İlk kez bir bakanlıkta 'Sendikal İlişkiler Başkanlığı' oluşturuldu

Güncelleme Tarihi:

İlk kez bir bakanlıkta Sendikal İlişkiler Başkanlığı oluşturuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 15:41

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, “Antalya'da 18-19 Kasım tarihlerinde öğretmenlerle ilgili bir çalıştay düzenlenecek. Çalıştayda, öğretmenlik mesleğine girerek, emekli olunan aşamaya kadarki bütün süreç tartışılacak” dedi.

Çalıştaydan çıkacak sonuçlara göre, bu konuda sağlam zeminde hareket imkanı bulacaklarını ifade eden Zararsız, “Oradan bir strateji dokümanı ortaya çıkacak” diye konuştu.

Zararsız, Milli Eğitim Bakanlığında eğitim muhabirleriyle bir araya geldi.

MEB'in yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalara dair bilgi veren Zararsız, birim sayılarında ve isimlerinde değişiklik yapıldığını anımsattı.
Zararsız, düzenlemede genel müdürlüklerin altında yer alan alt birimlerin görülmediğini belirterek, yapılan uzun bir çalışmayla dün itibariyle alt birimlerin oluşturulduğunu söyledi.

“Önceki yapı içerisinde kişilere yönelik bir unvan oluşturma ve o kişilerin kabiliyetlerine yönelik fonksiyon yükleme şeklinde bir yapı vardı” diyen Zararsız, önceki ana hizmet birimlerinin eğitim niteliğiyle fazla ilgilenemediğini kaydetti.

Alt birimler olarak grup başkanlıkları sisteminin oluşturulduğunu anlatan Zararsız, ana hizmet birimlerindeki her bir grup başkanlıklarının isminin aynı olduğunu ve bunun yanısıra farklı başkanlıkların da olduğunu ifade etti.

“Eğitim Sistemleri ve Politikaları Grup Başkanlığı”, “İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanlığı”, “Programlar ve Öğretim Materyalleri Grup Başkanlığı”, “Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Grup Başkanlığı”nın bazı genel müdürlüklerde ortak olduğunu söyleyen Zararsız, “Grup başkanlıklarının isimlerini oluşturulmasında en temel hareket noktası fonksiyonel bir yapılanmanın ortaya konulabilmesi ve o alandaki bir işlemin o grup başkanlığı içerisinde başlayıp, orada bitmesinin sağlanabilmesiydi” diye konuştu.

Eğitime erişim imkan ve fırsat eşitliği noktasında sıkıntıları gidermeye yönelik “Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Grup Başkanlığı”nın oluşturulduğunu anlatan Zararsız, bu başkanlığın okulların seviyelerinin birbirlerine yakın hale gelmesine dair araştırmalar yapacağını söyledi. Zararsız, “Çok çok kaliteli okul, adı anılmayan ayrımı artık ortadan kaldırılmaya çalışılacak” dedi.

Toplumda okuma alışkanlığının olmadığı, kütüphaneye yeterince gidilmemesine ilişkin eleştirilerin olduğunu belirten Zararsız, bu alanda hizmet verebilmek için “Okuma Kültürü ve Kütüphaneler Grup Başkanlığı” oluşturduklarını, bütün okulları birer kütüphaneye kavuşturmayı, okuma alışkanlığını artırmaya amaçladıklarını belirtti.

Zararsız, kütüphanelerin çocuğa sevimli gelecek şekilde yapılacağını ifade etti.

“Öğretmen Çalıştayı” haftaya Antalya'da

İnsan gücü planlaması sıkıntısı yaşandığının belirten Zararsız, “Atanamayan öğretmenler, atanan öğretmenler, atandığı halde gitmeyen öğretmenler, eğitim, fen fakültelerinin kontenjanları, ihtiyaçtan fazla arz üretmesi gibi çok farklı şekillerde değerlendirilen bir konu var” dedi.

Antalya'da 18-19 Kasım tarihlerinde öğretmenlerle ilgili bir çalıştayın düzenleneceğini ve bu sorunun da konunun tarafı olan bütün kesimin katılımıyla masaya yatırılacağını bildiren Zararsız, “Oradan çıkacak sonuçlara göre bu konuda sağlam zeminde hareket imkanı bulacağız” diye konuştu.

Öğretmen kaynağının planlanması gerektiğine işaret eden Zararsız, çalıştayda MEB, YÖK, üniversiteler, kamu kurumlarından 300 kadar yetkiliyle bu konunun tartışılacağını, değerlendirileceğini söyledi. Zararsız, “Oradan bir strateji dokümanı ortaya çıkacak. Belki de bir strateji belgesi yayınlama durumu olacak” dedi.
Zararsız, çalıştayda öğretmenlik mesleğinin başlangıcından, emekli olunan aşamaya kadarki bütün sürecin tartışılacağını kaydetti.

“Daha fazla özel yetenekli kişiye erişilecek”

Mesleki eğitim konusuna da değinen Zararsız, bu konuda arzla talebin karşılanması anlamında bir sıkıntı olduğunu kaydetti. Zararsız, “Önümüzdeki dönem itibariyle mesleki eğitimde birçok program kapanacak, adını ilk kez duyacağımız yeni programlar açılacak. Bunun belirlemesi için bilimsel veriler, dünyadaki gelişmeler izlenecek, iş gücünün ihtiyacı da değerlendirilecek. Önümüzdeki dönemde mesleki ve teknik eğitimde iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklerle donatılmış kişilerin okullarımızdan mezun olmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Üstün zekalı öğrencilerin eğitimi konusuna değinen Zararsız, yeni yapı içinde özel yetenekli kişilerin daha fazla imkanlardan yararlanabilmesi, daha fazla kişiye erişilebilmesi amacıyla “Özel Yeteneklilerin Geliştirilmesi Grup Başkanlığı”nın oluşturulduğunu söyledi. Bu başkanlığın sivil toplum kesimiyle yakın iş birliğinde olacağını, bu yönde çalışmalar yürüteceğini anlattı.

“İşler sendikalarla daha sağlıklı zeminde yürütülecek”

İlk kez MEB'de, “Sendikal İlişkiler ve İşlemler Grup Başkanlığı” adı altında bir başkanlık oluşturulduğunu belirten Zararsız, şunları kaydetti: “Diğer bakanlıkların hiçbirinde yok biliyorum. 4688 sayılı kanun ile beraber kamu görevlilerinin üye olduğu sendikaların hem yönetim kademesinde yer alan kişilerle ilgili hem de oraya üye olmuş kamu görevlilerin iş ve işlemleriyle ilgili birçok iş ortaya çıktı. Dolayısıyla kamu görevlileri sendikalarına dair iş ve işlemler de kamu kurumu bakımından da daha da artmaya başladı. Onlarla sağlıklı bir zeminde iş ve işlemlerin yürütülebilmesini sağlamak amacıyla ilk kez bizim bakanlığımızda bu başkanlık oluşturuldu. Başkanlık, bakanlık içerisinde örgütlenmiş sendikalarla ilgili iş ve işlemlerini yürütecek.”

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün altında “Açık Öğretim Grup Başkanlığı”nın oluşturulduğu bilgisini aktaran Zararsız, açık öğretim faaliyetlerinin önceden eski adıyla Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün çatısında yürütüldüğünü, örgün eğitimden mezun olanla açık öğretimden mezun olan arasındaki farklılaştırmayı ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyledi.

Grup başkanlıklarının oluşturulması ile Milli Eğitim Bakanlığının yasal düzeyde alt yapısının tamamlanmış olduğunu vurgulayan Zararsız, “Asıl bundan sonraki dönemde bu birimler kendilerine verilmiş yetkileri çerçevesinde görev alanlarında yoğun bir çalışmaya girecek. Yeniden yapılandırmalarda bir geçiş dönemi söz konusu. Bizim kanun hükmünde kararnamede bir yıla kadar geçiş süreci öngörülmüştü. Dünkü tarih itibariyle, sadece örgütlenme boyutu itibariyle, geçiş döneminde önemli bir aşamayı tamamlamış bulunuyoruz. Hizmet birimlerinin alt birimlerine dair yapılanma, dün itibariyle Bakanlık'ta yürürlüğe girdi” diye konuştu.

“Atanamayan öğretmenler”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zararsız, “Atanamayan öğretmenlerin eritilmesine yönelik neler yapılabilir” sorusu üzerine, YÖK ve MEB arasında sağlıklı bir diyalog kurulamadığı için öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarının sayısında, kontenjanında piyasanın ihtiyaçlarının gözetilemediğini söyledi.

Zararsız, “Bir konuda ihtiyacın çok ötesinde arz varsa bunların bir sosyal sorumluluk çerçevesinde eritilmesi anlamında bir yaklaşım ortaya koyamazsınız. Çünkü her şeyin rasyonel bir temeli olmak zorunda” dedi.

Bazı mesleklerin evrensel olduğunu belirten Zararsız, “Öğretmenlik bu anlamda değil, o daha ulusal bir meslek. Dolayısıyla insan gücü planlamasını yapıyorken ulusal ihtiyaçların çok daha fazla dikkate alınması gerekiyor. Öğretmenlik alanında insan gücü planlaması yapılıyorken arzın ilk başladığı andan itibaren sağlıklı bir zemin üzerinde bu planlamanın yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Zararsız, “Beden Eğitimi, Spor ve İzcilik Daire Başkanlığını lağvetmiştiniz. Onun yerine bir başkanlık oluşturuldu mu” sorusuna karşılık olarak bu konuda müstakil bir grup başkanlık oluşturulmadığını söyledi.

Yeni yapılanma içerisinde her bir eğitim öğretim genel müdürlüğünün içerisinde sosyal faaliyetleri düzenlemek üzere grup başkanlıklarının oluşturulduğunu belirten Zararsız, bu konuda boşlukta kalan bir alanın söz konusu olmadığını kaydetti.

“Özel yetenekli öğrencilerin tespitine” ilişkin bir soru üzerine Zararsız, bu konuda sınıf öğretmenlerine ve rehberlik araştırma merkezlerine önemli görevler düştüğünü ifade etti.

“Bazı grup başkanlıklarında şube müdürlüğü kadrosu var”

Bir gazetecinin “Eşit işe eşit ücret anlayışıyla çıkan bir düzenleme var. Bu düzenleme bütün herkesi neredeyse bir tavanda birleştirdi, fakat öğretmenlerin ek göstergelerinde bir değişiklik oldu. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir” sorusu üzerine Zararsız, “O bizim dışımızda gelişen bir olay. Başbakanlığın yürüttüğü bir çalışma çerçevesinde o kanun hükmünde kararname yürürlüğe konuldu. Oradaki temel yaklaşım başlangıç itibariyle merkez teşkilatlarında bulunan unvanların ücret yönünden eşitlenmesine yönelik” dedi.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılacağına ilişkin çalışmalar olduğunu anımsatan Zararsız, bu değişiklikle beraber söz konusu sorunun da çözülebileceğini söyledi.

“Şube müdürlüğü atanmasına” ilişkin bir soru üzerine Zararsız, bakanlık bünyesinde ilk defa eğitim uzmanlığı adı altında bir kariyer oluşturulduğunu ve mevcut şube müdürlüğü kadrolarının iptal edildiğini kaydetti.

Kendisi grup başkanlığı olan birkaç birim olduğunu belirten Zararsız, onların altında şube müdürlüklerinin bulunacağını belirtti. Zararsız, sadece o grup başkanlıklarına değil, ihtiyaç olan bazı alanlara bazı birimlere de şube müdürlüğü kadrolarının verildiğini ifade etti.

Bu sene alacakları uzman yardımcısının en erken 3 sene sonra uzman olacağını belirten Zararsız, “Biz de hazırlık içerisindeyiz. Bu sene mutlaka uzman yardımcısı almak istiyoruz. En azından imtihanını bu sene yapıp, önümüzdeki yılın ilk aylarında göreve başlatmayı planlıyoruz” dedi.

Uzman yardımcılığında 400, uzmanlık için ise 50 kadronun ihdas edildiğini belirten Zararsız, bir seferde 400 kişinin alınmayacağını, bu sene alınacak uzman yardımcı sayısının 50'den az olmayacağını söyledi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!