Ä°kna için 3 uyarı

Güncelleme Tarihi:

İkna için 3 uyarı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 26, 2003 16:35

AKP Grup toplantısında milletvekillerini tezkereye ikna etmek için ABD ile birlikte hareket edilmemesi halinde, Kürt devleti kurulacağı, Türkiye'nin AB ve Kıbrıs konusunda yalnız kalacağı, ekonomide çöküntü yaşanacağı uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı

AKP Grup toplantısının öğleden önceki bölümünde Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tezkere ve ABD ile anlaşmada gelinen nokta konusunda milletvekillerini bilgilendirdi.

MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ°NE UYARILAR

- Kürt devleti kurulur, Önce federasyon halinde kurulurdaha sonra devlete dönüşür. Bölücülük hortlar.

- ABD Ege ve Kıbrıs'ta Yunan tezlerini destekler. AB konusundaki desteğini çeker.

- Bakü-Ceyhan petrol boru hattı gerçekleşmez. Musul - Kerkük Kürt aşiretlerin eline geçer. Irak'tan gelecek göçü karşılamamız mümkün olmaz.

- ABD'nin desteğini çekmesiyle ekonomide büyük sıkıntılar yaşarız. 

Yaşar Yakış, toplantıda Türkiye'nin tezkereyi kabul ederek ABD ile birlikte hareket etmesi halinde ve reddetmesi halinde ortaya çıkacak sonuçları açıkça konuşacağını belirtti. Yakış, tezkerenin kabulü halinde olacaklar, reddedilmesi halinde olacaklar başlığıyla şu noktaların altını çizdi.

Haberin Devamı

Babacan, savaşın Türkiye'ye 1 yıllık maliyetinin 23 milyar doları bulacağını, bunun 30 milyar dolara çıkabileceğini bildirdi. Babacan, böyle bir durumda enflasyonun patlayacağı, dövizlerin fırlayacağı ve ekonominin çok büyük sıkıntıya gireceği uyarısında bulundu.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, kendi güvenliği açısından Türkiye'nin Kuzey Irak'ta bulunması ve kontrolü elinde tutması gerektiğini söyledi.

MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ°NDEN TEPKÄ°

AK Parti'nin olağanüstü grup toplantısının sabah yapılan bölümündeDevlet Bakanı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül söz alarak, olası Irak operasyonu sırası ve sonrası konusunda bilgi verdiler.

Toplantıda söz alan milletvilleri, Türkiye'nin, çıkarlarını korumak için ne gerekiyorsa onun yapılması gerektiğini belirttiler. Toplantının öğleden sonraki bölümünde konuşmak isteyen 50'den fazla milletvekilinden 12'sine söz verildi. TBMM Genel Kurulu'nun başlama saatinin yaklaşması nedeniyle grubun yarın saat 10.00'da yeniden toplanması kararlaştırıldı.

Söz alan milletvekilleri, Türkiye'nin yanıbaşında yapılacak bir savaÅŸtan ülkenin etkilenmemesinin mümkün olmadığını ifade ettiler. Milletvekilleri, tezkerede 6 aylık sürenin yer aldığını bildirerek, bu sürenin uzatılması ihtimalinin sakıncalar doÄŸuracağını, bu durumun ''iÅŸgal anlamına da gelebileceÄŸini'' kaydettiler.Â

Haberin Devamı

Bazı milletvekilleri, Kuzey Irak'ta fiili bir devletin varolduÄŸunu, buna ABD'nin destek verdiÄŸini, Türk askerinin bölgeye girmesinin ''iÅŸgal'' ÅŸeklinde algılanabileceÄŸini söylediler.Â

Milletvekilleri ayrıca, ABD'nin bölgede yaşayan unsurlara dağıttığı silahlar konusundaki endişelerini ortaya koyarken,  operasyon sonrasında bu silahların nasıl toplanacağının belirsiz bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda sorular yönelttiler.

''NE KADAR Ä°NANALIM?''

Olası operasyonun ekonomiye vereceği zararlar üzerinde de duran AkParti'liler, ABD'nin Türkiye'de bulunacak askerlerinin yapacağı alışverişlerde KDV uygulanmamasını istediği yolunda haberler olduğunu anımsatarak ''Böyle davranan ABD'nin, bizim uğrayacağımız zararları karşılayacağı yolundaki söze ne kadar inanalım? Bunun garantisini veriyorlar mı?'' sorusunu yönelttiler.

Haberin Devamı

Ancak, toplantıda konuşan milletvekillerinin, endişe ve eleştirilerine rağmen, Türkiye'nin çıkarlarını korumak için ne yapmak gerekiyorsa onun yapılması gereğini dile getirdiler.

İstanbul Milletvekili Emin Şirin de tezkereye karşı olduğunu ifade ederek, toplantıdan ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, ülkenin geleceğini ilgilendiren bu tip toplantıların kamuoyuna açık yapılması gerektiğini savundu.

GÃœL: SORUMLULUK SAHÄ°BÄ° OLMAKLA OLMANIN FARKINI ANLADILAR

BaÅŸbakan Abdullah Gül, ''ArkadaÅŸlar,  sorumluluk sahibi olmakla olmamak arasındaki farkı anladılar'' dedi. Gül, Ak Parti Grup Toplantısı'nın ardından, gazetecilerin, 'Toplantı nasıl geçti?'' sorusu üzerine, ''Önemli olan demokrasiyi, katılımcılığı saÄŸlamak. Bölgede üzerine alınanlar oluyor, ama ben her zaman söylüyorum; Türkiye, bir krallık ya da emirlik deÄŸil'' dedi.Â

Bir gazetecinin, ''Toplantıda anlaÅŸabildiniz mi?'' sorusuna, ''ArkadaÅŸlar, sorumluluk sahibi olmakla olmamak arasındaki farkı anladılar'' diye yanıt veren BaÅŸbakan Gül, tezkerenin önümüzdeki haftaya kalma ihtimali olup olmadığı yönündeki bir soruyu da ''hayır''diye yanıtladı.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!