'İlk etapta 80 bin Suriyeli vatandaşlık için soruşturulacak'

Güncelleme Tarihi:

İlk etapta 80 bin Suriyeli vatandaşlık için soruşturulacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2017 17:00

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, KADEM ve AFAD'ın mülteci kadınlarla ilgili proje tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Hükümetin, geri dönmek istemeyen Suriyelilere vatandaşlık olanağı verme konusunda kararı olduğunu anımsatan Kaynak, ilk etapta 20 bin civarında ailenin soruşturulacağını söyledi. Kaynak, bu kişilerin nasıl belirlendiğini ise şöyle anlattı:

"Bunun içinde kendi alanında uzman olan, sanatçısından mühendisine, doktorundan eczacısına bir çok insan var. İkinci olarak da çalışma izni verilmiş olanlar var. Hükümet bir yıl önce iş yerlerinde yüzde 10 oranında Suriyeli mülteci çalıştırılmasına yönelik bir karar almıştı. Daha sonda da yabancı iş gücü kanunu çıkartmıştık. Öncelikle tahsili olanlar ve Türkiye’de çalışma izni olanları İçişleri Bakanlığımız, muhtemelen 20- 20 bin 500 aile var. Bunların toplamı 80 bine yakın. Otomatik olarak vatandaşlığa geçişleri tabii ki mümkün olmayacak. Bunlar iç ve dış güvenlik teşkilatımız tarafından araştırılacak. Ülke güvenliğimize tehdit oluşturmayacak kişiler, vatandaşlığa alınacak."

Haberin Devamı

'ACELE DE ETMİYORUZ ÇEKİNGEN DE DAVRANMIYORUZ'

Suriyelilere vatandaşlık verilerek, referandumda oy kullanacaklarına ilişkin sansasyonel haberler yapıldığını belirten Kaynak, bu konuya da şöyle açıklık getirdi:

"Türkiye'de 55 milyona yakın seçmen var. Bunun içinde 10 bin Suriyeli seçmen neyi değiştirebilir? Buna rağmen biz akılda tereddüt kalmasın, diye referandum sonrasında netleştireceğiz. Türkiye acele etmemektedir ama çok çekingen de davranmamaktadır. Bu ölçüler içerisinde bu yetkileri taşıyanlardan başlayarak mültecileri vatandaşlığa alma konusu Türkiye’nin gündemine tekrar gelecektir.

VALİ ŞAHİN'İN 2 BİN SURİYELİ AÇIKLAMASINA YANIT VERDİ

Başbakan Yardımcısı Kaynak, İstanbul Valisi Vasip Şahin'in 2 bin Suriyeli'nin dosyasının vatandaşlık için Ankara'ya gönderildiği açıklamalarının sorulması üzerine de şu yanıtı verdi:

"Sistem şöyle işleyecek: Valilikler bir ön çalışma yapıp söylediğimiz kriterler içerisinde olanları İçişleri Bakanlığımıza gönderiyorlar. İstanbul dahil şuana kadar 20 bin küsur aile; toplam 80 bin nüfus vatandaşlık talebinde bulundu.

VATANDAŞLIK İÇİN MEVZUAT DEĞİŞTİRMEYE GEREK YOK

Haberin Devamı

İstisnai vatandaşlık, bizim kanunumuzda çok eskiden beri var. Bu kapsamda Bakanlar Kurulu değerlendirip son kararı verecektir. İstisnai vatandaşlık kapsamında mevzuat değişikliğine gerek olmadan bunları yapacağız. 16 Nisan'a kadar hiçbir Suriyeli mülteciyi vatandaşlığa almayacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!