İksir’in tadı

Güncelleme Tarihi:

İksir’in tadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

İksir sözcüğünü birçoğumuz masallardan ya da efsanelerden biliriz. Bizim sayfaya konu olmasının sebebiyse, içenlere ferahlık veren bu sihirli içkiyi kendilerine isim olarak seçen iki genç müzisyen: Borga Parlar ve Osman Refik Akyüz. İksir’in ilk albümü ‘‘Vardır’ artık müzik marketlerde.

Adaylar önce ‘‘Kurtar bizi bu dünyadan Süüpeermeeen’ diye bağırdıkları klipleriyle tanıdık onları. Klibin arkasından albümü bekledik ama İksir’in ilk albümü ‘‘Vardır’ üç hafta önce çıktı. Biz de albümleri ve kendileri üzerine İksir ile konuştuk.

Yazının başında da söylediğimiz gibi İksir iki kişilik bir müzik grubu. Grup üyelerinden Borga Parlar müziğe küçük yaşlarda klasik piyano eğitimiyle başlamış. Şimdi uğraştığı elektronik müzikleyse üniversite yıllarında tanışan Parlar, Bilişim Fuarı kapsamında düzenlenen Halıcı-Midi yarışmasında birincilik kazandıktan sonra işinden ayrılarak İstanbul'a geliyor ve reklam müzikleri yapmaya başlıyor. Onun imzasını attığı reklam cıngıllarından bazıları oldukça popüler: Telsim E-Mail, Coca-Cola 500, Pepsi Sihirbaz, Vestel-VeezyGo gibi.

Osman Refik Akyüz ise zaten 11 yaşından beri bilgisayar destekli müzikle ilgileniyormuş. Lisede tenor olan Akyüz ardından Timur Selçuk müzik okuluna devam ederek burada Ahmet Güvenç'ten bas gitar ve armoni dersleri almış. Aynı zamanda Ahmet Güvenç'in stüdyosunda da bir süre çalışan Akyüz, 1993'te Amerika'ya gidiyor ve The Recording Workshop'ta Kayıt Mühendisliği eğitimi almaya başlıyor. Eğitimi sırasında Akyüz, Woodstock Festivalini düzenleyen Michael Lang ile Apple Head stüdyolarında bir dönem çalışma fırsatı da yakalamış. İstanbul'a döndükten sonra çeşitli stüdyolarda çalışmalarına devam eden Akyüz aynı zamanda Mor ve Ötesi grubuyla Coşkun Demir'in albümlerini hazırlayan isim. Sonra kendi çalışması ‘‘Atonall’i çıkartmak için kendi firmasını kurmuş. Akyüz bunun nedenini, diğer firmaların İngilizce sözlü müziğe sıcak bakmamaları olarak açıklıyor.

İşte ne olduysa bundan sonra oluyor. Akyüz, ‘‘Atonall’den ‘‘Let Me Be’ adlı parçaya bir klip çekiyor. 1995'te çekilen klibin montajını beğenmeyen Akyüz, aynı klibi 1997'de İzzet Öz ile birlikte yeniden montajlarken Borga Parlar ile tanışıyor. Birlikte çalışmaya başlayan ikili ilk kez Roxy Müzik Günleri'nde sesini duyuruyor ve gerek sahnedeki performansları, gerek müzikleriyle iyi eleştiriler alıyorlar.

Müziğin üstüne söz

İksir'in ilk albümü ‘‘Vardır’da toplam 11 parça var. Bunlardan üç tanesi İzzet Öz'ün annesi Hikmet S. Omay'a ait, diğerleriniyse Akyüz ve Parlar birlikte hazırlamışlar. Ancak müziklerin tamamı Parlar'ın. Albümü dinlediğinizde birbirinden farklı müzik türleriyle karşılaşabilirsiniz. Ancak albümdeki parçaların belli bir bütünlüğü var. Bu nedenle Parlar, albümün fon müziği ya da ders çalışırken dinlenecek bir albüm olmadığını, aksine sözlerin ön plana çıktığı bir albüm olduğunu söylüyor.

Parlar ve Akyüz, albümü yaparken zaman zaman söze müzik değil, müziğe söz yazmışlar. İzzet Öz İksir'in ‘‘Süüpeermeeen’ klibinin çekiminde, albümdeki üç parçanın sözlerinde ve stüdyo kayıtları sırasında fikirleriyle ikiliye çok yardım etmiş. ‘‘Süüpeermeeen’ şu sıralar müzik kanallarında yeniden gösterilmeye başlanmış. İkinci klipse büyük ihtimalle ‘‘Ayşe Venüs'te’ adlı parçaya çekilecek.

İkilinin henüz konser planları yok. Bunun nedeni hem elektronik müzik yaptıkları için sahne performansının zor olması hem de beraber çalacakları insanları bulup onlarla uyumlu bir birliktelik oluşturmalarının gerekmesi. Tabii bu arada kullanacakları aletleri sahnede kurmaları da zor bir iş. İkili, zaten hayatlarını bu işten kazanmadıkları için konser için bir süre daha bekleyebileceklerini söylediler.

İçene iyi gelen İksir'i mutlaka dinleyin size de iyi gelecektir.

Meraklısına grubun İnternet adresi, www.oramusic.net

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!