Iason'un sarayı bulundu

Güncelleme Tarihi:

Iasonun sarayı bulundu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 01:27

Yunanistan'ın Dimini kentindeki kazılar, klasik mitolojinin kahramanlarından İason ve Altın Post öyküsüyle ilgili gizli kalmış gerçeklerini su yüzüne çıkarıyor. Arkeologlar, Pelion Dağı eteklerinde İason'un sarayı olduğu sanılan kalıntılar buldu.

Dimini'de yapılan kazılar, son bronz çağında (MÖ 1200'lü yıllar) yükselişini yaşadığına inanılan İolkos kentinin geçmişinde önemli bir sayfa açıyor. Kazılarda, Kral Pelias'ın yeğeni İason'a Altın Post'u getirdiği takdirde krallığını devretme sözü verdiği Iolkos Sarayı'nın kalıntıları bulundu. Yeni bulguların İason ve Argonotlar'ın maceralarına ışık tutacağı sanılıyor. 1975 yılından beri araştırmalarını sürdüren arkeolog Vasso Admiri, İolkos kentinin önemli bir ticaret merkezi olduğunu, buluntuların Ege ve Karadeniz uygarlıklarının ilişkilerini aydınlatacağını belirtti. Vasso Admiri, antik çağda Yunan ticaret merkezlerinin bugünkü Doğu Karadeniz ve Güncistan'da yaşayan insanlarla altın, değerli metaller ve cevher alışverişi yaptığını söyledi.

EFSANE VE TİCARET

Yeni bulunan kalıntıları basına tanıtan Admiri, mitolojinin ünlü kahramanı İason'a ait kesin bir delil bulamadıklarını, ancak İason ve Argonot efsanelerinin tüccarların anlattıklarından doğduğuna dair ipuçları tespit ettiklerini açıkladı. Arkeolog Admiri, Argonot efsanesinin deniz aşırı ülkelerle yapılan ticaretin bir hatırası olabileceğini belirtti ve Altın Post'un da gerçeklerle bağlantısı olma ihtimali bulunduğunu sözlerine ekledi. New York Cornell Üniversitesi araştırmacılarından Peter Ian Kuniholm ise, ‘‘İason burada yaşadı’’ diyebilmek için somut bir kanıt gerektiğini, bu bulunamadığı sürece efsanenin gerçekliğinden emin olamayacaklarını söyledi. Ancak Kuniholm, yeni buluntuların pek çok ayrıntıyı aydınlattığını da belirtti.

Argonotlar İstanbul'da

Mitolojideki Argonotlar seferini, 1984 yılında ünlü İngiliz tarihçi ve maceraperest Tim Severin, aynı antik çağlardaki gibi bir gemiyle gerçekleştirdi. Oksford Keşifler Tarihi Bölümü mezunu olan Severin, arkadaşlarıyla yalnızca kürek çekip yelken açarak aynı antik çağlardaki yolculuk yaptı. Türkiye karasularındaki yolculuğunda büyük ilgi gören Tim Severin, mitolojide sözü edilen her yere uğradı.

Kim kimdir

Argonotlar, antik mitolojinin en güzel öykülerinden birini oluşturur. Öykünün başkahramanı İason, Teselya'da İolkos kentinin kralı Eson'un oğludur. Amcası Pelias'ın zorla ele geçirdiği babasının tahtını geri almak için, büyük bir yolculuğa çıkar. Amacı Kolhis ülkesinde (bugünkü Gürcistan) bulunan Altın Post'u alıp geri getirmektir. ‘‘Argo’’ adını verdiği bir tekne yaptırır ve yanına Herakles, Orpheus, Kastor, Polydeukes gibi mitolojinin 50 ünlü kahramanı alarak yola çıkar. Ege'ye açılırlar. Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçerek binbir maceradan sonra Kolhis'e varırlar. İason, Kolhis Kralı Aetes'in kızı Medeia'nın yardımıyla Altın Post'u almayı başarır. Yurduna döndü, ama karısının kıskançlığı nedeniyle yaşamı mutsuzluklarla geçti. İason'un ve Argonotlar'ın öyküleri, birçok sanatçıya ilham kaynağı oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!