Iğdır'da kirlilik nefes aldırmıyor

Güncelleme Tarihi:

Iğdırda kirlilik nefes aldırmıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2009 12:50

HAVA kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı Iğdır'da, oto lastiği ve yanık yağ yakılması yasaklandı. Belediye Başkanı DTP’li Mehmet Nuri Güneş, kent merkezinde havanın kirli olduğuna dikkat çekerek, vatandaşların karanlık çöktükten sonra zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını istedi.

Domuz gribinden değil havanın kirli olmasından dolayı maske takarak açıklama yapan Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, “Kentte kullanılmayan yağ ile oto lastiklerinin yakılmasını yasakladık. Belediye ve Çevre Orman İl Müdürlüğü ekipleri denetimlerini sıklaştıracak. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dar gelirli vatandaşlara dağıtılan kömürlerin de kirliliğine neden olup, olmadığını arıştıracağız. Yağlı kömür yakanlar ve yasaklara uymayanlar hakkında cezai işlem yapılacak” dedi.

Havanın en kirli olduğu saat 16.00 ile 03.00 saatleri arasında zorunlu olmaması durumunda kesinlikle dışarı çıkmamaları konusunda uyarılarda bulunan Başkan Güneş şunları söyledi:
“Dışarıya çıkılması halinde mutlaka maske veya benzeri bir şeyle ağız ve burun kapatılmalıdır. Hava kirliliğinin en düşük seviyede olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında evler havalandırılarak mutlaka temiz hava girişi sağlanmalıdır. Özellikle apartmanlarda kalorifer bacalarının temizlenmesi gerekmektedir. Bu hususta belediyemiz itfaiye teşkilatı görevlendirilmiştir. ‘Alo 110’u arayarak bu hizmetten faydalanabilirsiniz. Kaloriferler yanmadan önce mutlaka bu temizliğin yaptırılması gerekmektedir. Bu hem kömürün tasarruflu yakılması hemde hava kirliliği açısından önemlidir. Tüm kalorifer ve sobalarda kömür üstüne odun ilavesi ile üsten yakılmalıdır. Özellikle kalorifer kazanlarında kömürü yanan kömürün üzerine değil de kazanın boş yerlerine atarak yanan kömürlerin harareti ile tutuşması sağlanmalıdır. Bu kömür yakma tekniği hem kömür tasarrufu açısından hem de kirliliği önlemede hayatı önem taşımaktadır. Apartman yöneticileri kömürlerinin tasarruflu olarak tüketilmesini sağlamak amacıyla kalorifercilerin mutlaka eğitime tabi tutulmasını sağlamalıdır. Bu şekilde bir yılda en az yüzde 30 tasarruf sağlamış olacaklardır.”

Kurallara uygun kömür kullanmayan, apartmanında ateşleyici belgesi olmayan kaloriferci çalıştıran ve bacadan çıkan kirletici gazları göz ile sürekli kontrol etmeyen apartman yöneticileri hakkında cezai işlem uygulanacağını belirten Başkan Güneş, şöyle devam etti:
“Evlerde kurulan sobalar mümkün olduğu kadar az boruyla kurulmalı ve dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Bilinenin aksine bu şekilde kurulan sobalarda yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Özellikle Sanayi sitesindeki esnafın ve diğer işyerlerinde araçlardan çıkan yanmış ve kullanılmayan yağları ile araç lastiklerini Isınma amacıyla kullanan sobalar yasaklanmıştır. Apartman ve evlerde yakılan kömürlerin torbaları ve diğer kimyasal içerikli atıkları (plastik, lastik, araba lastiği, temizlenmemiş tahta, havya atığı, boya ve çöp gibi atıklar) kalorifer kazanlarında ve sobalarda yakılmayacak ve biriktirilecektir. İlgili birimler bunları hanelerde alacaklardır.”

Çevre ve Orman Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu'ndan elde edilen verilere göre, Iğdır'da 4 Aralık günü saat 05.00'de partiküler madde (PM) oranı 943 mikrogram/metreküp, kükürtdioksit (SO2) oranı ise 6 mikrogram/metreküp oldu. Saat 09.00'da partiküler madde (PM) oranı 991 mikrogram/metreküp, kükürtdioksit (SO2) oranı 8 mikrogram/metreküp olarak ölçüldü. Saat 18.00'de partiküler madde (PM) oranı 995 mikrogram/metreküp, kükürtdioksit (SO2) oranı 9 mikrogram/metreküp oldu. Saat 19.00'da partiküler madde (PM) oranı 995 mikrogram/metreküp, kükürtdioksit (SO2) oranı 11 mikrogram/metreküpe ulaştı. Saat 22.00'de partiküler madde (PM) oranı 971 mikrogram/metreküp, kükürtdioksit (SO2) oranı 8 mikrogram/metreküp olarak belirlendi. Saat 23.00'de partiküler madde (PM) oranı 990 mikrogram/metreküp, kükürtdioksit (SO2) oranı 6 mikrogram/metreküp olarak tesbit edildi. Saat 01.00'de ise partiküler madde oranı (PM) 989 mikrogram/metreküp, kükürtdioksit oranı (SO2) 7 mikrogram/metreküp olarak belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!