İhsan Doğramacı vefat etti

Güncelleme Tarihi:

İhsan Doğramacı vefat etti
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 25, 2010 02:32

Bir süredir Hacettepe Tıp Fakültesinde tedavi gören, YÖK'ün kurucu başkanı ve Bilkent Üniversitesi kurucusu 93 yaşındaki Prof. Dr. İhsan Doğramacı vefat etti. Doğramacı'nın cenazesi pazar günü toprağa verilecek. Doğramacı'ya devlet töreni düzenlenmesi için Bakanlar Kurulu Kararnamesi hazırlandı.

Haberin Devamı

Ä°HSAN DOÄžRAMACI'NIN FOTOÄžRAFLARI

AYTEN GÖKÇER DOĞRAMACI'YI ANLATTI

Ä°hsan DoÄŸramacı için 27 Åžubat Cumartesi günü sabah saatlerinde bir dönem rektörlüğünü yürüttüğü Hacettepe Ãœniversitesinde, öğlen de kurucusu olduÄŸu ve onursal baÅŸkanlığını yaptığı Bilkent Ãœniversitesinde tören düzenlenecek.Â

Kurucusu ve ilk başkanı olduğu YÖK'te de İhsan Doğramacı için 28 Şubat Pazar günü sabah saatlerinde tören yapılacak.

İhsan Doğramacı'nın naaşı, Kocatepe Camisi'nde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından Bilkent'e götürülecek.

İhsan Doğramacı, Bilkent'teki Doğramacızade Ali Paşa Camisi avlusunda hazırlanan bölümde defnedilecek.

DEVLET TÖRENİ

İhsan Doğramacı'nın devlet töreni ile uğurlanması için Bakanlar Kurluu Kararnamesi hazırlandı. Kararname ile Doğramacı'nın cenazesi için devlet töreni düzenlenecek.

Haberin Devamı

Ä°HSAN DOÄžRAMACI KÄ°MDÄ°R?

Ä°hsan DoÄŸramacı 3 Nisan1915 tarihinde Erbil'de Kale Mahallesi'nde dünyaya geldi. Erbil'de V. Murad zamanı DoÄŸramacızade Kara Mehmed'in soyundan DoÄŸramacızade Ali PaÅŸa'nın en büyük çocuÄŸudur. Ä°lk öğrenimini Erbil Ä°btidaiyyesi'nde, orta öğrenimini Beyrut'ta Beyrut Amerikan Ãœniversitesi'ne baÄŸlı International College'de ( 1932) tamamladı. Üç yıl BaÄŸdat tıp fakültesinde devam ederek sonra Ä°stanbul tıp fakültesinde tamamlayarak 1938'de doktor olarak mezun olmuÅŸtur.  Â

İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan (1938) sonra ihtisas çalışmalarını Ankara Numune Hastanesi'nde, Harvard Üniversitesi'ne bağlı Boston Children's Hospital ve Washington Üniversitesi'ne bağlı St. Louis Children's Hospital'da sürdürdü. 1942 yılında Sadrazam Mahmut Şevket Paşa'nın yeğeni, (Irak Başbakanlığı da yapmış olan) Hikmet Süleyman Bey'in kızı Bağdat Amerikan Kız Koleji öğrencisi Ayser Hanım ile tanışır ve evlenirler. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent (1949) ve profesör (1954) oldu. Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nün, Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin ve Hacettepe Üniversitesi'nin kurulmasında büyük hizmeti geçti. Bu eğitim kuruluşlarında entegre tıp eğitimi sistemini ve öğretim üyelerinin tam gün çalışma düzenini gerçekleştirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü (1963-1965) , ODTÜ Müteveli Heyet Başkanlığı (1965-1967) , Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü (1967-1975) görevlerinde bulunan Doğramacı, bundan sonra Paris V Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine atandı.

1964-1973 yılları arasında Avrupa Rektörler Konferansı (Standing Conference of Rectors, Presidents and Vice-Chancellors of the European Universities - CRE) yönetim kurulu üyeliği, 1981'den bugüne kadar Uluslararası Yükseköğretim Konferansı (International Conference on Higher Education - I. C. H. E. ) kuruluşunda yönetim kurulu üyeliği, başkanlık ve onursal başkanlık görevlerinde bulunan Doğramacı, bu suretle çeşitli ülkelerin yükseköğretim yönetim sistemlerini yakından inceleme olanağı buldu.

Ayrıca Doğramacı Dünya Sağlık Örgütü tarafından Kamerun - Yaounde, Nijerya-İfe, Brezilya-Brasilia ve Kanada-Sherbrooke'da tıp fakültelerinin kurulması ve eğitim programlarının düzenlenmesinde danışmanlık görevlerini yaptı.

10 Aralık 1981 - 10 Temmuz 1992 tarihleri arasında YÖK Başkanlığı'nda bulunan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığını yapıyordu.

  Â

  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!