İlahiyatçıdan mesafe tepkisi

Güncelleme Tarihi:

İlahiyatçıdan mesafe tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2011 11:54

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Yılmaz, bazı okullarda kız ve erkek öğrenciler arasında 1 metre veya 40 santimetre gibi yakınlaşma mesafesi konulmasını eleştirdi.

Doç.Dr. Muhammet Yılmaz, geçmişte medreselerde hadis ilmini öğrenen erkek öğrencilerin, kadın muhaddislerden ders aldığını vurgulayıp, bu konuda yaptığı araştırmaları ’Kadın Hadisçiler’ isimli kitabında derlediğini belirtti. Doç.Dr.

Muhammet Yılmaz, "Peygamber efendimiz, hemen her konuda eşinin fikrini alır, saygı duyardı. Eski dönemlerde erkek din alimlerinin bir çoğunun kadınlardan ders alarak yetiştiğini ortaya koydum. Örneğin; Memlükler döneminin büyük alimlerinden İbn Hacer El- Askalani’nin doğrudan ve dolaylı olarak ders aldığı 730 civarında hocanın 60’ı kadındır" dedi.

Kuran-ı Kerim indirilmesinden itibaren erkeklerin yanı sıra kadınların da Hz. Muhammed Peygamber’in mesajını öğrenme ve öğretme konusunda büyük çaba sarf ettiğinin bilindiğini ifade eden Doç.Dr. Yılmaz, şunları söyledi:

"Başta Hz. Aişe olmak üzere çok sayıda kadın sahabi, hadis rivayetine önemli katkılarda bulunmuş, tarihsel süreçte kesintisiz biçimde devam eden bu gelenek özellikle Hicri 8 ve 9’uncu asırlarda zirve noktasına ulaşmıştır. Türkler’in kurduğu Memlük Devletinin hakimiyet yıllarına rastlayan bu iki asırda kadınların ilmi hayattaki etkinlikleri açıkça fark edilir bir boyut kazanmıştır. Bu çerçevede çeşitli alanlarda eser vermiş olmakla birlikte özellikle Hadis ilmiyle alakalı çalışmalarıyla ön plana çıkan Memlükler döneminin büyük alimlerinden İbn Hacer El-Askalani, söz konusu asırlarda çok sayıda kadın muhaddisten ders okuması bakımından dikkat çekmektedir. Kendisi, doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 730 hocadan ders aldığını, bunlardan 60 kadarının kadın olduğunu anlatmaktadır. İbn Hacer El-Askalani, gerek kendi ilmi hayatı, gerekse çağın önemli şahsiyetleri hakkında bilgi verdiği muhtelif eserlerinde, küçük yaşlardan itibaren hadis derslerine katılan, devrin önemli alimlerinden hadis okuyup icazet alan ve aynı zamanda birçok erkek alime ders veren çok sayıda kadın muhaddisten de söz etmektedir.

Ben de Kadın Hadisçiler kitabımda İbn Hacer El-Askalani’nin hadis okuduğu kadın hocaları başta olmak üzere hadis ilminde öne çıkan diğer kadın muhaddisleri çeşitli yönleriyle ele almaya çalıştım."

Geçen ocak ayında Mersin’deki Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nde, kız ve erkek öğrencilerin birbirlerine 45 santimetreden daha fazla yaklaşmamalarının istendiğini iddia eden veliler, okul önünde toplanarak uygulamayı protesto etmişti. Ekim ayının başında da Antalya’nın Muratpaşa İlçesi’nde bir lise müdürü, erkek öğretmenler ile kız öğrenciler arasında mesafenin 1 metreden az olmaması uyarısında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!