Ikinci kritik madde barajı kazasız aştı

Güncelleme Tarihi:

Ikinci kritik madde barajı kazasız aştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 01:41

Anayasa paketinin ikinci kritik maddesi olan Anayasa Mahkemesi’ni yeniden yapılandıran düzenleme 337 oyla kabul edilince AK Parti rahatladı.

Haberin Devamı

17. MADDE KABUL EDİLDİ, AK PARTİLİLER BÖYLE SEVİNDİ

Bugüne kadarki oylamalar boyunca ilk kez bir sonuç AK Parti milletvekilleri tarafından uzun alkışlarla karşılandı. İlk turda 331 oy alan maddeye 69 ret, 1 çekimser, 3 de boş oy verildi. Bu maddede önceki gün parti kapatma konusundaki 8’inci maddede yaşanan beklenmedik sonuç nedeniyle nefeslerin tutulduğu bir oylama süreci yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, oylama başından tasnifin sonuna kadar grubun ön sırasında oturdu.
Tüzmen, Erdoğan’ın yanında
Fire listesinde adları yer alan Kürşad Tüzmen ile Hilmi Güler, oylarını verdikten sonra Başbakan’ın yanına geldi. Tüzmen, oylama süresince Erdoğan’ın yanında oturdu. Bazı AK Partililerin, ıskarta pulları çöp kutusuna atmak yerine ceplerine koymaları dikkati çekti.
Divan’da oy sayımı büyük heyecanla izlendi. Sonuç, açıklanmadan önce Başbakan’a ulaştırılınca AK Parti sıralarından sevinç çığlıkları yükseldi. Parti yöneticilerinin “Sakin olun. Alkışlamayın” diye ısrarla uyarılarına rağmen, sonuç açıklandığında AK Partililer ayağa kalkarak “Bravo” sesleriyle alkışladılar. İktidar milletvekilleri sevinçlerini birbirlerine “çak” yaparak ve kucaklaşarak da gösterdiler. Bir grup AK Partili, cep telefonlarını basın locasına yöneltip “Gülümseyin, gülümseyin” diyerek gazetecilerin fotoğraflarını çektiler. Bazı AK Partililer de ‘Evet’ oyu kullanan BDP’li Ufuk Uras’ı kucakladılar.
Sivil yargıya 336 oy
Paketin, memurlara verilen disiplin cezalarına yargı yolunu açan 14’üncü maddesine 339 kabul oyuna karşılık 69 ret çıktı. Adalet Bakanlığı’nda iç denetçilerin görev yapmasını düzenleyen 15’inci madde 338 oy aldı. Bu maddeye 70 ret oyu verildi. Darbe girişiminde bulunan askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını içeren ve sivillerin savaş dışında askeri mahkemelerde yargılanmasını engelleyen 16’ncı madde 336 oyla kabul edildi. Bu maddede 72 ret, 1 çekimser, 1 boş oy çıktı. m ANKARA

Kucaklaşmalar ‘çak’lar...

Anayasa Mahkemesi’ni yeniden yapılandıran düzenleme 337 oyla kabul edilince AK Parti’li milletvekilleri sevinçten ‘çak’lar yaparak birbirleriyle kucaklaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!