"IB" öğrencisi sınır tanımıyor

Güncelleme Tarihi:

IB öğrencisi sınır tanımıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2000 00:00

Dünyada pek çok ülkede uygulanan ve mezunlarına üniversiteye girişlerinde kolaylık sağlanan ''Uluslararası Bakalorya'' eğitim programı, Türkiye'de de özel okullar arasında yaygınlaşıyor.

Uluslararası Bakalorya ''International Baccalaureate (IB)'' programı, Türkiye'deki bazı yabancı okulların yanı sıra, Koç Lisesi, Yüzyıl Işıl Lisesi, MEF Lisesi, Doğuş Lisesi, TED Ankara Koleji, Eyüboğlu Lisesi, British International School, Bilkent Üniversitesi Hazırlık Okulu'nda (BUPS) uygulanıyor. Uluslararası Bakalorya Programı'nın Türkiye'de uygulanmaya başlaması 6 yıl öncesine dayanıyor.

Uluslararası Bakalorya programını geçen yıl uygulamaya koyan TED Ankara Koleji Müdür Yardımcısı Mustafa Üstünışık'tan alınan bilgiye göre, söz konusu programda dersler geleneksel yöntemlerden farklı işleniyor. ''Öğrenci merkezli eğitim'' esasına dayanan programda ders işlenirken, öğretmen konuları anlatmak, bilgi aktarmak yerine tartışma ortamı yaratıyor. Derse hazırlanarak gelen öğrencilerin, doğru bilgiye''tartışarak, yaşayarak'' ulaşmaları amaçlanıyor.

"Yaratıcılık" dersi

Programın bir diğer özelliği de öğrencilerin ders dışı etkinliklerde görev almalarının zorunlu tutulması. ''Yaratıcılık-Hareket-Hizmet'' üçgenine dayanan etkinlikler çerçevesinde, öğrenciler, ilgi duydukları alanlarda projeler oluşturmaları, spor yapmaları, uluslararası faaliyetlere katılmaları, kamu kuruluşlarında gönüllü hizmet vermeleri konularında teşvik ediliyor. Öğrenciler bu etkinlikleri danışmanları aracılığıyla yürütüyor.

Bir öğrencinin Uluslararası Bakalorya diploması alabilmesi için 10. ve 11. sınıfta, yaratıcılığını ortaya koyacağı 4 bin kelimelik bir tez yazması gerekiyor. Öğrenciler ayrıca, 11. sınıf sonunda bitirme sınavlarına giriyor.

Programla, ''Eleştirel düşünen, çevresine duyarlı'' öğrenciler yetiştirilmesi, ayrıca öğrencilere ''üniversite öğrenimi için gerekli olan temel bilgi, beceri ve davranışlar'' kazandırılması amaçlanıyor.

Öğrencilerin çalışmaları, İngiltere'nin Cardiff şehrindeki Komite Şubesi'nde değerlendiriliyor.

Program yenilendi

Milli Eğitim Bakanlığı, bu programı uygulayan okulların isteği üzerine, 1996 yılında yürürlüğe koyduğu öğretim programında, Avrupa Birliği standartları doğrultusunda bazı değişikliklere gitti.

10 ve 11. sınıflardaki Resim, Beden Eğitimi, Bilgisayar Uygulamaları, Bilgi Teknik Uygulamaları ve Takviyeli Yabancı Dil'den oluşan seçmeli dersler kaldırılarak, yerine Görsel Sanatlar, Müzik, İkinci Yabancı Dil, Fen Bilimleri, Psikoloji, İşletme, Ekonomi, Küreselleşen Toplumda İletişim Teknolojisi ve Çevre Sistemleri dersleri getirildi. Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Yabancı Dil, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Felsefe ve Milli Güvenlik Bilgisi ortak genel kültür dersleri olarak okutulacak.

Uluslararası Bakalorya'nın tarihi

Uluslararası Bakalorya Organizasyonu İsviçre yasalarına göre kurulan, kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu niteliğini taşıyor. Merkezi Cenevre'de bulunan ve Avrupa Konseyi'nce de tanınan program, 1960 yılında yaşadığı ülkeyi sık değiştirmek zorunda kalan öğrenciler için ortak müfredat ve üniversiteye girişte geçerli bir diploma sağlamak amacıyla uluslararası okulların girişimiyle kuruldu.

"Öğretim programı ve yüksek değerlendirme standartları dolayısıyla" zamanla başlangıçtaki amacını aşan program, önce uluslararası nitelikteki kurumlara hizmet verir hale geldi. Sonra da ülkelerin eğitim sistemlerine bağlı okulları da kapsamına almaya başladı.

Uluslararası Bakalorya Programı, dünyada 90 ülkedeki 750 okulda ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde yürütülüyor. Programa katılan öğrencilerin çalışmalarını Cardiff'deki Komite değerlendiriyor.

Programın genel hedefi, öğrencileri, akademik başarılarının yanı sıra, ''dünya barışına katkıda bulunabilecek, öz disiplin ve düşünme becerilerini geliştirmiş, sürekli öğrenmeyi benimsemiş, toplumsal sorumlulukların bilincinde, değişik kültürleri tanıyan bir dünya vatandaşı yetiştirmek'' olarak tanımlanıyor.

Söz konusu programdan alınan diplomalar 116 ülkede, üniversiteye girişte ''ölçüt'' kabul ediyor. Mezunlar, üniversitelere sınavsız girebiliyor.

ÖSS'ye girmesi şart değil

YÖK, geçen yıl aldığı kararla, bu programdan diploma alan ve yurtdışındaki üniversitelerde okumak isteyenlerin, Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) girmesine gerek olmadığı yönünde karar almıştı.

Programı uygulayan liseler, diplomanın Türkiye'deki üniversitelere girişte de ''ölçüt'' kabul edilmesini istiyor. Söz konusu liselerin yöneticileri, bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK yetkilileriyle görüşmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!