İğrençlik Nobelleri dağıtıldı

Güncelleme Tarihi:

İğrençlik Nobelleri dağıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2003 02:06

ABD'nin Harvard Üniversitesi'nin her yıl dağıttığı ‘‘İgNobel’’ ödüllerinin bu yılki sahipleri belli oldu. Harvard Üniversitesi'nin tiyatro salonunda yapılan törende ‘‘İgNobel’’ (İğrenç) jürisi, şu garip çalışmalara ödül verdi:

TIP: Çalışmalarıyla Londra'daki taksi şoförlerinin beyinlerinin diğer Londralıların beyinlerine göre daha gelişmiş olduğunu ispatlayan 7 İngiliz bilim adamına verildi.

KİMYA: Japonya Kanawaza Üniversitesi'nden Yukio Hirose, güvercinlerin neden bronz heykellerle ilgilenmediğini anlattığı çalışmasıyla ödülün sahibi oldu.

BİYOLOJİ: Bir yaban ördeğinin ölü hemcinsiyle çiftleştiğini ilk kez bilimsel olarak ispatlayan araştırmacı kazandı.

EDEBİYAT: Beyzbol şapkalarını ters takanların ve süper marketlerdeki ekspres kasalara, izin verilenden daha fazla malın ücretini ödeyenlerin oranı gibi konuları inceleyen New Yorklu John Trinkaus'a verildi.

MÜHENDİSLİK: ‘‘Murphy Kanunları’’nın mucitleri Edward Murphy ile George Nichols kazandı.

FİZİK: Avustralyalı araştırma grubu, değişik yüzeylerde bir koyunu çekmek için gereken güç konulu çalışmasıyla ödüle layık görüldü.

PSİKOLOJİ: Yaptıkları araştırmalarda ‘‘Politikacılar, benzersiz şekilde basit kişiliklidirler’’ sonucuna ulaştıkları gerekçesiyle Roma ve Stanford üniversitelerine verildi.

BARIŞ: Resmen ölü ilan edildikten sonra aktif bir yaşam sürdüğü, ölümden sonra bürokrasi ve aç gözlü akrabalara karşı kampanya açtığı ve Ölü İnsanlar Derneği'ni kurduğu gerekçesiyle Hintli Lal Bihari'ye verildi.

EKONOMİ: Karl Schwarzler ile Liechtenstein'lı yetkililer, düğün veya balo gibi eğlenceli etkinlikler için bir ülkeyi tümüyle kiralamanın imkansız olduğunu kanıtladıkları çalışma nedeniyle ödül aldılar.

ÖZEL ÖDÜL: Stockholm Üniversitesi'nden 3 bilim adamı, tavukların güzel kişileri tercih ettiklerini gösteren araştırmalarıyla ödülü kazandılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!