İlk cep virüsü: Cabir

Güncelleme Tarihi:

İlk cep virüsü: Cabir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2004 13:23

Rus anti-virüs şirketi Kaspersky Labs, cep telefonu şebekeleri üzerinden yayılabilen ilk virüsü tespit ettiklerini duyurdu. Şimdilik bir tehlike oluşturmayan Cabir adlı 'cep solucanı'nın sadece deneme amaçlı olarak yazıldığı sanılıyor.

Haberin Devamı

Cnet'in haberine göre, Moskova merkezli Kaspersky, Cabir'in arkasında '29a' olarak bilenen uluslararası virüs 'çetesinin' olduğunu tahmin ediyor. Grup yakın zamanda ilk 64 bit virüs olan Rugrat'ı yayınlamıştı.

BLUETOOTH'LA YAYILIYOR

Anti-virüs şirketlerine gönderilen ve henüz sıradan kullanıcıların cep telefonlarına bulaştığı sanılmayan Cabir, Bluetooth uyumlu ve Symbian işletim sistemi ile çalışan akıllı telefonlarda yayılabiliyor. Virüsün bulaştığı dosya açıldığında cep telefonunun ekranında "Caribe" kelimesi beliriyor ve virüs işletim sistemini değiştirerek her açılışta kendisinin yeniden çalıştırılmasını sağlıyor. Daha sonra civardaki Bluetooth uyumlu telefonları arayan Cabir, kendini çoğaltarak bir kopyasını bulduğu telefonlara gönderiyor.

Haberin Devamı

Normal cep telefonlarına oranla daha fazla özellik sunan akıllı telefonların çoğunda Symbian işletim sistemi kullanılıyor.

KONSEPT VİRÜS

Kaspersky yetkilileri, cep telefonlarına kalıcı bir hasar vermeyen Cabir'in deneme amaçlı yazılan virüslerden olduğunu zannediyor. Virüs yazarları, konsept virüs (Proof of Consept) olarak adlandırılan bu tür virüslerle, "İstersek bunu yapabiliriz" mesajı vermeye çalışıyor. Geçen haftalarda ortaya çıkan ancak salgın hale gelmeyen ilk 64 bit'lik virüs olan Rugrat da bu tür bir virüstü.

DİĞER PROGRAMCILAR İÇİN ÖRNEK OLABİLİR

Online güvenlik firması Network Associates de, Cabir'in yaygınlaşacağını sanmadıklarını belirtti. Firmanın başkan yardımcılarından Vincent Gullotto'ya göre, virüs yazarları sadece cep solucanını yazabileceklerini kanıtlamak istedi. Ancak Gullotta diğer virüs yazarlarının Cabir'i kendileri için bir başlangıç noktası olarak kabul etmesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceine de dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!