.

Engel kalmadı

Haberin Devamı

Onur Öymen, partisinin yıllardan beri yurtdışındaki Türkler'in seçimlerde oy kullanmasından yana olduğunu kaydederken, “Uzun zamandan beri bu sonucu almaya çalışıyorduk. Şimdiki göstergeler bunun olabileceğini gösteriyor. Sayın Baykal'ın talimatıyla başbakanla görüştüm ve Almanya'da havanın değişmekte olduğunu, Almanya'daki bazı siyaset adamlarının, Bavyera Eyalet İçişleri Bakanı başta olmak üzere Türklerin oy kullanması taraftar oluklarını söyledim. Berlin'de girişim yapılması gerektiğini söyledim. Öyle anlaşılıyor ki Türkler'in oy vermesinde ciddi bir engel kalmamıştır. Almanya'da bu iş çözülürse başka ülkelerde zorluk çıkacağını zannetmiyorum. Çünkü başka ülkelerde bugüne kadar böyle itirazlar duymadık” dedi.

Alman müsteşar: Sandık mümkün

Haberin Devamı

CHP'li Öymen, Federal İçişleri Bakanı Müsteşarı Peter Altmeier'in de Bakan Schaeuble gibi Almanya'da sandık kurulmasına sıcak baktığını söyledi.

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu heyetinin Federal İçişleri Bakanı Müsteşarı Peter Altmeier ile yaptığı görüşmede Almanya'da sandık kurularak ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'deki genel seçimlerde oy kullanmaları gündeme geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Hürriyet'e yaptığı özel açıklamada Peter Altmeier'ın de İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble gibi alt yapının oluşturulması suretiyle sandık kurulmasının mümkün olduğunu ifade ettiğini söyledi. Konunun detayına girilmediğini ifade eden Öymen, Müsteşar Altmeier'ın Bakan Schaeuble'nin geçen hafta yaptığı açıklamaya dikkat çekmekle yetindiğini kaydetti.

Paradan kaçmayız

Haberin Devamı

CHP'li Öymen, Almanya'da sandık kurulması için muhtemelen kiralanması gerekecek yerlere yapılacak ödemelerde masraftan kaçınılmaması gerektiğini söyledi. Büyük bölümü Almanya'da olmak üzere yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına Türkiye'nin bir vefa borcunun olduğuna dikkat çeken Öymen “İnsanlara bu demokratik ve siyasal haklarını kullandırmak parayla ölçülemez. Sandık kurulması için masraftan kesinlikle kanılmamalı. Biz CHP olarak iktidara bu konuda gereken tüm desteği vereceğiz” dedi. Öymen ayrıca yapılacak ilk seçimlerde yurt dışındaki Türk vatandaşlarının mutlaka bu haklarından yararlandırılması gerektiğini ve bunun için de gerekli tüm yasal düzenlemelerin zaman kaybetmeden bir an önce yapılmasını da istedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!