İlaç kavgası büyüyor

Güncelleme Tarihi:

İlaç kavgası büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 10:54

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, eczanelerde yaşanan ilaç sorununun kaynağının sisteme karşı direnen eczacılar olduğunu öne sürdü. Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel ise aksaklığın sorumlusunun SGK Başkanlığı olduğunu bunu mahkeme ve noter aracılığıyla da belgelendirdiklerini söyledi.

 

Saygı ÖZTÜRK yazıyor
hurriyet.com.tr

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği vatandaşın ilaç alamamasının sorumlusu olarak birbirlerini suçluyor. SGK Başkanı Emin Zararsız, eczacıların “stok affı” çıkartmak için çaba gösterdiğini, “İlaç Takip Sistemi”ni engellemeye çalıştığını öne sürdü. TEB Genel Sekreteri Özgür Özel ise bugün yaşanan sıkıntının kaynağının kendileri değil, sistemi bir türlü oturtamayan SGK yetkilileri olduğunu söyledi.

Zararsız, eczacıların toplantılarda başka, kamuoyuna başka açıklamalar yaptığını iddia etti. TEB Genel Sekreteri Özgür Özel “Türkiye’de sağlık alanında ne kadar radikal değişim varsa hepsi eczacı üzerinde deneniyor ve bizden de zararımıza da olsa bütün bunlara uyum sağlamamız bekleniyor” dedi. Özel, "hurriyet.com.tr"ye şunları söyledi:

Biz de tam tersine işliyor

“Elektronik sisteme geçiş tüm dünyada eczacının iş yükünü azaltmak, hastanın ilaç almasını hızlandırmak ve kolaylaştırmak için yapılıyor. Oysa Türkiye’de bir sistem değişikliğinde ilaç alımı beş gün boyunca durabiliyor. Bunun eczacı ile hiçbir ilgisi yok. ‘Eczacı sisteme direniyor, o yüzden işlemiyor’ söylemi hiçbir şekilde doğru değil. Program tamamen SGK’nın elinde ve aksaklıklarından da onlar sorumlu olmalı.”

Noter aracılığıyla belgelendi

SGB yetkililerinin “sistem çalışıyor” açıklamaları karşısında eczacıların şoke olduğunu belirten Genel Sekreter Özgür Özel, “Eczacı odaları noter ve mahkeme kanalıyla sistemin çalışmadığına ilişkin tespitler yaptırdı. 24 bin eczacı ve milyonlarca hasta aynı anda yalan söylüyor olabilir mi?” dedi.

Protokolü unuttular

Her ilaca üretiminden tüketimine kadar kullanılacak numara verilip bunların takibinin yapılacağı “İlaç Takip Sistemi”ne geçişle ilgili sıkıntılarının olduğunu kaydeden TEB Genel Sekrereti sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eczacıların sıkıntıları aşılmadan İlaç Takip Sistemine geçilemeyeceğine ilişkin protokolde SGK Başkanının da imzası var. Bu maddelerden birinde de stok düzeltme hakkı var. Bu konuda düzeltme bekliyoruz. İlaç fiyatı düşüyor, fark karşılanmıyor, raftaki stok bozuluyor. Eczacı kamu kurum iskontosu taşıma zararına uğruyor, stok bozuluyor. Vergi denetimi nedeniyle etmediği oranda kar bildiriyor, stok bozuluyor.”

Fazladan vergi ödeniyor

İşin ilginci şu ki: eczacı vergi kaçırmıyor, aksine kazanmadan fazla vergi veriyor. Şu anda SGK sisteminin çalışmamasının ne ertelenen İTS ile ne eczacı ile bir ilgisi yok. Bizim elektronik sistemler açısından birincil önceliğimiz hasta sağlığı ve güvenliğidir.

Biz de destekliyoruz ama

MEDULA sistemi eczanede hayatı durdurmuştur. Bu nedenle de aynı İlaç Takip Sistemi gibi, MEDULA sistemi de aksaklıkları giderilene kadar ertelenmeli. Ülkemizin, kamunun ve kurumların yararına olan her sistemi üyelerimizin hukukunun da gözetilmesi şartı ile sonuna kadar destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!