İl il sanat

Güncelleme Tarihi:

İl il sanat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul

Perdelerini yıl boyunca hiç kapatmayan Yapı Kredi Sanat Festivali'99, 15 Mayıs Cumartesi akşamı genç bir piyanisti müzikseverlerle buluşturuyor. Saat 19.30'da Atatürk Kültür Merkezi'nde bir resital verecek olan Toros Can Chopin, Davidovsky, Boulez, Bartok, Kodaly ve Ligeti'in eserlerinden oluşan bir program sunacak.

Ressam Mehmet Koyunoğlu'nun son dönem yapıtları, 29 Mayıs tarihine kadar Galeri G'de sergileniyor. Sanatçının tual üzerine akrilik resimleri ile granit taşları üzerine gerçekleştirdiği oymalardan oluşan bu sergisinin başlığı Resimler ve Taşlar. Kendisini 'malzeme arsızı' olarak tanımlayan Koyunoğlu, yarattığı ilginçliklerle dolu bir dünyaya davet ediyor sanatseverleri.

‘‘Doğayı bana kuşlar sevdirdi. İşte bu yüzden bıkıp usanmadan onları çizip duruyorum’’ diyor ressam Salih Acar. Türk resim sanatının usta adlarından Acar'ın resim sergisi, 26 Mayıs tarihine kadar Garanti Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Acar'ın tablolarının ‘‘ana karakteri’’ kuşlar. Ama arka planda, suları, bitkileri ve içinde barındırdığı binbir renkle doğa var.

Türk resim sanatının usta sanatçılarının yapıtlarından derlenen karma sergi ay sonuna kadar, Kile Sanat Galerisi'nde görülebilir. ‘‘Ustalardan...’’ başlıklı bu sergide, İbrahim Çallı'dan Cihat Burak'a, Hayri Çizel'den Hamit Görele'ye, Nuri İyem'den Fikret Mualla'ya, Burhan Uygur'dan Orhan Peker'e bir çok unutulmaz sanatçının tablolarını birarada izleyebilmek mümkün.

İzmir

Ressam Ceyhan Demircioğlu, ikinci kişisel sergisini Karşıyaka D&R Mağazası Resim Galerisi'nde açtı. İstanbul Denizcilik İşletmeleri'nden 1993 yılında emekli olduktan sonra İzmir'e yerleşen sanatçı, resimlerinde doğa ve denize olan tutkusunu anlatmaya çalışıyor.

Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. tarafından düzenlenen üçüncü ‘‘Yollarımız-Yolculuklarımız’’ konulu fotoğraf yarışmasının sergisi Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde açıldı. 163 sanatçının 472 eseri arasında yapılan değerlendirme sonucu ödül kazanan yedi eser ile birlikte sergilenmeye değer bulunan 31 eser İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Firma yetkilileri serginin İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir'den sonra Balıkesir, Afyon ve Eskişehir'de de açılacağını bildirdi.

Taliha Değer'in yağlıboya çalışmalarından oluşan sergisi TCDD Alsancak Müze ve Sanat Galerisi'nde açıldı. 1989'da devlet memurluğundan emekli olan Değer, Büyükşehir Belediyesi resim kurslarına başladı. 1991- 92 döneminde İzmir Resim Heykel Müzesi Nuri Arslan Atölyesi'nde karakalem ve guaj çalışmaları yaptı. 1998'de Aysel Çırpanlı atölyesinde, abstre ve kolaj teknikleri eğitimi aldı. Şeref Bigalı Atölyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçının 19 resminin yer aldığı sergisi 14 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

Ramo Resim Atölyesi kursiyerleri, 1998 dönemi çalışmalarını Fransız Kültür Merkezi'nde sergiliyor. Ressam Ramadan Tuzcuoğlu, atölyede iki ile beş yıl arası çalışmalara katılan kursiyerlerin çalışmalarından ikişer tanesinin seçilerek sergilendiğini bildirdi. Atölyenin 30 kursiyerinin 60 eseri, 19 Mayıs'a kadar görülebilecek.

Gülçin Günaydın, sekizinci kişisel sergisini İşbankası İzmir Sanat Galerisi'nde açtı. 1973'te Buca Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nü bitiren sanatçı, uzun süre eğitimcilikle sanat çalışmalarını birlikte yürüttü. 1994'te emekli olan Günaydın, resim çalışmalarını yoğunlaştırdı. Çok sayıda karma sergiye katılan ve kişisel sergi açan Günaydın'ın eserleri, 14 Mayıs'a kadar görülebilecek.

Yaşamını Fransa'da sürdüren Ressam Hikmet Karabulut'un İzmir Vakko Sanat Galerisi'nde açtığı sergi, resimseverlerden büyük ilgi gördü. 1981'de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'ndan mezun olan Karabulut, sanat eğitimine Paris Güzel Sanatlar Okulu Caron Atölyesi'nde devam etti. Halen Paris'te yaşayan sanatçı, açtığı kişisel ve karma sergilerin sayısını hatırlamadığını belirtiyor. Karabulut'un, koleksiyonerler tarafından kapışılan resimleri 20 Mayıs'a kadar Vakko Sanat Galerisi'nde görülebilir.

Ankara

Ressam Zeki Kıral'ın sergisi Toprakbank Sanat Galerisi'nde görülebilir. Sanatçı tablolarında İstanbul'un gündelik yaşamından kesitlere yer veriyor, onları her gün rastlanan figürlerle süslüyor. Yurt dışında çok sayıda ödül alan Kıral, Türkiye'nin dört bir köşesini resimleyen az sayıda sanatı arasında yeralıyor. Sergi 30 Mayıs'a kadar açık.

La Maison Sanat Galerisi karma bir sergiye evsahipliği yapıyor. Galeri Kamer Kurdoğlu, Mine Başgöze ve Demet Ayral'ın resim sergisi ile sarnatseverlerin karşısına çıktı. 17 Mayıs tarihine kadar sürecek sergide üç ressam kısa süreli resim uğraşında katettikleri mesafeyi de gözler önüne seriyor.

The British Council Sanat Galerisi'nde Deniz Güven'in fotoğraf sergisi var. ‘‘Birisi’’ isimli sergide sanatçının siyah beyaz fotoğraflarını görmek mümkün. Beşinci kişisel sergisini açan Güven, sergiyi ‘‘İnsan portresi çalışması’’ olarak niteliyor.

Kıvılcım Sanatevi Ceyda Çoksezen'in resimlerini sergiliyor. 28 Mayıs tarihine kadar açık kalacak sergide sanatçının suluboya çalışmalarına yer veriliyor.

Devlet Opera ve Balesi Opera Sahnesi'nde 11 Mayıs gecesi saat 20.00'de bir Gençlik Konseri var.

Beyaz, 10 ve 11 Mayıs tarihlerinde saat 18.00 ve 21.00'de tek kişilik şovunu Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde sergiliyor.

Nüans Tiyatrosu hafta içi ‘‘Kırmızı Şapkalı Kız’’, ‘‘Pinokyo’’, ‘‘Çalışkan Afacan’’, ‘‘Şeker Kızın Rüyası’’ ve ‘‘Hazine Adası’’ isimli oyunları dönüşümlü olarak oynuyor.

Ankara Sanat Tiyatrosu, cumartesi ve pazar günleri ‘‘Barış Adası Korsanlara Karşı’’ isimli şarkılı-danslı çocuk oyununu sergiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!