İki bin kişi daha yaşamını yitirebilir

Güncelleme Tarihi:

İki bin kişi daha yaşamını yitirebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 00:00

Uzmanlara göre domuz gribi aşısı konusunda beliren kuşkular, aşı olanların sayısının düşük kalmasına ve buna bağlı olarak da ölümlerin artmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

Pandemi İzleme Bilim Kurulu üyesi Prof. Ceyhan, böyle devam ederse iki bin kişinin hayatını kaybedeceğini söyledi.

SAĞLIK Bakanlığı Pandemi İzleme Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, domuz gribinde aşılama oranının düşük kalması ve ölüm hızının böyle devam etmesi durumunda iki bin kişinin yaşamını yitirebileceğini söyledi. Hastalığın nasıl devam edebileceğine ilişkin artık bilgi sahibi olduklarına işaret eden Prof.    v   Ceyhan, şu açıklamayı yaptı:
“Bu tahmin, gribin mutasyona uğramaması durumunda geçerli. Salgın hızının yavaşlaması için en az 10-15 milyon insanın aşılanarak ya da doğal yollarla hastalığa karşı bağışıklık kazanması gerekiyor. Ancak şu an itibariyle bu çok mümkün görünmüyor.”
Ruhsal değişkenlik önemli
“Bugün itibariyle hastalığın yayılım hızı yavaş. Ama bu çok yanıltıcı. Aşılanmayı etkileyen çeşitli faktörler var. Örneğin toplumun ruhsal değişkenliği gibi. Bunun mutlaka tespit edilmesi gerekir. Biz bu güne kadar ‘ülke savaşa girerse ne olur, ülkeye ambargo uygulanırsa ne olur’ gibi her türlü olasılığı tespit ettik, ancak dünyada olduğu gibi biz de toplumun ruhsal değişkenliği konusunda araştırma yapmadık. Artık bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu aşılama açısından çok önemli. Salgın büyük ihtimalle nisan ayında yavaşlayacak, ama tamamen biteceğini düşünmüyorum. Sanıyorum bir sonraki grip mevsimine sarkabilir.”

Haberin Devamı

Hamile kadın domuz gribinden can verdi

DOMUZ gribi iki can daha aldı. Erzurum’da hamile E.D. (23) adlı kadın, domuz gribi hastalığından yaşamını yitirdi. Amasya’nın Merzifon İlçesi’nde gelen ve 9 Aralık’ta yüksek ateş ve solunum yetmezliği şikayeti ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirilen Arife Bozan (28) domuz gribinden öldü. DHA

Erken tatil Sağlık Bakanlığı’na bağlı

MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, domuz gribi nedeniyle yarıyıl tatilinin bir ay erkene alınmasının şu an için söz konusu olmadığını açıkladı. 2009-2010 eğitim ve öğretim yılı için planlanan takvimine göre öğrenciler, 25 Ocak- 5 Şubat arasında tatil yapacaklar. Eğitim- öğretim yılının ikinci yarısı, 8 Şubat Pazartesi günü başlıyor.
Ardından yazılı açıklama da yapan Çubukçu, “Erken tatille ilgili karar, salgınla ilgili politikaları başından beri takip eden Sağlık Bakanlığı tavsiye ederse alınabilir. Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın böyle bir talebi bulunmamaktadır” denildi.

Sadece 1.2 milyon öğrenci aşı oldu
Esra KAYA / ANKARA

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) domuz gribi salgınına önlem için okullarda aşılanma için başlattığı anket verilerine göre ilk ve ortaöğretimde okuyan yaklaşık 15 milyon öğrencinin sadece 1 milyon 200 bini aşıya “Evet” dedi. MEB, okullardaki aşılanma oranlarını da illere göre tek tek tespit etti. Buna göre, aşıyı en çok isteyen il yüzde 13.84 ile Burdur olurken, Batman yüzde 2.5 ile en alt sırada yer aldı. İstanbul’da bu oran yüzde 6, Ankara’da ise  yüzde 7. Anket sonuçlarına göre,  bazı illerdeki aşıya “evet” oranları şöyle: “Erzurum yüzde 13, Nevşehir yüzde 11.56, İçel yüzde 11.56, Sinop yüzde 11.41, Denizli yüzde 10.89, Uşak yüzde 10.48, Erzincan yüzde 10.45, Gümüşhane yüzde 9.36, Karaman yüzde 9.28, Kayseri yüzde 8.31, Bingöl yüzde 7.78, Yalova yüzde 7.37, Balıkesir yüzde 7.37, Şırnak yüzde 7.32, Antalya yüzde 7, Aydın yüzde 5.5, İzmir yüzde 5, Trabzon yüzde 5, Diyarbakır yüzde 4.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!