İlk gece korkusunu nasıl yenebilirim?

Güncelleme Tarihi:

İlk gece korkusunu nasıl yenebilirim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2018 15:58

Evliliklerde en sık karşılaşılan cinsel problemlerden biri ilk gece korkusudur. Peki, bu korkunun temelinde ne yatıyor? İlk gece korkusu nasıl yenilir? Evlilik ve İlişki Terapisti/Cinsel Terapisti Dolunay Kadıoğlu, ilk gece korkusunu yenmek isteyenler için önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

İlk gece korkusu özellikle bizim ülkemizde yeni evlenecek çiftlerin kafalarını uzunca bir süre meşgul eder. Evlenilen kişi âşık olunan biri bile olsa ilk kez yaşanacak cinsel ilişki hafif kaygı ve korku oluşturur. Bunun nedenleri arasında ise hiç bilmemek, deneyimlememiş olmak, çevrenin bu konuya yaklaşımı, yanlış bilgilendirmesi, abartılı bilgiler sayılabilir. Peki ilk gece korkusu nasıl yenilir?

İlk geceyle ilgili pek çok mit (yanlış bilgi ve inanç) vardır. Bunlardan en çok “kanama olacak” ve “acıyacak” miti kafaları kurcalar ve korkunun oluşmasına neden olur. ‘Ya kanamazsa’ düşüncesi de kaygı ve kaçınma yaratır. İlk geceyle ilgili öyküler, çevrenin anlattıkları, kaygıların oluşmasına etken oluşturabilir.
İlk geceyle ilgili yaşanan olumsuz deneyimlerin altında; yanlış bilgiler, cinsellikle ilgili bir eğitimin alınmamış olması, karşılıklı cinsel iletişim ile ilgili eksiklik, cinsiyetçi yetiştirilme gibi nedenlerin varlığı bilinir.

Haberin Devamı

İLK GECE İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR

İLK GECE SENDROMU NEDEN OLUR?

MUTLU AİLELERİN 101 SIRRI KİTABINI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

İlk gece korkusu İÇİN ERKEK VE KADINLARA ÖNERİLER

İlk cinsel deneyimde iki taraf da heyecanlıdır aslında, çünkü onlara göre ortada halletmeleri gereken bir görev vardır. ‘Bekâreti almak, kızlığı bozmak, işi halletmek’ tüm bu tanımlar bile gerginlik yaratabilir.

Yetersiz bir ön sevişme ile ereksiyon gerçekleştikten sonra ilişki denenir. Kadının cinsel organının ıslanmadığı fakat vajina kaslarının rahat olduğu durumlarda ilişki gerçekleşir ancak kadının canı acıyabilir, belki kan gelir. Oysaki cinselliğin doğasında kan ve acı pek yoktur. Cinselliğin doğasına aykırı davranıldığında ise istenmeyen sonuçlar olabilir. Bunların yaşanmasına cinsel bilgi, tutum ve davranış eksikliği, fiziksel ve duygusal hazırlıkların yeterince yapılmaması durumu neden olur.

Eğer ilk cinsel birleşmede, iki taraf da rahatsa, iyi bir ön sevişme yapılıyorsa, ıslanma varsa, pelvik kaslar rahatsa, sakin ve yavaş yavaş giriş gerçekleştiriliyorsa kanamaya pek rastlanmaz, bazen birazcık kahverengi ya da pembe lekelenme görülebilir. Cinsellik karşılıklı sevgi, hoşgörü ve her iki tarafın da isteklerini düşünerek yaşandığında -organik herhangi bir şey yoksa- acı hissetmek söz konusu bile değildir. Prezervatif, kayganlığı ile ilk ilişkilerde destekleyici olacaktır.
İlk kez yaşanacak cinsel ilişkide kaygı düzeyini kontrol etmek önemlidir. İlk geceye gereğinden çok önem vermek, abartmak ve endişelenmek olumsuz sonuçlara neden olabilir. (Kadınlarda vajinismus, ağrılı cinsel ilişki, erkeklerde ereksiyon sorunları gibi.)

Her iki taraf için de önemli olan ilk cinsel birliktelik; karşılıklı, sevgi ve anlayış ile rahat yaşanabilir. İletişimi doğru kurmak, kendini karşı taraf doğru ifade edebilmek ve dinleyebilmek, kaygıları, merakları paylaşabilmek, birbirini keşfederken sabırlı ve sakin olmak bu süreçte çiftlere yardımcı olur.
İlk gece korkusunu ortadan kaldırmak için evlenmeden önce ilk geceyle ilgili bilimsel destek alabileceğiniz uzmanlara başvurmanız ve bilimsel kaynaklardan bilgi almak yararlı olacaktır. Abartılı ve yanlış bilgi çiftleri tedirgin ederken doğru bilgi rahatlatır.

 

BAKMADAN GEÇME!