İETT ustalarından 70 bin dolarlık tamir

Güncelleme Tarihi:

İETT ustalarından 70 bin dolarlık tamir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2020 07:00

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, buldukları yöntemle bozuk metrobüsün, sadece ABD’de üretilen 70 bin dolar değerindeki yedek parçasını tamir eden İETT personelinin ödüllendirilmesi talimatını verdi. Oto elektrik ustası Mustafa Kabaoğlu, mekanik ustası İbrahim Karaman ve garaj şefi Samet Arıkan’ı ağırlayan İmamoğlu, görüşmede hazır bulunan İETT Genel Müdürü Alper Kolukısa’ya, personelin 3 maaş ikramiye ile ödüllendirilmesi talimatını verdi. İmamoğlu, “Bu, şu zor günlerde moral gibi oldu insanlara. Bizim de kurum olarak sizleri ödüllendirmek boynumuzun borcu” dedi.

Haberin Devamı

Normal şartlar altında orijinali ABD’den getirilmesi gereken 70 bin dolarlık bozuk yedek parçayı tamir eden Kabaoğlu ve Kara

İETT ustalarından 70 bin dolarlık tamir

man’ın başarısını sosyal medya hesaplarından duyuran İmamoğlu, 2 ustayı, Florya’daki başkanlık konutunda ağırladı. Sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleştirilen ve İETT Genel Müdürü Alper Kolukısa ve Garaj Şefi Samet Arıkan da hazır bulunduğu görüşmede İmamoğlu, kurumu büyük bir maliyetten kurtaran İETT personeline “Emeğinize sağlık. Allah razı olsun. Kuruma hizmet ediyorsunuz. Hatta kendi sermayemizi korumuş oluyorsunuz. Hem size hem diğer iki arkadaşımızın bu emeğine minnet duyuyoruz” sözleriyle teşekkür etti.

METROBÜSLER, HOLLANDA’DAN ALINMIŞTI

Haberin Devamı

Genel Müdür Kolukısa, “3 arkadaşımız parça değeri yaklaşık 70 bin dolar olan, hibrit sistemle ilgili parçayı tamir ettiler. Sadece Amerika’da yapılabiliyordu. Şu an İETT garajında, yüzde 1 maliyetle arkadaşlarımız kendileri yapıyorlar. Hem araçlarımız artık beklemiyor hem de daha fazla aracı servise verebiliyoruz. Bunlar, Hollanda’dan alınan metrobüs araçları. Birçoğu yatıyordu. Bugün ise 30’a yakını artık çalışıyor” sözleriyle, ustaların çalışmasını özetledi.

 Örnek olması için iyi performansın, motivasyonu büyüteceğini,  kurumsal olarak bu tür başarıların ödüllendirilmesi gerektiğini ve ifade eden İmamoğlu, başarılı personeline “Sizleri ödüllendirmek borcumuzun borcu” diyerek, Genel Müdür Kolukısa’ya “Yönetmeliğe uygunluğuna bir bakın. Ben, başkan olarak, böyle kıymetli bir işi başarmış arkadaşlarımıza 3 maaş ikramiye verilmesi, değerli bir işe imza attıkları için haklarıdır diye düşünüyorum. Bunu, hemen hızlıca çalışmanızı istiyorum” talimatı verdi. 

ARAÇLARIN GARANTİ SÜRESİ 2011 YILINDA DOLDU

İBB’nin Metrobüs filosuna 2008 ve 2009 yıllarında Hollanda üretimi 50 adet APTS marka Phileas model araç satın alındı.. Firma daha sonra iflas ederek kapanınca,  2011 yılı içinde garanti süresi dolan araçlar, İETT bünyesinde bakım onarımları yapılmaya başlanmıştı. Ancak Araçlarda bulunan Hibrit sistemi parçalarından DPIM ünitesi üretici tarafından 7 yıllık garanti kapsamında arıza teşhisi ve parça değişimine devam edildi. Bu süreç zarfında Hibrit sistemi üreticisi Amerikan firması ALLISON, ürüne stratejik ürün olarak bakıp, Türkiye’de yetkilendirdiği distribütör ve servis firmasına kısıtlı yetkiler vedi. Yetkili firma, ürünü sadece dışarıdan ölçüm yaparak kontrol edip, arızalanan parçaları tamir edilmek ya da değiştirmek üzere AMERİKA’ya gönderdi. Garanti sürecinde en az araç filosunun yarısı bu şekilde değiştirildi. 2013 yılı sonrasında DPIM parçaları peyderpey garanti dışına çıktı.

İETT ustalarından 70 bin dolarlık tamir

12 YILDIR İLK DEFA TAMİR EDİLDİ

Haberin Devamı

DPIM (İnvertör) tamiratı, 12 yıllık süre boyunca ilk defa tamir edilebildi. İETT’den yapılan açıklamada, “Üretici firmanın DPIM iç parçalarının satışını yapmaması sebebiyle, arızalı olan parça bir başka arızalı DPIM ünitesinden aynı yazılıma sahip parça ile değiştirilerek arıza giderildi. Değişim esnasında gerekli ölçümlerin ve yalıtımın uygun olduğunu kontrol edip onayladıktan sonra araca ünite monte edildi ve tamiratın başarılı olduğu görüldü.. DPIM ünitesinin fiyatının 70 bin dolar civarı olması tüm tamiratların kurumumuza maddi olarak büyük faydalar sağladı. Sürecin başından itibaren araçların yürür halde tutulması ve uzmanlık gerektiren işlerin yapılabilmesi için kendini sürekli geliştiren, araçlara uygulayan teknik ekibimizden Mustafa Kabaoğlu ve İbrahim Karaman ustalarımızın bu başarıya imza atmıştır.” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!