İki bakanın Gülen atışması

Güncelleme Tarihi:

İki bakanın Gülen atışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Fethullah Gülen konusunda topu birbirlerine atınca, ilginç bir durum ortaya çıktı. Cem'e göre Fethullah Hoca yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı. Gürel'e göre ise o bir kaçak Türk...

KABİNENİN iki DSP'li üyesi, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Devlet Bakanı Prof. Şükrü Sina Gürel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun 30 Ağustos resepsiyonundaki açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen Fethullah Gülen'le ilgili olarak farklı görüşler ortaya attı.

İki DSP'li bakan arasındaki görüş ayrılığına, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in BM Milenyum Zirvesi nedeniyle New York'a gitmeden önce düzenlediği basın toplantısında, Gülen'le ilgili sözleri neden oldu.

Cem'e, halen ABD'de yaşayan Gülen'le ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'nın bir girişimde bulunup, bulunmadığı soruldu. Bakan Cem bu soruya, ‘‘Benim bakanlığım yargı mercii değil. Herkes kendi işine baksın. Türkiye'deki birçok sorunun sebebi de insanların kendi işlerini yapmamasından kaynaklanmaktadır’’ yanıtını verdi.

Bu yanıt üzerine Cem'e ‘‘Fethullah Gülen'in yurtdışında bulunması ve halen Türk vatandaşı olması nedeniyle konunun Dışişleri Bakanlığı'nı da ilgilendirmesi gerekmez mi?’’ sorusu yöneltildi.

Bakan Cem, bunun üzerine Fethullah Gülen'in ‘‘yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşı olduğunu’’ belirterek, topu yurtdışındaki vatandaşlardan sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel'e attı. Cem, ‘‘Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının sorumluluğu bir Devlet Bakanlığımıza ait’’ dedi.

GÜREL ŞAŞIRDI

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in bu sözleri, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarından sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel'i şaşırtı. Bakan Gürel, Cem'in bu sözleri üzerine Hürriyet'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘‘Almanya, Fransa, ABD, vs. gibi dış ülkelerde resmi çalışma ve oturma izni bulunan ve uzun yıllardan beri yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızdan sorumlu olduğum doğru. Ama benim bakanlığım, yurtdışında 'geçici' veya 'kaçak olarak yaşayanların' sorunlarıyla ilgilenmiyor’’ dedi.

CEM HEP YAPIYOR

Dışişleri Bakanı Cem, Gülen'e ait okulların özellikle Orta Asya cumhuriyetlerinde yoğun olduğunun anımsatılması üzerine de, benzer şekilde isim vermeden MHP'li Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay ile yine DSP'li olan Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nu kastederek ‘‘Orta Asya ve Türk kökenli ülkelerle ilişkiler de bir başka devlet bakanlığımıza ait. Okullar da Milli Eğitim Bakanlığı'nın işi sanırım. Bize bir rapor gelirse muhataplarına veririz. Biz görevimiz ne ise, yasalar ne diyorsa onu yaparız’’ demekle yetindi.

‘İTİBARLI’ OKULLAR

Dışişleri Bakanlığı'nda 22-23 Haziran'da yapılan ve Türkiye'nin Taşkent, Aşkabat, Bişkek, Duşanbe, Ulan Bator ve Bakü büyükelçilerinın katılımayla gerçekleşen toplantıda da Gülen okulları gündeme gelmişti.

Toplantıda, Gülen'e ait okulların son derece kaliteli eğitim verdiği, toplumda itibar gördüğü ve ülkelerdeki üst düzey yöneticilerin de çocuklarını bu okullara gönderdikleri ifade edilmişti. Gülen'e ait okulların bulundukları ülkelerin mevzuatına uygun olarak kurulduğunun da belirtildiği toplantıda, bu nedenle büyükelçiliklerin okulları denetleme yetkisi olmadığı dile getirilmişti.

Dışişleri bu görüşlerin basına yansıması üzerine yaptığı açıklamada, Gülen okulların durumu hakkında dile getirilen görüşlerin bir değer yargısı içermediğini savunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!