İlk itiraz Çiller'den

Güncelleme Tarihi:

İlk itiraz Çillerden
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cüneyt Arcayürek'in kitabında yer alan iddialara ilk itiraz Çiller'den geldi. Faili meçhullerin talimatını verdiği ileri sürülen Çiller, ‘‘Kanunsuz hiçbir işim olmadı’’ dedi.

Bu tartışmalara girmem

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, gazeteci yazar Cüneyt Arcayürek'n kitabında yer alan konularda konuşmak istemediğini belirterek, ‘‘Ben şimdi bu tartışmalara girmem’’ dedi. Demirel Hürriyet'in sorusu üzerine, ‘aradan sekiz yıl geçtiğini’ hatırlatarak, ‘‘Ben de gazetede okudum. Benden mutlaka birşey isteniyorsa, ben bu tartışmalara girmem’’ diye konuştu. Demirel'in yakın çalışma arkadaşları da, ‘İddialar önemli gözüküyor. Ancak, bunun şahidi ispatı yok’ yorumunu yaptılar, ancak konuşmadılar.

GAZETECİ-Yazar Cüneyt Arcayürek'in, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine aktardığı bazı önemli bilgilere yer verdiği ‘Bekleyen Adamın Gerçekleşen Düşü’ isimli kitabı, Ankara'da tartışma başlattı.

Arcayürek'in ‘Demirel’e faili meçhullerin talimatını vereni sordum. Anlattıklarından Çiller' çıkıyordu iddiasına DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, ‘‘İspatlayamazsa altında kalır’’ yanıtını verdi. Çiller, dün Arcayürek'in kitabındaki iddialarla ilgili olarak Hürriyet'e şunları söyledi:

‘‘Ben Sayın Demirel'in böyle sözler söylediğine ihtimal vermiyorum. Vermek de istemiyorum. Dolayısıyla kendisine bir cevap muhayetinde konuşmam. O günkü terör mücadelesinin doğru yapıldığını ve en zor dönemi olduğunu herkes biliyor. Herkes ateş altındaydı. Ve özel timleri ben kurmadım, zaten vardı. Özel timler şehirlerdeki terör için etkin olma durumundaydı. Herşey de Silahlı Kuvvetlerle anlaşarak, görüşerek bir dayanışma içinde yapıldı. Ve tekrar ediyorum, bunun altını çizerek söylüyorum, bunu aynen yazabilirsiniz, o gün ne yaptıysam bugün olsam yine aynısını yaparım. Verilmeyecek en ufak bir hesabım yok. Birileri bir iddiada bulunursa, bunu Sayın Demirel için söylemiyorum. Eğer bunu ispat etmezse altında kalır.’’

DEMİREL SÖYLEMEMİŞTİR

Kürt işadamlarının öldürülmesi talimatını verdiği iddialarına da Çiller şu karşılığı verdi:

‘‘Biri çıkıp böyle birşeyi söylüyorsa ispat etmek mecburiyetinde. Eğer etmezse altında kalır. Bunu sayın Demirel için söylemiyorum. Bugün Türkiye'nin geldiği, nefes aldığı noktada o gün yapılan o mücadelede, herşey kanunlar etrafında, hukuk çerçevesinde olmuştur. Dolayısıyla o onurlu mücadeleyi kimse karalamaya çalışmasın. ’’

Çiller, Arcayürek'in ileri sürdüğü gibi Demirel'in kendisi için, ‘‘Tansu'yu bu ülkenin başına ben bela ettim’’ yönünde bir söz söylemiş olabileceğine de inanmadığını vurguladı.

Birinci elden bilgilere dayanıyorum

GAZETECİ Cüneyt Arcayürek, dün Hürriyet'in sorularını yanıtlarken DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in sözlerine şu karşılığı verdi:

‘‘Sayın Çiller'in siyasal yaşamıyla ilgili geçmişteki bütün olumsuzlukları anımsamadığını ve kabul etmediğini hemen herkes biliyor. Bunun için bu ve benzeri söylemlerin üzerinde bile durmak istemiyorum.

Ben bu kitapları yarın geçmişi araştıracaklara, özellikle genç gazetecilere bir küçük ışık olsun diye yazıyorum. Bu kitaplar doğrudan bilgileri, notları ve kolaylıkla kanıtlanabilecek birtakım olayları içeriyor. Bu noktada şunu söylemek istiyorum. Ben iddialar yazmıyorum, bizzat gördüğüm olayları, bildiğim ve birinci elden dinlediğim söylemleri saptırmadan yansıtmaya çalışıyorum. Bu görevi yaparken benim kitaplarımda sözü geçen hiç kimseye karşı düşmanca bir tavrım olamaz ve olmamıştır. Bugün yalanlamalara karşı bu kadar söylemekle yetiniyorum.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!