İkinci sivil muhtıra

Güncelleme Tarihi:

İkinci sivil muhtıra
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Refahyol'un iktidardan uzaklaştırılması amacıyla ilk kez birlikte hareket eden sivil toplum örgütleri, Yılmaz hükümetine de muhtıra gibi uyarı yaptı. DİSK, Türk-İş, TİSK, TOBB ve TESK, hükümetin söz verdiği iyileştirmeleri yerine getirmesini istedi, eylem tehdidinde bulundu.

DİSK, Türk-İş, TİSK, TOBB ve TESK hükümete muhtıra gibi bir uyarı yaptı. Beş sivil toplum kuruluşunun başkanı dün yaptıkları toplantıdan sonra hükümetin göreve başlarken açıkladığı ekonomik, sosyal ve siyasal tedbirleri bugüne kadar gerçekleştiremediğini belirterek, ‘‘İktidarın erken seçime gitmesini kaçınılmaz olarak görmekteyiz’’ dediler. DİSK Genel Başkanı Rıvan Budak, Türk-İş Başkanı Bayram Meral, TİSK Başkanı Refik Baydur, TOBB Başkanı Fuat Miras ve TESK Başkanı Derviş Günday, dün Conrad Oteli'nde biraraya geldi. Beş başkan, basına kapalı toplantılarından sonra ortak bir açıklama yaptı. ‘Bu hükümete bir uyarı’ diye niteledikleri açıklamalarında hükümetin özellikle enflasyon politikasını eleştiren başkanlar, ‘‘Hükümet uyarılarımızı dikkate almaz, değişen birşey olmazsa, şartları değiştirecek eylemler yapacağız. O kadar da boş değiliz. Ateş elimizi yakacak diye çekilecek değiliz’’ dediler. Beş sivil toplum kuruluşu olarak hürriyetçi-laik-demokratik rejimin korunması ve geliştirilmesi için biraraya geldiklerini vurgulayan başkanlar, Refik Baydur tarafından okunan açıklamalarında özetle şu görüşlere yer verdiler:

‘‘Görüşlerimizin temel amacı, Anayasa Mahkemesi'nin RP'yle ilgili gerekçeli kararında da belirtildiği üzere, laik bir devletin sürdürülmesi ve demokratik hakların korunmasıdır. Hükümetin üzerine gideceği ilk ve temel konu, enflasyonla mücadelede toplumsal uzlaşmaya dayanan bir çözümü yaratmaktır. Enflasyonla mücadelede başarılı olamayan siyasi iktidarlar demokrasileri de tehlikeye sokarlar. Özelleştirmede sosyal adalet anlayışını yok sayan yaklaşımlara karşıyız. Siyasi partilerimiz, halkın ihtiyaçlarına duyarsız kalmaktan uzaklaşmalı, yeni bir anlayışla ve oluşumla parlamentonun çalışmasına yardımcı olmalıdırlar.’’

Bu arada, Başbakan Mesut Yılmaz, Başkanlık Divanı toplantısında, ara ve erken seçim de dahil olmak üzere her olasılığı gündemlerine aldıklarını bildirdi. Yılmaz, RP'nin kapatılması ve sivil toplum örgütlerinin yayınladığı bildiriyi değerlendirdiklerini açıklayarak, bildirinin hedefinin hükümet değil, muhalefet partileri olduğunu savundu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!