İki çuval ‘Yargıya Neşter’ kasedi Adalet Bakanlığı'nda

Güncelleme Tarihi:

İki çuval ‘Yargıya Neşter’ kasedi Adalet Bakanlığında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2004 02:00

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, dün bürokratlarıyla birlikte Ankara DGM Savcılığı'ndan gönderilen iki çuval dolusu ‘‘Yargıya Neşter’’ kasedi ve evraklarını incelemeye aldı. Çiçek, delilleri ciddi görürse, dosyayı Teftiş Kurulu'na gönderecek.

ANKARA DGM Cumhuriyet Savcısı Ömer Suha Aldan, çete kurarak, yargı sürecini etkilemeye yönelik girişimlerde bulunduğu iddia edilen grubun üyeleri ile bazı yargı mensuplarının telefon görüşmelerine ilişkin kayıtları, iki çuval içinde Adalet Bakanlığı'na gönderdi.

Adalet Bakanlığı aracılığıyla Yargıtay Başkanlığı'na da gönderilecek dosyaya, soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve cumartesi günü serbest bırakılan 12 kişinin ifadeleri de eklendi.

Savcı Aldan'ın, yedek hakimliğe sevk edilen sekiz kişinin serbest bırakılmasıyla ilgili durumu değerlendirdiği, önümüzdeki günlerde itiraz edebileceği kaydedildi.

İNCELEME BAŞLADI

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, DGM'den ulaştırılan ‘‘Yargıya Neşter’’ dosyasını dün bürokratlarıyla incelemeye aldı. Çiçek, Anayasa'ya göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun da (HSYK) Başkanı olan Çiçek, haklarında iddia bulunan hakimlerle ilgili dosyayı Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'na gönderecek. Bakanlık Teftiş Kurulu da hakimlerle ilgili iddialar hakkındaki delilleri ciddi görürse cezalandırılmaları istemiyle HSYK'ya gönderecek. Hakimler yönünden iddilarla ilgili son sözü HSYK söyleyecek. Yargıtay üyeleriyle ilgili iddiaları ise, Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu soruşturacak.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ‘‘Yargıya Neşter’’ soruşturmasını yürüten Ankara DGM Savcısı Ömer Suha Aldan'ın, usulüne uygun soruşturma yaptığı belirterek, ‘‘Daha dava açılmadığına göre, bana ne olacağını ne biteceğini sormanız uygun olmaz’’ dedi.

Çiçek, ‘‘Kol kırılır yen içinde kalır mantığıyla bu iş çözülmez diyordunuz. Bugün de bu endişeleri taşıyor musunuz?’’ sorusu üzerine, Türkiye'de ‘‘Ayrıcalıklar demokrasisi’’ bulunduğunu vurgulayarak, her kesimin kendine göre ayrıcalıkları olduğunu söyledi. Bu ayrıcalıkların gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Çiçek, ‘‘Bu işin içinde milletvekili dokunulmazlıkları da dahil olmak üzere’’ dedi. Çiçek, ‘‘Kol kırılır yen içinde kalır’’ atasözünün hayat felsefesi haline geldiğini de söyledi. Çiçek, ‘‘Yargıya Neşter’’ soruşturmasıyla ilgili sorular üzerine ise şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘Savcı açıklama yaptı (Bunun gruplarla alakası yok) diye. Bu gruplar dediğiniz Türk iş hayatında olan, birçoğunun borsada hisse senedi bulunan, ticari itibarı olan kişiler. Bir günlüğüne dahi olsa, konuyla alakası olmayan tarzda bu neviden yayınlar yapıldığı takdirde bunun insanların kazançları da dahil olmak üzere her şeye olumlu ya da olumsuz etkileri oluyor.’’

Yargıtay; Yargıya baskı yapmayın

YARGITAY Başkanı Eraslan Özkaya, ‘‘Yargıya Neşter’’ soruşturmasını yürüten Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan'ın kısa süre önce yaptığı, ‘‘Rakamları söylesem dudaklarınız uçuklar’’ açıklamasının tersine, ‘‘Bu soruşturma abartıldı. Öyle dudak uçuklatan rakamlar yok’’ dedi.

Özkaya, bazı Yargıtay üyelerinin de adı geçtiği iddia edilen ‘‘Yargıya Neşter’’ soruşturmasının dosyasını dün yeniden istetirken, Yargıtay Başkanlık Divanı'nı da bu konuyu görüşmek üzere önümüzdeki Perşembe günü toplantıya çağırdı. Divan, iddiaları masaya yatıracak nasıl bir yol izleneceğini belirleyecek. Özkaya dün bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, ‘‘Bu olayların büyütülmesi yargıya baskıdır. Bununla yargının itibar kaybetmesi hedeflenmektedir’’ dedi. Özkaya, Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelecek dosyadaki bilgilere göre gereğinin yapılacağını belirterek, böyle bir konuda, ‘‘meslek dayanışmasının söz konusu olamayacağını’’ söyledi. Özkaya, ‘‘Yargı dün neyse, bugün de o. Çökmedi, yerinde duruyor’’ dedi.

Erdavran'ın sekreterinde 950 milyarlık arazi tapusu

YARGIYA Neşter soruşturmasında gözaltına alınıp salıverilen işadamı Haldun Erdavran'ın sekreteri İffet Gökbakan'ın üzerinde Bodrum'da denize nazır 15 dönüm arazinin tapusu çıktı. DGM Savcısı Ömer Süha Aldan, tapusu kısa süre önce İffet Gökbakan'ın üzerine geçirilen ve değeri yaklaşık 950 milyar lira olduğu belirtilen arazinin kaynağını araştırıyor. Bodrum Göltürkbükü’ndeki arazinin kısa süre önce Göltürkbükü Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar tarafından İffet Gökbakan'a düşük bir bedel karşılığında devredildiği saptandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!