İkizlere anne karnında ameliyat

Güncelleme Tarihi:

İkizlere anne karnında ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi için ana rahminde yapılan ameliyatlar giderek yaygınlaşıyor. Özellikle ikizlerde görülen kan nakli sendromunda lazerli müdahaleyle, ölü doğması muhtemel bebekler kurtarılıyor.

Kan nakli sendromunda (Transfusions-Syndrom) bebeklerin arasında oluşan tehlikeli damarlar nedeniyle fötuslardan birine daha fazla, diğerine ise daha az kan gidiyor. Bu durumda bebeklerin ikisinin de ölü doğma ihtimali yüzde 90'larda seyrediyor. Lazerli müdahalelerde ise ana rahmine girilerek fötusların arasındaki damarlar açılıyor ve her iki bebeğin de yeteri miktarda kan alması sağlanıyor.

Alman Focus Dergisi'ne göre adı Slyvia Born diye değiştirilen 40 yaşındaki bir anne adayı, hamileliğinin 10'uncu haftasında ikizlerinin kan nakli sendromu yüzünden bebeklerini kaybetme tehlikesi bulunduğunu öğrendi. Fötuslardan sadece birinde kalp ve beyin oluşmaya başlamıştı, sağlıksız olan diğer fötus ise ikizinin kanıyla besleniyordu.

6 hafta sonra anne Hamburg-Barmbek Hastanesi'nde ameliyat masasına yatırıldı. Doğum öncesi cerrahı, anne adayının karnına neşterle yarım santimlik bir yarık açtı. Buradan metal çubuğu sokarak kadının rahmine ulaştı. Ana rahminin içini görmeyi sağlayan fetoskop sayesinde cerrah ceninleri birbirine bağlayan koyu renkli damarları lazerle birbirinden ayrıldı. Ameliyat başarıyla sonuçlandı. Anne Ocak ayında doğum yaparak bir kız bebek dünyaya getirdi. Hastalıklı bebek ise ölü doğdu.

Amerikalı çocuk cerrahı Michael Harrison ise hastalıklı bebekleri ana karnından çıkararak tuzlu suda ameliyat edip rahme yerleştiriyor. Ancak bilimadamları riskli olduğu için bu metodu eleştiriyor. San Francisco Üniversitesi'nde çalışan Harrison da fötuslara ana karnında endoskopik yöntemlerle müdahale edilmesinin daha risksiz olduğu görüşünde. Harrison, gelecekte ana karnında yapılacak endoskopik müdahalelerin daha da yaygınlaşacağını kaydediyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!