İkamet yasağı olan bölgede afetten kalan binalar onarılmayacak

Güncelleme Tarihi:

İkamet yasağı olan bölgede afetten kalan binalar onarılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2007 10:37

Yapı ve ikamet için yasak bölge sayılan yerlerde bina ve mevcut binaların onarımı yapılamayacak. Su baskınına uğramış ve afet bölgesi kararnamesi kapsamına alınmış, yapı ve ikamet için yasak bölge ilan edilen yerlerin dışında kalan yerlerde, ilgili kanunun belirtilen şartlarına uyulmak kaydıyla bina yapımına ve mevcut binaların onarımına izin verilecek.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmeliği’ne göre, yapı ve ikamet için yasak bölge sayılan yerlerde bina yapılamayacak ve mevcut binalar onarılamayacak. Ayrıca yapay dolgu zeminler üzerinde, inceleme ve değerlendirme yapılarak özel önlem alınmadıkça bina yapılmayacak. Çığ düşmesi, kaya düşmesi veya yer kayması afetlerinden herhangi birine uğrayan ve bu afetlerden afet bölgesi olduğu kararnameyle tesbit ve ilan edilen yerlerde bina yapılmayacak.

Su baskınına uğramış ve afet bölgesi kararnamesi kapsamına alınmış, yapı ve ikamet için yasak bölge ilan edilen yerlerin dışında kalan yerlerde, ilgili kanunun belirtilen şartlarına uyulmak kaydıyla bina yapımına ve mevcut binaların onarımına izin verilecek. Temel zemininin su altında kalma ihtimali var ise, gerekli teknik tedbirler alınacak. Değiştirilecek, büyütülecek, onarılacak veya güçlendirilecek binalarda, yeniden yapılacak veya değiştirilecek her bir kısmın, binanın su baskınına dayanıklılığını arttıracak biçimde olması gerekecek.

Yangın afetine uğraması muhtemel saha olarak belirlenecek yerlerde yapılacak binalarla yangından sonra onarılacak binalarla ilgili olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanacak.

Tespit ve ilan olunan deprem bölgelerinde yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmî ve özel bütün binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin depreme dayanıklı tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem öncesi veya sonrasında performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi için Resmî Gazete’de yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!