İki kadın iki umut

Güncelleme Tarihi:

İki kadın iki umut
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 07:00

Merve Oğuz ve Leyla Sert... İkisinin de ortak noktası meme kanseriyle yılmadan savaşmaları. Merve ve Leyla ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda başkalarına umut olacak azim dolu hikâyelerini anlattı.

Haberin Devamı

Her yıl ekim ayı, tüm dünyada ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak kutlanıyor. Aslında bu bir kutlama değil. Dünyadaki milyarlarca kadını meme kanseri konusunda bilgilendirmek ve kendi kendini muayene ederek erken teşhisi sağlamak amaçlanıyor. 29 yaşındaki Merve Oğuz da küçük yaşlardan beri düzenli meme muayenesi yapan genç bir kadın. Bu sayede hastalığını erken teşhis etmiş. Çok genç yaşta olduğu için ‘Kanser değilimdir’ diye düşünmesine rağmen muayenelerini aksatmaması belki de onun hayatını kurtardı. Genç kadın yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı:

İki kadın iki umut


‘ŞÜPHE DUYANLAR BİRÇOK DOKTORA GİTMELİ’

Haberin Devamı

“Liseye giderken bile sürekli kendimi kontrol ediyordum. 2022 Eylül ayı sonunda sağ memede kitle fark ettim. En yakın hastaneye gittim ve doktor bana elle muayene yaptı ve önemli bir şeyin olmadığını söyledi. Kitlemin büyüdüğünü gördüm ve ağrılarım devam ediyordu. Sonra ailem Edirne’de olduğu için ben de Edirne’ye gittim ve bir de orada tetkikler yapıldı. MR ve biyopsi yapıldıktan sonra kitlenin temiz olduğu söylendi. Ancak şikâyetlerim yine geçmediği için tekrar doktora gittim ve 6 Mart 2023’te meme kanseri teşhisi koyuldu ve 30 Mart’ta da kemoterapiye başladım. Yani doğru teşhis için 6 ay kadar kaybettim. Bana herkes yaşım küçük olduğu için kanser olmadığımı söyledi. Bence şüphe duyanlar tek bir görüş ile kalmadan birçok doktora gitmeli. Elle muayene çok önemli bir şey. İlk duyduğumda ise aklıma ilk gelen saçlarım oldu. İnsan çok üzülüyor. Ama önemli olan benim sağlığım. Ayrıca ilaçlardan dolayı çok kilo aldım ama telafi edilebilir şeyler olduğunu bildiğim için buna üzülmüyorum. Ailem için iyi olmak istedim. Ben iyi olursam onlar da iyi olacak diye düşündüm.”

‘20 YIL ÖNCEYE GÖRE TEDAVİ ÇOK İLERLEDİ’

Merve Oğuz’un tedavi için 3’üncü evrede geldiğini söyleyen Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah İğci, “Tedaviye başladıktan sonra, kemoterapi süresince gen testi de yaptık. Çünkü iki halasında meme kanseri öyküsü vardı. Ameliyat öncesinde kendisinde BRCA-1 geni olduğunu saptadık. Şu anda her 8 kadından 1’inde meme kanseri görülüyor. 2000 yılından sonra tedavi seçenekleri çok arttı. Artışa neden olan etkenlerin doğum yaşının geç olması, çevresel faktörler, maruz kalınan kimyasallar olduğunu düşünüyoruz. Ancak tabii kimyasallara dair net bir çalışma yok. Hastamızın da şu anda durumu gayet iyi” dedi.

Haberin Devamı

‘UMARIM CEVAP BULUYORLARDIR’

Hastalığı süresince internette, aynı yaşlarda ve meme kanseri olan birini aradığını söyleyen Merve Oğuz, “Onunla konuşmak, ona bir şeyler sormak, bana yol göstermesini istedim ama bulamadım. Genellikle yaşları daha büyük hastalar vardı. Şu an umarım bu röportajı okuyanlar bazı sorularına cevap buluyordur” dedi.

üst üste KANSERİ YENDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 2009 senesinde 3 çocuk annesi olan Leyla Sert, sol memesinde bir kitle olduğunu fark etti. Sert, hastaneye gitti. Sert’in her 2 memesinde de kistlerin olduğu, bunların kanser riski taşıdığı ve 1 yıl içerisinde yeniden kontrole gelmesi gerektiği söylendi. Sert’e, tekrar hastaneye gittiğinde, meme kanseri teşhisi konuldu. Sert’in hastalığının son evre olduğu tespit edildi. Doktorlarının 4-5 ay ömrü kaldığını söylediği Sert’in, ameliyat ile sol memesi alındı. 6 aylık kemoterapi tedavisiyle kanseri yenen Sert’in hastalığı, 6 sene sonra tekrarladı. Sert, 2015 yılında bir kez daha meme kanserine yakalandı. Sert, erken teşhis ve tedavisinin ardından bir kez daha kanseri yendi.

İki kadın iki umut


Haberin Devamı

‘5 AY ÖMRÜN KALDI’

İki kez kanseri yenen Leyla Sert, “2009 senesinde, 4-5 ay ömrüm kaldığı söylendi. Doktor bana, ‘Eğer birlikte savaşırsak, bana bırakırsan; 6 ay ömrün uzayabilir’ dedi ve böylelikle ameliyat gününü kararlaştırdık. 2015’in sonuna doğru kistler tekrar kansere dönmeye başladı. 2016 başında sağ mememden ameliyat oldum. 2 kere kanseri yendim. ‘4-5 aylık ömrün kaldı’ dediler, 14 senedir yaşıyorum” diye konuştu.

‘HAYATI BIRAKMADIM’

Leyla Sert, hastalığı yenmesinin sırrını ise yaşam sevinci olduğunu belirterek “Hiçbir zaman hastalığınızı benimsemeyin. Paketli gıdalardan, stresten, sizin yüzünüze ölecekmişsiniz gibi bakan insanlardan uzak durun. Sevdiğim her şeyi bıraktım ama hayatı bırakmadım. Kanseri 2 kere yendim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!