İkisi bir arada

Güncelleme Tarihi:

İkisi bir arada
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihinde ilk kez iki cumhurbaşkanı aynı törende bir araya geldi. Danıştay'ın kuruluş yıldönümüne katılan görevdeki Cumhurbaşkanı Demirel ile seçilmiş Cumhurbaşkanı Sezer, fotoğraf çekilebilmesi için 3 kez tokalaştı.

DANIŞTAY'ın 132'nci kuruluş yıldönümü törenine, görevdeki Cumhurbaşkanı olarak Süleyman Demirel, seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak da Ahmet Necdet Sezer katılarak yanyana oturdu.

Sezer'in, Anayasa Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde davet edildiği ve yargıya verdiği önemi vurgulamak için katıldığı tören ‘Devir-teslim provasına’ dönüştü. İki cumhurbaşkanı aynı renk ve biçimde özel koltuklarına oturmadan önce Demirel'in inisiyatifiyle basının önünde uzun süre tokalaşarak tüm foto muhabirlerinin fotoğraf çekebilmelerine olanak tanıdılar.

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

İlk konuşmayı yapan ve hükümetle Meclis'i ağır bir dille eleştiren Danıştay Başkanı Erol Çırakman, ‘Cumhuriyet’in korunamadığını' söyledi. Çırakman ‘‘İlk çağlardaki dinsel yaşama özlem duyan, bağlı olduğu devleti şeriat hükümlerinin uygulandığı bir islami teokratik devlet haline dönüştürebilmek için ona karşı savaş açtığını açıklayanların hálá mevcut olduğunu' vurguladı. Danıştay Başkanı ‘‘Bu, Cumhuriyet'i kuranların emanetinin yeterince benimsenip korunamadığını göstermektedir’’ dedi.

Çırakman, Anayasa'daki tahkim değişikliği ve yeni Memur Yargılama Yasası'nı sert şekilde eleştirip, Ecevit'in, 5+5'in çıkması için FP ile Necmettin Erbakan'ın siyasi yasaklı olmasına yol açan 312 pazarlığı yapılmasına da tepki gösterdi. Çırakman, ‘‘Anayasa'da yapılmak istenen mevzuat değişikliklerinin laik düzenin korunmasına yönelik bir düzenlemenin ya da bu amaçla uygulanan bir yaptırımın ortadan kaldırılması şartına bağlı kılınmasını anlamak mümkün değildir. Bu pazarlıkların zaman zaman mevcut düzen aleyhine ödünle sonuçlanması ve bu sonucun, toplumda demokratik ve hür düşüncenin sağlanmasına yönelik olduğunun ifade edilmesi ayrıca düşündürücüdür’’ diye konuştu.

ECEVİT'E FETHULLAH ŞOKU

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Eralp Özgen ise Fethullah Gülen'in okullarına atıfta bulunarak isim vermeden Ecevit'i eleştirdi. Özgen, Gülen'e yakınlığı nedeniyle Ecevit'i samimiyetsizlikle de suçladı. Özgen'in ‘‘Bazılarımız tarikat okullarına meşruluk kazandırmak gayretlerine giriyor. ‘Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür' kuşakları, tarikat okullarında mı yetiştireceğiz’’ sözleri salondaki hákim ve savcılardan alkış aldı. Özgen'in, konuşmasının sonunda ise Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk tarafından alkışlanmaması dikkat çekti. Ecevit, ‘‘Biz bu eleştirilerden her dönemde yararlanıyoruz’’ demekle yetindi.

Özgen, gıyabi tutuklu Melih Giray ile İstanbul DGM Başsavcısı Oktar Çakır'ın birlikte kaza geçirmesini de ‘İkinci Susurluk' olarak niteledi. ‘‘Başsavcının kendisi için olduğu kadar yargı için de olumsuz kuşkuların doğmasına neden olduğunu’’ söyleyen Özgen, hákim ve savcıları arkadaş seçiminde dikkatli olmaya çağırdı.

Demirel iki konuşmacıyı da konuşma kitapçıklarından özenle takip etti. Demirel, bazı önemli noktaların altını çizip not alırken, Sezer sadece dinlemekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!